„Ne savaitės bėgyje mes tai pamatysim, manau, kad bent pora savaičių turi praeiti, kol mes pamatysim tą truputį tikresnį vaizdą“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė A. Veryga.

Jis aplankė sostinės Savanorių prospekte „Statyk ir važiuok“ automobilių aikštelėje įkurtą mobilų punktą. Anot čia dirbančių savanorių, nuo ketvirtadienio 12 val. į punktą buvo atvykę apie 15-ka automobilių.

„Bandžiau vakar tiesiog skaičiuoti, žiūrėdamas kitų šalių proporcijas, kiek tyrimų atlikta, kiek iš jų nustatoma atvejų, tai Lietuvoje iš šimto atliktų tyrimų nedaug yra identifikuojama, nors mes ir tiriam tokius jau labai tikslinius“, – pridūrė jis.

Lietuvoje iki šiol ištyrus 1027 žmones nustatyti 36 koronaviruso atvejai, Latvijoje ištyrus 2677 žmones patvirtinti 86 atvejai, Estijoje iš 2259 tirtų nustatyti 267 atvejai.

Šiuo metu mobilieji patikros punktai jau veikia Vilniuje ir Kaune. Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, Klaipėdoje punktas turėtų būti atidarytas dar ketvirtadienį. Iš viso žadama atidaryti tokius punktus dešimtyje Lietuvos miestų.

Pasak ministro, nors patvirtintų atvejų skaičius auga, jis „dar neišsprogsta“, nes užsikrėtusius asmenis dar galima atsekti.

„Jei pradės plisti ir mes tų atvejų negalėsim atsekti, tada bus tikrai sudėtinga, tada tiesiog lauksim, testuosim, gydysim, lauksim“, – kalbėjo ministras.

Kol kas Lietuvoje patvirtinti 36 koronaviruso atvejai. Iš jų yra viena medikė, tačiau tai – įvežtinis atvejis.

Pasak A. Verygos, šiuo metu laukiama dar vieno mediko tyrimų rezultatų, tačiau daugiau informacijos ministras teigė neturįs.

„Vienas atvejis yra tiriamas. Kol kas dar nenorėčiau komentuoti, kai turėsime patvirtinimą, tada pasakysiu“, – sakė ministras.

Į koronaviruso patikros punktus atvykti galima tik gavus karštosios linijos gydytojų-konsultantų siuntimus ir tik nuosavu automobiliu, draudžiama vykti taksi ar viešuoju transportu.

Kaip teigia sveikatos apsaugos ministras, dar nėra apsispręsta, kaip elgtis, jei tirtis būtų važiuojama nuomojamu automobiliu.

„Nėra pats blogiausias variantas. Reiks dar pasitarti su epidemiologais“, – teigė A. Veryga.

Karantinas Lietuvoje paskelbtas nuo šio pirmadienio ir kol kas tęsis iki kovo 30 dienos. Anot ministro, jis pratęstas gali būti jau kitą savaitę Vyriausybės posėdyje.

„Kiek tęsis, aš nedrįsčiau spėlioti, jei plitimas sustos, dar nereiškia, kad karantinas gali būti atšauktas. Net Kinija jo neatšaukinėjo, laukė kol atvejų skaičius sumažėjo iki minimalaus. (...) Matysim pagal aplinkybes, kada tai įvyks“, – kalbėjo ministras.