Vardijo grėsmes

Policijos generalinis komisaras R. Požėla žurnalistams sakė, kad jau kitą savaitę visuomenei bus pristatytas policijos parengtos grėsmių vertinimas.

„Paskutinės žinios iš mūsų varpinės – 395 pranešimai per praeitą parą užfiksuoti dėl karantino sąlygų nesilaikymo. Situacija neleidžia mus žiūrėti tik į šiandien dieną, verčia prognozuoti artimiausią laikmetį. Institucijos turi prognozavimą vykdyti, jomis dalintis su kitomis institucijomis. Šiandien pristačiau policijos parengtą grėsmių vertinimą, šiandien galiu pasakyti, kad sukčiavimo elektroninėje erdvėje atvejai gali kilti, gali padidėti buitinio smurto apraiškos“, – galimas grėsmes vardijo R. Požėla.

Saviizoliacijos taisyklių pažeidimas kol kas yra įspėjimas ir keliasdešimties eurų bauda.

„Jeigu tai veikia, mes neprognozuojame, kad ateityje tai veiks. Žiūrime į užsienio šalių praktiką“, – sakė jis ir pridūrė, kad sankcijos turėtų būti griežtesnės.

„Mes kalbėjome, kad reikėtų plėsti ratą institucijų, kurios vykdo karantinavimosi sąlygų priežiūrą, gal šalia policijos galėtų būti pasienio regionas ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba, viešosios tvarkos tarnyba dirbti“, – sakė jis.

Renatas Požėla

Policijos generalinis komisaras sakė, kad šiuo metu policijos pareigūnai yra tinkamai aprūpinti.

„Planuojame įsigijimus akinių, ar apavo ant kojų“, – teigė jis.

R. Požėla teigė, kad fiksuojamas rekordinis policijos tiriamų įvykių mažėjimas.

„Plika akimi matosi, kad viešose erdvėse yra mažiau žmonių, natūralu, kad mažiau įvykių susijusiu su fizinio skausmo sukėlimu. Pagerėjo situacija su avaringumu, turime geriausią situaciją dėl žuvusių nuo pat 2016 metų, kai kurios grėsmės mažėja, kitos augs“, – prognozavo jis.

Tarsis dėl psichologų paslaugų visuomenei

Vyriausybės kancleris A. Stončaitis sakė, kad yra imtasi papildomų priemonių.

„Mes šiandien turėjome principe eilinį koordinacinį susitikimą, prieš išeigines aptarėme tą situaciją, kuri yra šiandien. Keliais aspektais – vienas svarbiausių – pasirengimas apsirūpinant, kaip keičiasi situacija apsauginėmis priemonėmis, regentais. Galima konstatuoti, kad žingsniai yra padaryti papildomi. Ir manome, kad kitą savaitę mes jau turėtume turėti papildomą proveržį visose šiose srityse“, – penktadienio sakė A. Stončaitis.

Jis teigė, kad jau kitą savaitę bus gauti greitieji koronaviruso testai.

„Daug dedam vilčių, kad pradėsime gauti per pirkimus įsigytus greituosius testus, galėtume ženklai praplėsti asmenų kiekį, kurie galėtų būti patikrinti dėl sirgimo. Testai galėtų parodyti, ar žmogus persirgo tuo virusu“, – situaciją komentavo Vyriausybės kancleris.

Jis teigė, kad bus kalbamasi dėl galimos psichologinės pagalbos gyventojams dėl saviizoliacijos.

„Kitą savaitę turėsime situaciją, kai pakankamai didelis keikis žmonių bando gyventi saviizoliacijoje. Tai palietė visas grupes gyventojų, (…) suprantame, kad tų grupių interesai yra skirtingi. Vakar sulaukėme pasiūlymo iš VU, su aukštosiomis mokyklomis, bandysime dėlioti ir prognozuoti, kaip galėtume psichologiškai padėti gyventojams“

A. Stončaitis teigė, kad yra pasirengta viešosios tvarkos drausmė užtikrinimui.

„Izoliacijos gali ir daugėti“, – sakė Vyriausybės kancleris.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė visuomenės prašė vengti susibūrimų.

„Gali ir policija prieiti, duoti pastabų“, – sakė ministrė.

„Kad ir šviečia saulė, saugiausia mums yra likti namuose“, – kalbėjo R. Tamašunienė.