Tą patį ragina daryti ir Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO).

Kaip į „Delfi“ klausimus atsakė parlamentarė, vakar ji pajuto pirmuosius ligos požymius.

„Nuo vakar karščiuoju, temperatūra – 37.2-37.3. Ji man kyla retai ir silpnai, nes mano silpnas imuninis atsakas į infekcijas, todėl tai prasta indikacija. Skauda raumenis, galvą, didelis bendras silpnumas. Gerklės skausmas nestiprus. Kadangi sergu astma, sunku vertinti kvėpavimo apsunkinimo priežastis“, – sakė anksčiau onkologinę ligą įveikusi Seimo narė.

Pasak D. Šakalienės, jai susisiekus su šeimos gydytoja, pastaroji patarė kreiptis dėl COVID – 19 testavimo.

„Paskambinus 1808, man pasakė, kad dar neatidaryta galimybė testuoti karščiuojančius, kurie turėjo kontaktą su grįžusiais iš užsienio, jei šiems nepatvirtinti COVID-19 atvejai. Šeimos gydytoja patarė pasidaryti limfocitų ir leukocitų santykį, LDH tyrimą, kurie leistų bent tam tikrą vaizdą susidaryti“, – paaiškino Seimo narė.

Parlamentarės teigimu, Seimo nariai, be abejo, nuolat turi tūkstančius kontaktų, nemažai ir keliauja, dirba be apsaugos priemonių.

„Turėjome artimą kontaktą – sėdime šalia, kone pusantro šimto žmonių vienoje patalpoje. Keliavusių niekas netikrino, pvz., iš Paryžiaus grįžusio Vareikio, su kuriuo šalia sėdėdama pietavau prieš 7 dienas susitikimo su JAV ambasadoriumi metu – nebuvau perspėta apie jo kelionę.

Medikai sako, kad daug atvejų yra asimptomatiniai. Tad taip, rizika yra. Atsižvelgiant į tai, kad iš ES ir EEE šalių tik Lichtenšteine nustatyta mažiau atvejų nei Lietuvoje (beje, Lichtenšteine 38 000 gyventojų), ir matant testavimo apimtis, visi suprantame, kad infekuotųjų skaičiaus nežinome“, – tikino ji.

Parlamentarė sako, kad neigimas vietinių užsikrėtimo atvejų neturi pagrįsto pagrindo.

„Šeimos gydytoja sako, kadangi turėjau kontaktą su asmeniu, kuris turėjo būti karantinuotas – tai jai nesuvokiama, kodėl nėra testuojama“.