Jaunas vyras savo feisbuko paskyroje reguliariai apžvelgia situaciją dėl koronaviruso. Naujausia statistika – tokia:

„216 601 patvirtinti infekuotieji, (+20 600 per parą)
8 882 mirtys, (+1000 per parą)
85 247 pasveikusių pacientų.
34 Lietuvoje (iš 935 patikrintų)“.

„Per paskutines 24 valandas registruoti daugiau nei dvidešimt tūkstančių susirgimų, pasaulyje užsikrėtusiųjų skaičius sparčiai auga ir jau ženkliai viršijo dviejų šimtų tūkstančių ribą. Paskutinę parą skaičiuota daugiau nei tūkstantis mirčių, daugiausia jų Italijoje – 475, Irane -147, Prancūzijoje -89“, – rašė M. Skrupskelis.

Didžiausia grėsmė Kinijai – importuojami atvejai

Jis apibendrino, kad Kinijoje situacija stabili. Hubėjaus provincijoje šiandien neaptiktas nei vienas naujas atvejis.

„Visgi didžiausia grėsmė Kinijai dabar yra importuojami atvejai iš kitų šalių. Paskelbus apie priverstinį karantiną visiems atvykstantiems, žmonės toliau plūsta į šalį. Garsiai nuskambėjusi istorija, kai 37 metų moteris slėpdama simptomus atvyko į Kiniją iš JAV, tikėdamasi geresnio gydymo, sulaukė spaudimo ir iš visuomenės. Netrukus paskelbta, kad už priverstinį 14 dienų karantiną ir gydymąsi atvykėliai turės susimokėti patys“, – rašė M. Skrupskelis.

Jis aprašė, kad moteris pabėgusi iš JAV, Masačusetso nesulaukė ten testo, net po dviejų krūtinės ląstos nuotraukų rodžiusių virusinę infekciją plaučiuose.

„Netrukus su sūnumi ir vyru ji patraukė į Pekiną. Numuši karščiavimą vaistais ji oro uosto darbuotojams paaiškino, kad jos įtartinai pasiligojusi išvaizda yra normali būklė dėl žemo cukraus kiekio kraujyje. Pekine jai buvo diagnozuotas viruso atvejis. Jos šeima ir 60 kitų žmonių tiriami. Moteriai užvesta byla dėl sąmoningo pavojaus sveikatai sukėlimo lėktuvo įgulai ir keleiviams.
Viso Kinijoje registruoti jau šeši panašūs atvejai, dėl kurių pradėti tyrimai gali baigtis 3 metų laisvės atėmimais“, – rašė M. Skrupskelis.

Pasak Kinijoje gyvenančio vyro, priverstinio karantino metu atvykėliai už viešbutį turės mokėti pilną kainą 200-400CNY (25-50 eurų), antra tiek gali kainuoti maitinimas.

„Tuo tarpu, gydymo išlaidos gali kainuoti labai brangiai. Pavyzdžiui, Kinijos pilietis, Nie Jia jau pačią pirmą hospitalizacijos dieną gavo 5000 CNY (650 eurų) sąskaitą, kitą dieną ji buvo atšaukta ir pranešta, kad išlaidų naštą prisiima valstybė. Pacientas ligoninėje praleido 33 dienas ir pasveiko, kiek iš tikrųjų jo gydymas galėjo kainuoti, nėra žinoma“, – rašė M. Skrupskelis.

Kinai surinko humanitarinę pagalbą Prancūzijai

M. Skrupskelis aprašė, kad dvejų labdaros organizacijų Kinijoje mobilizuotos pajėgos surinko humanitarinę pagalbą Prancūzijai. Gyventojų paaukotas vienas milijonas kaukių jau atvyko į Belgiją ir pakeliui į Prancūziją.

„Kinijos vyriausybė nusprendė išsiųsti papildomą pagalbą Filipinams. 100 000 testerių ir kitos skubiai reikalingos medicininės priemonės jau pakeliui. Kinijos ambasadorius Filipinuose Huang Xilian tarpininkauja padėdamas šaliai susidūrusiai su grėsme tapti nauju viruso epicentru šiame Azijos regione. Medikai šiame siuntinyje sulauks ir 100 000 medicininių kaukių, 10 000 N95 kaukių, 10 000 apsauginių kostiumų rinkinių ir kt.“, – rašė Kinijoje gyvenantis vyras.

Jo teigimu, Kambodžijos sveikatos apsaugos ministerijos atstovė spaudai Or Vandine pranešė, kad gavo 2016 testerių labdarą iš Kinijos. Žinant, kad kinams skaičių simbolika labai svarbi, esu tikras, kad šiame keistame kiekyje yra ir žinutė, bet jos neperskaitau.

