Priežastis: iš pradžių trūko apsaugos priemonių, dabar – nėra reagentų.

„Patikros punktas neveikia, ir bijau, kad šiandien dar nepradės veikti. Ką tik gavome pranešimą iš Sveikatos apsaugos ministerijos ir situacija tokia, kad tiems punktams, kurie dar nepaleisti, teks palaukti. Priežastis – Lietuvoje nėra reagentų. Jų trūksta netgi didžiosioms ligoninėms, tad ką kalbėti apie patikros punktus“, - penktadienį ryte portalui sakė Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovė, Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Neringa Rinkevičiūtė.

Vyriausybės kancleris: kitos savaitės pradžioje reagentų turėsime daugiau nei pakankamai

Naująjį koronavirusą diagnozuoti reikalingų reagentų kitos savaitės pradžioje šalies laboratorijos turės daugiau nei pakankamai, teigia Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis.

„Šiuo momentu reagentų tikrai netrūksta, numatyti tyrimai vyksta, ir mes turime visas prielaidas pasakyti, kad kitos savaitės pradžioje mes turėsime galbūt netgi daugiau nei pakankamai“, – žurnalistams šalia Vyriausybės sakė jis.

Vyriausybės kancleris taip pat teigė, kad kitą savaitę Lietuva turėtų sulaukti kur kas daugiau priemonių, reikalingų apsisaugoti nuo koronaviruso.

„Mes turėtume turėti ženklų pagausėjimą visų absoliučiai priemonių“, – teigė A. Stončaitis.

Pasak jo, sulaukus papildomų priemonių, galima svarstyti ne tik apie pareigūnų ir medikų, tačiau ir apie gyventojų aprūpinimą jomis.

„Kalbėjome, kad atsiras galimybė ir gyventojų aprūpinimui papildomomis priemonėmis. Tada, po kažkiek laiko, jeigu leis situacija, mes galėsime pradėti kartu prognozuoti kažkokias papildomas priemones jaunimo užimtumui, galbūt kiek laisviau judėti parkuose, kitose teritorijose, kur yra rekreacinės poilsio galimybės“, – tvirtino Vyriausybės kancleris.

Pirmiausia papildomas priemones, pasak A. Stončaičio, gautų rizikos grupėse esantys žmonės, o esant „labai plačiai galimybei“ dėl koronaviruso gyventojai galėtų būti patikrinami ir greitaisiais testais, jie parodytų ir tai, ar jie nepersirgo šituo virusu.

Pasak A. Stončaičio, tikimasi, kad prekyboje atsiras ir daugiau medicininių kaukių bei respiratorių.

Reagentų siunta dar nepasiekė Lietuvos, tiekimas trūkinėja, sako laboratorijos vadovas

Koronavirusui nustatyti reikalingų reagentų tiekimo grandinė smarkiai trūkinėja, siunta niekaip nepasiekia Lietuvos, teigia Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos direktorius Vytautas Zimnickas.

„Reagentai tik išsiųsti, nepasiekė ta siunta (Lietuvos – BNS). Labai lūžinėja tiekimo grandinės, sekame tą situaciją ir stengiamės koordinuoti“, – penktadienį BNS sakė jis.

Anot jo, koordinavimą sunkina ir didelis laiko skirtumas.

Siuntų su reagentais laukiama iš Kinijos ir Pietų Korėjos. Anot jo, pateikti dideli užsakymai, bet kokio dydžio siuntos dabar pasieks Lietuvą, kol kas neaišku.

„Bendrai turėtume gauti gerokai daugiau kaip 10 tūkst., bet kiek bus, nežinau“, – sakė V. Zimnickas.

Antradienį Sveikatos apsaugos ministerija antradienį pranešė, per 10 tūkst. reagentų Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją turėjo pasiekti antradienį, dar 20 tūkst. – kitą savaitę. Su įvairiais tiekėjais iš viso susitarta dėl 60 tūkst. reagentų pristatymo.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos direktoriaus teigimu, kol kas šalyje reagentų trūkumo nėra. Tikslaus skaičiaus šiuo metu turimų reagentų laboratorijos vadovas nenurodė.

„Dar turime, Lietuvoje išdalyta visoms gydymo įstaigoms. Visos regioninės laboratorijos dirba pilnai ir nestabdome jokių tyrimų“, – BNS sakė jis.

V. Zimnickas patvirtino, kad ieškoma galimybių reagentus gaminti Lietuvoje.

„Matant situaciją pasaulyje, ne tik Europoje, žinant, kad tų gamintojų yra tikrai nedaug, kurie specializuojasi, ieškome visų galimų dalykų. Svarstoma gaminti vietoje. Manau, kad artimiausiu metu turėsime pozityvių naujienų“, – teigė jis.

Laboratorijos vadovo duomenimis, dabar maksimaliai per parą Lietuvoje gali būti ištiriami apie 1 tūkst. mėginių.

„Bet mes orientuojamės, kad būtų ne mažiau kaip į 4 tūkst., į tai ir einame. Darome žingsnius, kad padidintume kelis kartus“, – sakė jis.

Šią savaitę tyrimus dėl koronaviruso leista daryti keturioms ligoninių laboratorijoms, apskričių centruose pamažu pradeda veikti mobilieji testavimo punktai, surenkantys mėginius. Iki tol tyrimus dėl koronaviruso atliko tik Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Jos maksimalus apkrovimas per parą – 210 tyrimų.

Lietuvoje iš viso ištirti 1154 žmonės, patvirtinti 48 koronaviruso atvejai.