„Turite galvoje Prancūzijoje paskelbtą informaciją? Nėra jokios mokslu pagrįstos informacijos, kad jis būtų kuo nors blogesnis negu yra paracetamolis“, – sakė A. Veryga.

Ministras atkreipė dėmesį, kad Prancūzijoje, kai tokia informacija buvo paskelbta, buvo išpirkti vienos rūšies vaistai.

„Tikrai nereikia bėgioti, išpirkti. (…) Tokia informacija yra moksliškai nepagrįsta. Tai yra netikra naujiena. Yra klinikinių niuansų, bet jie neaktualūs koronaviruso atvejui. Abu vaistai, kurie paprastai naudojami temperatūrai mažinti, yra tinkami. Juos galima naudoti“, – sakė A. Veryga.

PSO atstovas: labiau rekomenduojame paracetamolį

Pasaulio sveikatos organizacijos atstovas spaudai Christianas Lindmeieris sakė, kad Jungtinių Tautų ekspertai dar nagrinėja situaciją, kad galėtų pateikti detalesnes rekomendacijas. PSO atstovą cituoja tinklapis „ScienceAlert“.

„Kol kas, mes rekomenduojame geriau vartoti paracetamolį“, - sakė jis.

Veryga: negalima rinktis į jokias grupes

Žmonėms, ypač šylant orams, kyla klausimų, ar galima karantino laikotarpiu eiti pasivaikščioti į lauką. Sveikatos apsaugos ministras paaiškino, kad tie žmonės, kuriems nėra privaloma izoliacija, gali išeiti pasivaikščioti, bet nesiorganizuoti į grupes.

„Taip, išeiti į lauką pasivaikščioti, jeigu nesate izoliacijoje, galima. Jeigu esate izoliacijoje, izoliacija ir yra izoliacija, o ne pasivaikščiojimas po parką. Tada reikia sėdėti namie.

Jeigu nesate izoliacijoje, nesate grįžę iš užsienio, nesate turėję kontakto, galite išeiti, bet išėjimas neturi būti toks – eiti kepti šašlykų, darytis pikniką, atšilus orui. Išeiti galite su savo šeimos nariais, kurie yra vienaip ar kitaip kartu su jumis gyvenantys žmonės, bet nesirinkti į jokias grupes – absoliučiai į jokias“, – sakė A. Veryga.

Pirma atlikinės testus iš ligoninių

Ministras taip pat paaiškino, kad testai, kai pradės jau veikti vadinamieji mobilieji punktai, vis tiek pirmiausia bus atliekami iš ligoninių.

Į Lietuvą atvyksta naujų mėginių. Šią savaitę, pasak ministro, Lietuvą turėtų pasiekti apie 10 tūkst. mėginių, kitą savaitę – dar 20 tūkstančių. Dabar visose Lietuvos laboratorijose per parą būtų galima ištirti daugiausiai 1500 mėginių.

„Prioritetas visada bus teikiamas gydymo įstaigai – ne žmonėms, kurie atvažiuos į mobilų punktą. Prioriteto tvarka bus tiriami mėginiai, kurie bus paimti gydymo įstaigose“, – sakė A. Veryga.

veikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad kovo 17 d. vėlų vakarą patvirtintas dar vienas koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejis. Taigi iš viso šiuo metu patvirtintų atvejų Lietuvoje – 26.