Vokietijoje – situacija rimta

Vyras aprašė, kad Vokietija susidūrė su didžiausiu iššūkiu nuo antrojo pasaulinio karo laikų, sakė Angela Merkel kreipdamasi į tautą tiesioginėje televizijos transliacijoje. Kalboje ji ragino piliečius būti solidariais.

„Padėtis yra rimta. Žiūrėkite į situaciją rimtai. Nei po Vokietijos susivienijimo, nei po antrojo pasaulinio karo mūsų šalis nebuvo susidūrusi su iššūkiu, kuris taip priklausytų nuo mūsų kolektyvinio solidarumo “, – sakė ji.

Kilo diskusijos dėl kaukių

Vyras taip pat aprašė apie kontraversijas, kurios kilo dėl kaukių.

„Kovo 16 dieną internetą sudrebino video istorija apie iš Australijos grįžusią moterį ir netrukus išbėgusią pabėgioti į parką be kaukės. Piliečiai nesutiko su tokia savi-izoliacijos interpretacija.

Video reportaže matyti ir jos susigrūmimas su bendruomenės komendantu, bandžiusiu ją sulaikyti, moteris čia pat ėmė šauktis pagalbos ir kelti triukšą, šioje pinskuvieniškoje istorijoje be policijos įsikišimo irgi neapseita. Moteris netrukus buvo atleista iš savo darbo farmacijos bendrovėjė Bayer, taip pat pagėdinta viešame kompanijos pranešime, kuriame toks darbuotojos elgesys buvo pasmerktas“, – rašė M. Skrupskelis.

Pasak vyro, moksliškai yra įrodyta, kad kaukių dėvėjimas netik apsaugo nuo virusų plitimo, tai taip pat civilizuoto elgesio pagrindas sumažinantis įtarumą, nerimą ir paniką visuomenėje. Teigiama Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centro išaiškinime. Moteris pažeidė savi-izoliacijos taisykles, tačiau patikslina: kaukių dėvėjimas namuose arba gerai ventiliuojamose patalpose be žmonių nėra būtinas, taip pat sportuojant lauke, jei aplinkui nėra žmonių.

Jis pasidalijo gaires dėl kaukių dėvėjimo Kinijoje civiliams ir personalui turinčiam daug kontaktų.

Bendrai populiacijai yra taikomos tokios rekomendacijos: žmonėms, kurie lieka namuose arba išeina į lauką, kur nėra susibūrimų, leidžia laiką, kur yra gera ventiliacija, nėra būtinybės dėvėti kaukę.
Ten, kur yra didesnis žmonių tankis – ofisuose, prekybos centruose, restoranuose, viešajame transporte, susitikimų vietose ir panašiose galioja tokios rekomendacijos: vidutinės ir mažos rizikos vietose kiekvienas asmuo turėtų su savimi turėti kaukes. Jas reikėtų užsidėti kontaktuojant su kitais, kai atstumas tarp žmonių yra vienas metras arba mažesnis. Aukštos rizikos zonose reikia dėvėti kaukes visada.

Žmonėms su peršalimo simptomais – kosėjantiems ir sloguojantiems rekomenduojama dėvėti medicinines kaukes. Taip pat – žmonėms, kurie gyvena su tais, kurie yra izoliuoti arba išleisti iš ligoninės.

Ligoninių, autobusų, geležinkelių, oro uostų, restoranų, viešojo transporto personalui vidutinės ir žemos rizikos teritorijose rekomenduojama dėvėti medicinines kaukes. O aukštos rizikos zonose – chirurgines kaukes arba kaukes, atitinkančias KN95 / N95 kriterijus.

Žmonėms kalėjime, globos įstaigose, medicinos įstaigose, klasėse – vidutinės ir žemos rizikos zonose reikėtų turėti su savimi kaukes ir dėvėti jas susibūrimo vietose. Aukštos rizikos zonose reikėtų dėvėti chirurgines kaukes arba kaukes, atitinkančias KN95 / N95 kriterijus.

Kinijoje visiems įtariamiems ir patvirtintiems pacientams reikia dėvėti chirurgines kaukes arba respiratorius. Medicinos personalas, policijos pareigūnai, valytojai, kurie nėra įtraukti į epidemijos valdymą, turėtų dėvėti chirurgines kaukes.

Taip pat išplatinti perspėjimai dėvintiems kaukes: visi turi nusplauti rankas prieš užsidedant arba nusiimant kaukes arba respiratorius. Kaukė turi dengti nosį ir burną. Reikia vengti liesti kaukę, ją dėvint, o ją nusiimti už virvučių.

Daugiau nei vienos kaukės dėvėjimas nepadidins apsaugos, bet apsunkins kvėpavimą. Nėra įrodymų, kad kaukių dezinfekcija būtų efektyvi.

Medicininę arba chirurginę kaukę galima dėvėti iki 8 valandų, o tie, kas dirba su rizikos grupėmis, turėtų jas keisti, kas keturias valandas.