Tarp kovo 19 dieną nustatytų koronavirusu apsikrėtusiųjų asmenų – medikas iš Ukmergės. „Delfi“ žinomis, minimas medikas yra Ukmergės ligoninės gydytoja, dirbanti stacionare.

Papildyta 23:40 val. Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbta informacija apie Ukmergės mediką, kuriam patvirtintas koronavirusas, bus tikslinama, BNS informavo Visuomenės informavimo grupės vadovas, premjero patarėjas Giedrius Surplys.

Pasak jo, šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerija tikrina situaciją ir žada vėliau pateikti patikslintus duomenis.

Anksčiau ministerija paskelbė, jog šis medikas taip pat dirba Kauno klinikose ir „Kardiolitos“ klinikoje, tačiau vėlai vakare atsiųstame patikslintame pranešime ši informacija nebėra minima.

Ministerija detalesnę informaciją žada pateikti vėliau.

Skelbiama, jog šis asmuo turėjo tiesioginį kontaktą su kolegomis, anksčiau keliavusiais Italijoje, Egipte, Afrikoje ir Dubajuje.

Jis izoliuotas ir gydomas Santaros klinikose. Pasak ministerijos, užsienyje keliavę mediko kolegos ir kartu su asmeniu gyvenantys šeimos nariai taip pat atvyko į Santaros klinikas ir tiriasi dėl galimo užsikrėtimo koronaviruso infekcija.

Išsiaiškinta, kad asmuo turėjo kontaktą ir su kitais giminaičiais, tad jie vertinami kaip dideles rizikos sąlytį turėję asmenys, su jais bendrauja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai.

Medikas dirba Ukmergės ligoninėje. Šiuo metu nustatyta virš pusantro šimto galimų jo turėtų kontaktų, šis skaičius ir aplinkybės tikslinami.

Ukmergės ligoninės administracija informuota apie būtinus prevencinius veiksmus, toliau bus bendraujama su kiekvienu sąlytį turėjusiu asmeniu. Pirminiais duomenimis, darbovietėje vyko posėdis ir mokymai, darbuotojai bus informuoti apie tolimesnius sprendimus ir eigą.
Rokomendacijos Lietuvoje koronaviruso karantino metu

Kaip „Delfi“ pasakojo Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas, koronavirusu užsikrėtusi medikė dirbo ligoninėje, stacionare. Kelias pastarąsias dienas į darbą gydytoja nėjo, mat jautėsi prastai.

Galiausiai įtarusi, kad gali būti užsikrėtusi koronavirusu, medikė, anot mero, paskambino 1808 telefonu – karštąja koronaviruso telefono linija – ir jai buvo atliktas testas. Paaiškėjo, kad tyrimas teigiamas.

„Mes ėmėmės visų priemonių, kokių reikia, nebepriimame naujų ligonių. Jei pasitvirtins šis atvejis, elgsimės pagal instrukcijas – ligoniai bus nukreipiami į kitas ligonines ir spręsime, kaip izoliuoti personalą“, – portalas lrt.lt cituoja Ukmergės rajono merą Rolandą Janicką.

Situacija, pasak mero, nestandartinė, mat Ukmergės rajone kol kas nėra nė vieno atvejo, kai buvo nustatytas koronavirusas. Jo žiniomis, į užsienį pastaruoju metu nekeliavo ir pati gydytoja ar jos giminaičiai.

„Neturėjome nė vieno atvejo. Tikėjomės, laukėme, kad kažkur tas atvejis atsiras, bet nesitikėjome tokios, visais atžvilgiais sudėtingos, situacijos“, – akcentavo jis.

R. Janickas pasakojo, kad ketvirtadienio ryte gavę signalą apie tai, kad jų gydytoja tiriasi, jie sustabdė pacientų priėmimą ir juos nukreipė į kitas gydymo įstaigas. Taip pat nebeišleido nė vieno paciento, kuris guli ligoninės stacionare.
Mobilių koronaviruso patikros punktų žemėlapis

„Nustatyta, kiek galimų sąsajų su darbuotojais galėjo būti, su jais susisiekta, jie kviečiami, jiems duodami testai. Nustatyta, su kiek pacientų galėjo būti kontaktų“, – kalbėjo Ukmergės rajono meras, pasak kurio, galimai gydytoja galėjo bendrauti su 100 žmonių. LRT.lt portalui meras taip pat teigė, kad su medike, kuriai nustatytas koronavirusas, kontaktą turėję asmenys šiuo metu saviizoliuojasi.

Šiuo metu, kalbėjo meras, koronavirusu užsikrėtusi medikė gydoma Vilniuje, „Santaros“ klinikose, jos būklė patenkinama.

Daugiau nei 40 atvejų

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad kovo 19 d. vakarą Lietuvoje patvirtinti dar penki nauji koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejai. Šiandien iš viso nustatyti 7 koronaviruso infekcija užsikrėtę asmenys, bendrai Lietuvoje užfiksuotas 41 koronaviruso atvejis. Visi pacientai šiuo metu izoliuoti ir gydomi Santaros klinikose.
Draudimai Lietuvoje koronaviruso karantino metu

Trys iš nustatytųjų atvejų įvežtiniai, pacientai yra grįžę iš Turkijos, Jungtinės Karalystės ir Šiaurės Italijos. Ketvirtasis atvejis yra klasterinis, t. y. kai žmogaus nebuvęs užsienyje užsikrečia nuo keliavusio artimo žmogaus. Penktasis atvejis – medikas iš Ukmergės.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad žmogus, pasireiškus bent vienam ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingam simptomui – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – ir, jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar po sąlyčio su patvirtintu ar tikėtinu koronaviruso infekcijos atveju, pirmiausia turi skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

SAM ragina žmones vadovautis medikų ir institucijų nurodymais, tai yra, maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Grįžusiems iš užsienio 14-os dienų saviizoliacija yra privaloma. Pajutus ligos simptomus būtina skambinti 1808 (nemokamai, visoje Lietuvoje, visą parą).