Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) trečiadienį išplatintame kreipimesi į G. Nausėdą teigia, kad dėl šių pataisų savivaldybės turės neribotam laikui atidėti svarbius sprendimus, būtinus kasdieniam gyvenimui.

Pasak LSA prezidento Mindaugo Sinkevičiaus, vykdydamos Valstybės ekstremalių situacijų operacijų centro (VESOV) nurodymus, savivaldybės jau apribojo viešąjį gyvenimą, o įstaigų veiklą organizuoja, kiek tai įmanoma, nuotoliniu būdu.

„Bet gyvenimas dėl to visiškai nesustoja, nes savivaldybėse reikia priimti sprendimus, susijusių su viešuoju gyvenimu bei viešųjų paslaugų gyventojams teikimu – pavyzdžiui, socialiniais klausimais, komunalinio ūkio tvarkymu, mokesčių lengvatų teikimo, svarbių investicinių projektų tęstinumo, teritorijų planavimu ir kitais,“ – sako M. Sinkevičius.

Savivaldybėse neatidėliotinus sprendimus šiuo metu priima Ekstremalių situacijų komisijos, politikai ir savivaldybių administracijos dar tariasi, kaip nuotolinių būdu organizuoti tarybų posėdžius.

Koronaviruso krizės metu Vyriausybė, savivaldybių tarybos, Seimo komitetai ir komisijos galės posėdžiauti bei priimti sprendimus nuotoliniu būdu.

Antradienį Seimas ypatingos skubos tvarka priėmė įstatymų pataisas, numatančias, kad Vyriausybė, savivaldybių tarybos, Seimo komitetai ir komisijos gali posėdžiauti bei priimti sprendimus nuotoliniu būdu.