„Naujausiais duomenimis, į kvietimą registruotis, jei neturi savarankiškos galimybės grįžti, atsiliepė 5717 užsienyje esančių Lietuvos piliečių“, – BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Registracija buvo vykdoma iki antradienio 18 valandos.

Pasak R. Jakilaitienės, daugiau kaip 500 iš užsiregistravusių jau pranešė, kad yra išvykę ir jiems jau nebereikia pagalbos.

„Manome, kad realūs skaičiai piliečių, kurie nori grįžti į Lietuvą, yra mažesni. Tokią išvadą darome, nes kai paskelbiame registraciją į lėktuvus, realiai užsiregistruoja žmonių mažiau, nei pranešdami, kad negali išvykti. Kvietėme registruotis tuos, kurie savarankiškai neturi galimybės grįžti, nes atšaukti skrydžiai ar uždaryti oro uostai. Tačiau apimti panikos registravosi ir tie, kuriems skubioms būtinybės grįžti nėra“, – tvirtino URM atstovė.

Pasak jos, daugiausia užsiregistravusių yra Ispanijoje – 1003, iš jų 118 jau pranešė, kad jiems pavyko išvykti iš šalies. Antrojoje vietoje – Jungtinė Karalystė čia esantys ir išvykti negalintys registravosi 689 piliečiai, septyni informavo savo jėgomis palikę šalį. Trečioje vietoje pagal užsiregistravusiųjų skaičių yra Prancūzija, čia išvykti negali 540 lietuvių. Penktadienį ir šeštadienį Lietuvos piliečiai bus skraidinami š Paryžiaus Beuvais (Biuvė) oro uosto.

327 piliečiai yra įstrigę Lenkijoje, iš jų 43 jau išvyko.

R. Jakilaitienė tvirtina, kad duomenys iš Jungtinės Karalystės greičiausiai apima ir kitose valstybėse įstrigusių lietuvių skaičių, nes britai vis dar vykdo jungiamuosius skrydžius iš kitų šalių.

„Registracija sustabdyta antradienį 18 val., bet žmonės ir toliau gali pranešti apie save ambasadoms. Ypatingai prašoma pranešti ambasadoms, jei deklaravote poreikį grįžti, bet patys išvykote“, – teigė R. Jakilaitienė.

URM duomenimis, 92 Lietuvos piliečiai šiuo metu negali išvykti iš Indijos, 70 yra Maroke, 65 – Sakartvele, 50 – Dominikos Respublikoje, 29 – Kenijoje, 22 – Peru, 20 – Šri Lankoje , 13 – Brazilijoje, 7 Mauricijuje, 6 - Tanzanijoje, 4 – Mianmare, 3 Panamoje, po vieną – Ekvadore, Šv. Bartolomėjaus saloje, Libane, Kroatijoje.

Lietuvos Vyriausybė piliečiams pagal galimybes organizuoja lėktuvus, keltus ir kitus būdus parvykti į Lietuvą.