Apie tai per spaudos konferenciją informavo socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

„Kita svarbi informacija yra šeimoms, kurie turi žmones su negalia, ir, kurie ėjo į dienos centrus, kurie yra uždaryti. Tokių žmonių yra tūkstančiai Lietuvoje. Pirmuose įstatymų projektuose nebuvo teisės jiems gauti ligos išmoką. Tokia teisė sukurta“, - sakė L. Kukuraitis.

Tie asmenys, kurie turi likti namuose ir prižiūrėti asmenis, kurie ėjo į dienos centrus, ir kurie negali dirbti nuotoliniu būdu, gali gauti ligos išmoką.

Pasak ministro, taip pat sudaroma galimybė gauti išmoką seneliams, jeigu tėvai įrodys, kad negali dirbti nuotoliniu būdu arba patys prižiūrėti savo vaikus. Tokiai grupei, pavyzdžiui, priklausytų medikai.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Eglės Radišauskienės, neapmokamų atostogų šiuo metu yra išėję apie 78 tūkstančių (anksčiau buvo šiek tiek mažiau), o nedarbingumą prižiūrėti vaikams yra pasiėmę apie 50 tūkst. žmonių.

Stebima, kad ketvirtadienį buvo paimta mažiau biuletenių nei dieną ir dvi dienas prieš tai, tačiau bendrasis nedarbingumų skaičius auga.

Didesnės socialinės garantijos – ne tik medikams, bet ir kasininkams

Didesnės garantijos numatomos toms grupėms, kurie dirba rizikos zonoje. Tai yra ne tik medikai, bet ir pareigūnai, socialiniai darbuotojai, vaiko teisių specialistai, kasininkai ir kitos grupės, kurie turi tiesioginį kontaktą su žmonėmis, ir negali apsisaugoti nuo rizikos faktorių, ir dėl to gali būti užkrėsti virusu.

„Tuo metu, jeigu taip nutiks, kai jie gaus ligos išmoką, tai kompensacija bus 100 proc. jų prarastų pajamų. Kitaip sakant, jie nepraras jokių pajamų likę namuose“, - sakė L. Kukuraitis.

Kukuraitis: išmokos negali vėluoti

Pasak ministro, kalbant apie tas grupes, kurioms teikiama socialinė parama, kuriems teikiamos socialinės paslaugos, didžioji dalis tų veiklų yra įgyvendinama savivaldybėse.

„Savivaldybėms pateiktos rekomendacijos, kaip šiuo metu užtikrinti paramos, paslaugų gavimą. Visos išmokos turi būti teikiamos įprasta tvarka. Tai reiškia, kad negali vėluoti išmokų laikas, tačiau kontaktas su tais, kurie prašo naujos paramos, turėtų būti maksimaliai nuotoliniu būdu“, - sakė L. Kukuraitis.

Pasak ministro, taip pat savivaldybės privalo užtikrinti gyvybiškai svarbių paslaugų teikimą. Tarp tokių yra maisto tiekimas senoliams.

„Galima tai daryti maksimaliai vengiant kontakto ir su būtinąja apsauga“, - sakė L. Kukuraitis.

Žmonėms, kuriems nustatyti specialieji poreikiai, neįgalumas, jeigu laikotarpis baigiasi per karantino laiką, tai jis turėtų automatiškai prasitęsti iki karantino pabaigos, sakė ministras.

Nemokamas maitinimas vaikams, pasak L. Kukuraičio, irgi turi būti teikiamas. Už tai atsakingos savivaldybės.

„Lėšas savivaldybės turi tiek maistui vaikams teikti mokyklose, tiek dienos centruose. Lėšos yra. Tiek mokyklos, tiek dienos centrai turėtų užtikrinti, kad vaikai, kurių šeimos turi mažas pajamas , (…) gautų maistą. Didžioji dalis bus organizuojama per paketų įteikimą vaikams“, - sakė L. Kukuraitis.