Pabrėžia visuomenės informavimo svarbą valstybei

Prezidentūros išplatintame rašte, kurį pasirašė Prezidento patarėjas Šarūnas Radvilavičius, rašoma, kad nekyla abejonių dėl kokybiško nepriklausomos žiniasklaidos darbo ir visuomenės informavimo svarbos valstybei ir jos žmonėms šiuo visai šaliai bei pasauliui sudėtingu laikotarpiu.

„Tikimės, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė, skirstydama darbdaviams numatytas subsidijas ir kitas galimas paramos lėšas, atsižvelgs į žiniasklaidos sektoriaus patiriamus finansinius sunkumus dėl per karantiną įvestų ribojimų, nulėmusių drastiškai sumažėjusius reklamos užsakymus, ir taip pat įvertins, ar žiniasklaida gali būti priskirta tiems sektoriams, kuriems numatoma maksimali subsidijų suma.

Prašome pareiškėjus išsamiai informuoti apie įtvirtintas ar planuojamas paramos bei skatinimo verslui priemones, kuriomis galėtų pasinaudoti žiniasklaidos sektorius“, – rašoma Prezidentūros rašte.

Antradienį kalbėdamas spaudos konferencijoje prezidentas Gitanas Nausėda sakė, kad žiniasklaida jokiu būdu neturėtų būti išeliminuota iš tos programos, kuri yra skirta nuostoliams nuo koronaviruso verslo sektoriuje sušvelninti.

„Jei kalbame apie tai, kad koronaviruso nuostoliai yra labai konkretūs ir apčiuopiami mūsų visai ekonomikai, konkrečiai ypatingai kai kurioms verslo rūšims, ir turint omenyje, kad žiniasklaida yra ypatinga verslo rūšis – žiniasklaidos priedermė yra informuoti visuomenę, kritikuoti valdžią, nes kartais tikrai yra pagrindo už ką kritikuoti – aš manau, kad tikrai tokios priemonės, padedančios žiniasklaidai toliau nešti savo laisvąjį žodį yra būtinos“, – kalbėjo G. Nausėda.

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį teigė, kad artimiausiu metu Vyriausybė svarstys priemones, leisiančias amortizuoti žalą, kurią Lietuvos žiniasklaidos priemonės patiria dėl koronaviruso protrūkio sukeltų padarinių ekonomikai.

„Mes gavome žiniasklaidos asociacijų kreipimąsi ir, matyt, netolimoje perspektyvoje susitiksime betarpiškai su asociacijų vadovais ir, kaip ir kiekvienai industrijos rūšiai, svarstysime paketą, kokiu būdu būtų galima padėti užtikrinti žiniasklaidos priemonių ir pačios žiniasklaidos veiklos tęstinumą“, – po Vyriausybės posėdžio teigė S. Skvernelis.

Kyla grėsmė veiklos tęstinumui

Primename, kad žiniasklaidos priemones Lietuvoje vienijančios organizacijos – asociacija „Nacionalinė spauda“, Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija, Lietuvos radijo ir televizijos asociacija bei Interneto žiniasklaidos asociacija – antradienį kreipėsi į Prezidentūrą, Vyriausybę ir Seimą su prašymu atsižvelgti į šių dienų situaciją žiniasklaidos sektoriuje.

„Šiuo raštu atkreipiame LR institucijų dėmesį į nerimą keliančią situaciją dėl Covid-19 sukeltos įtakos itin jautriame šalies nepriklausomos žiniasklaidos sektoriuje. Asociacijų, vienijančių didžiąją dalį Lietuvos žiniasklaidos priemonių, nariai vienas po kito praneša apie susidūrimus su reklamos užsakymų, leidinių iš uždaromų prekybos vietų atšaukimu, o tai tiesiogiai siejasi su žiniasklaidos priemonių pajamomis ir galimybėmis vykdyti savo veiklą.

Atkreipiame dėmesį, kad LR Vyriausybei paskelbus šalyje ekstremaliąją padėtį ir įvedus visuotinį karantiną, nepriklausomos žiniasklaidos veiklos tęstinumas ir kokybės išlaikymas valstybėje įgijo ypatingą svarbą. Visuomenė šioje krizinėje situacijoje turi būti nuolatos informuojama apie padėtį šalyje ir jokiomis aplinkybėmis informacijos stygius negali būti pateisinamas.

Tikslios ir nešališkos informacijos greitas pateikimas yra ypatingai svarbus siekiant užtikrinti, kad šalyje nekiltų nepagrįsta panika. Svarbu pabrėžti, kad tikslios ir teisingos informacijos pateikimas yra atsvara socialinėse medijose sklindančiam milžiniškos dezinformacijos srautui. Vis dėlto, anksčiau minėtos problemos dėl reklamos užsakymų atšaukimų, leidinių iš uždaromų prekybos vietų atšaukimų kelia grėsmę tiek nacionalinio, tiek ir regioninio lygmens žiniasklaidos priemonių funkcionavimo tęstinumui“, – situaciją aiškino žiniasklaidos asociacijos.