Vakar Lietuvoje buvo patvirtintas pirmasis neįvežtinis koronaviruso atvejis. G. Surplys teigė, kad kito kelio net ir nėra, šiam plitimui ruošiamasi.

„Tikrai taip. Visi suprantame, matėme Nacionalinio visuomenės sveikatos centro rezultatus, kur kas keliavo, matome, kad daugelis iš mūsų galėjome turėti kontaktą. Virusas plis besąlygiškai, apie tai buvo kalbama, kitos galimybės nėra. Tiesiog mes turime tirti visus, kuriems pasireiškia panašūs simptomai į koronaviruso. Tam, kad ir žmonės būtų ramesni, ir žinotume realią situaciją. Remiantis rodikliais, esame paskutiniai Europos Sąjungoje (ES) pagal užsikrėtusius atvejus“, – „Delfi ryto“ laidoje sakė G. Surplys.

Susisiekimo ministerija organizuoja vis daugiau skrydžių iš tolimų šalių, kuriais lietuviai gali grįžti į namus. Premjero patarėjas sakė, kad su sunkumais kelionėje teks susidurti.

„Reikia suprasti, kad šis laikas praeis, bet su tam tikrais sunkumais susidursime“, – „Delfi ryto“ laidoje teigė premjero patarėjas G. Surplys.

„Dirbame tuo principu, kad ten, kur kaupiasi didesnės lietuvių grupės, reikia sutelkti pajėgas su komercinės avialinijomis, privačiais vežėjais. Galų gale, „Spartan“ irgi pasitelktas, mano žiniomis, Balis yra brangiausia“, – apie skrydį iš Balio, kurio kaina 995 eurai, sakė G. Surplys.

„Jeigu jau žmonės pradeda rinktis, ar nori skristi, ar ne, situacija yra nurimusi“, – sakė G. Surplys.

Premjero patarėjas gyrė atsakingus ir pastabius asmenis, kurie praneša apie karantino taisyklių pažeidimą.

„Šiuo metu, mano žiniomis, nėra, visi atvejai registruojami, jie auga. Prieš dvi dienas buvo 255, vakar 357, žmonės mūsų budrūs. Prašymas būtų laikytis karantino nurodymų, nevažinėti ir nekeliauti po lankytinas vietas“, – prašė jis.

G. Surplys sakė, kad kol kas mobiliuose patikros punktuose neplanuojama pasitelkti policijos pareigūnų. Bet prireikus tai bus padaryta.

„Matysime pagal srautą, kiek žinau, visi yra pasiruošę. Taisyklė yra bendra, ir žmonės turėtų suprasti, kad kitaip nebus. Jiems nereikia šeimos gydytojo leidimo, jiems reikia skambinti 1808 ir bus pasakyta, ką daryti. Tik gavus leidimą atvykti į mobilų punktą, savo automobiliu į jį galima atvažiuoti. Būti patikrintam ir ramiai važiuoti namo laukti rezultatų“, – dar kartą tvarką priminė G. Surplys.

Jis tikino, kad Lietuva pradėjo didinti tyrimų dėl koronaviruso skaičių kaip tik tada, kai tai paragino daryti Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Delfi primena, kad trečiadienio vakarą Lietuvoje buvo patvirtinti 34 koronaviruso atvejai.