„Nėra jokios mokslu pagrįstos informacijos, kad jis būtų kuo nors blogesnis negu yra paracetamolis“, – apie ibuprofeno vartojimą koronaviruso pandemijos metu dar trečiadienį sakė A. Veryga. Ministras atkreipė dėmesį, kad Prancūzijoje, kai tokia informacija buvo paskelbta, buvo išpirkti vienos rūšies vaistai.

Toks sąmyšis kilo po to, kai Prancūzijos Sveikatos apsaugos ministras Olivier Veranas pakomentavo vieną medicininę studiją, kurioje iškelta hipotezė dėl ibuprofeno žalos COVID-19 susirgusiems pacientams.

„Tikrai nereikia bėgioti, išpirkti. (…) Tokia informacija yra moksliškai nepagrįsta. Tai yra netikra naujiena. Yra klinikinių niuansų, bet jie neaktualūs koronaviruso atvejui. Abu vaistai, kurie paprastai naudojami temperatūrai mažinti, yra tinkami. Juos galima naudoti“, – sakė A. Veryga.

PSO atstovas spaudai Christianas Lindmeieris iš pradžių sakė, kad Jungtinių Tautų ekspertai dar nagrinėja situaciją, kad galėtų pateikti detalesnes rekomendacijas.

„Kol kas, mes rekomenduojame geriau vartoti paracetamolį“, – dar trečiadienį sakė jis. Po tokio pareiškimo kaip mat ėmė augti būtent paracetamolio pardavimai.

BENU vaistinės duomenimis, tarp perkamiausių pastarųjų dienų – preparatai su veikliąja medžiaga paracetamoliu. Tokių prekių paradivimas išaugo net tris kartus, o vaistinės įspėtos riboti pardavimus.

Tačiau galiausiai PSO pakeitė nuomonę. Delfi susisiekus su PSO atstovu Ch. Lindmeieriu, jis patvirtino, kad vis dėlto jokių moksliškai pagrįstų rekomendacijų dėl ibuprofeno žalos COVID-19 pacientams nėra.

„PSO žino apie nerimą dėl nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, pavyzdžiui, ibuprofeno vartojimo siekiant numušti karšti tiems žmonėms, kurie užsikrėtę COVID-19. Po greitos literatūros peržiūros PSO dėl šios temos neturi duomenų, paremtų klinikiniais tyrimais.

Mes taip pat tariamės su medikais, kurie gydo COVID-19 užsikrėtusius pacientus ir jie neturi duomenų apie neigiamus ibuprofeno poveikius, išskyrus jau žinomus, kurie riboja naudojimą tam tikrose visuomenėse. Šiuo metu, remiantis turima informacija, PSO neturi rekomendacijų, kurios būtų prieš ibuprofeno naudojimą“, – atsakyme Delfi teigė Ch. Lindmeieris.