Akcijos „Būk žmogus“ rengėjai tikisi ir aktyvaus vilniečių dalyvavimo – sudrausminti blogai besielgiančius, apie juos pranešti už tvarką atsakingiems Vilniaus mieste pareigūnams. Akcijos tikslas – skatinti visus vilniečius pasijusti vienos bendruomenės nariais ir drauge rūpintis savo miestu.

Akcijos metu - kovo – birželio mėnesiais Vilniaus miesto savivaldybės Tvarkos palaikymo ir priežiūros skyrius, siekdamas spręsti labiausiai įsisenėjusias ir miestelėnams skaudžiausias problemas, surengs reidus: pažeidėjai bus primygtinai raginami elgtis kultūringai, jiems bus primenami ne tik oficialūs viešąją tvarką norminantys dokumentai, bet ir bendražmogiškos kultūringo elgesio taisyklės, skatinama pilietinė iniciatyva sprendžiant bendruomenėje iškylančias problemas.

„Šiandien vilniečiai daugiausia kenčia dėl šiukšlinimo, šunų vedžiojimo be pavadėlių, ypač aktyvių „grafiti dalininkų“, triukšmo ir senų automobilių kiemuose“, - sako Vilniaus savivaldybės Tvarkos palaikymo ir priežiūros skyriaus vedėjas Darius Šaluga.

Jau kovo mėnesį Vilniuje bus surengti pirmieji reidai, skirti įvertinti „grafiti dailininkų“ nuniokotus pastatų fasadus - šių pastatų savininkai ar pastatus eksploatuojančios bendrovės bus kviečiamos nusivalyti fasadus, tuo atveju, jei pavyks užtikti piešinių autorius, bus baudžiami ir „dailininkai“.

Visos akcijos metu ypatingas dėmesys bus skiriamas miesto viešosioms erdvėms: tvarkai ir švarai gatvėse, vairuotojų dėmesys bus atkreipiamas į vairavimo ir automobilių statymo kultūrą mieste. Pareigūnų dėmesio susilauks ir viešose vietose girtaujantys miesto gyventojai bei šeimininkų neturintys „keturkojai“ žmonių draugai - šunys.

Gyventojų pagalbos miesto savivaldybei prireiks imantis tvarkyti dar vieną svarbią viešąją erdvę – kiemus ir laiptines, kurie neretai kenčia nuo nedrausmingų piliečių: bus fiksuojami niokojantys vaikų žaidimo aikšteles, laiptines gyventojai, pareigūnų dėmesio susilauks ir naktį kaimynus verčiantys klausytis nenorimos muzikos daugiabučių gyventojai.

Prasidėjus vasaros sezonui, daugiau dėmesio bus skiriama poilsio zonoms – parkams bei paplūdimiams, viešiems renginiams mieste. Apie pastebėtą nekultūringą elgesį Vilniaus mieste akcijos „Būk žmogus“ organizatoriai gyventojus kviečia nedelsiant pranešti sostinės policijai telefonu 02, Savivaldybės Tvarkos palaikymo ir priežiūros skyriui tel. 62 37 47.