Susidariusią situaciją jis vadina „tragiška“. Paklaustas, ar taip teigia dėl priemonių medikams trūkumo, ar dėl paskutinio atvejo, A. Matulas atakė: „Ne dėl priemonių. Dėl to, kad žmogus penkias dienas per dvi ligonines Panevėžyje buvo gydytas dėl kitų ligų, kontaktų su juo niekas nesisaugojo, darė visus tyrimus, išskyrus koronaviruso“.

Parlamentaro teigimu, iš pradžių pacientas buvo paguldytas į Panevėžio infekcinę ligoninę, o tik vėliau pervežtas į Respublikinę Panevėžio ligoninę.

A. Matulo žiniomis, koronaviruso testas vyresniam nei 60 metų pacientui buvo atliktas tik šiandien naktį, „žymiai pablogėjus sveikatai“.

„Gydytojų reikalavimu buvo paimtas tyrimas, kuris, pasirodo, teigiamas. Penkias dienas visi vežiojo tyrimams, darė procedūras ir taip toliau, medikai nuo nieko nesisaugojo.

Nors informacija buvo akivaizdu, kad (asmuo) buvo išvykęs į kitą šalį – Pietų Afrikos Respubliką, bet tyrimas nebuvo paimtas dėl to, kad aprašas neleido to daryti. Turime tokią situaciją, kad krūva medikų šiandien izoliuoti, kiek dar kontaktų susirgs – neaišku“, – kalbėjo A. Matulas.

Parlamentaras stebėjosi, kad kartu važiavusieji verslininkai taip pat yra izoliuoti, tačiau nėra tiriami.

„Akivaizdu, kad mes nesilaikome Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijų ir vykdome nusikalstamą veiklą. Tą, ką mes šiandien teoriškai priiminėjame įstatymus, praktiškai sistema neveikia, medikai neapsaugoti, aš bijau, kad bus baisios pasekmės“, – teigė konservatorius.

Seimo narys piktinosi sveikatos apsaugos ministro sprendimais dėl tyrimų apimčių: „Veryga toliau išsidirbinėja, neleidžia atlikti tyrimų, kiek galima rizikuoti visuomenės ir medikų sveikata?“

Seimo nario turimomis žiniomis, medikai, pamatę paciento plaučių nuotrauką ir joje užfiksuotus pakitimus, tirti pacientą dėl koronaviruso išsireikalavo patys.

Veryga su ligoniu kontaktavusių medikų skaičiaus įvardyti negalėjo

Kaip Delfi informavo A. Verygos patarėja ryšiams su visuomene Lina Bušinskaitė, pacientas esą nuo pirmos dienos buvo tirtas pagal visas rekomendacijas.

„Panevėžio pacientas tirtas nuo pirmos paguldymo dienos, gydytas ir gydomas pagal visas rekomendacijas“, – trumpą atsakymą raštu pateikė L. Bušinskaitė.

Ar iš tiesų medikams net penkias dienas nebuvo duotas leidimas tirti paciento dėl koronaviruso, L. Bušinskaitė atsakymo nepateikė.

Kiek anksčiau Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga patikino, kad Panevėžio respublikinėje ligoninėje medikų, kuriems reikėjo izoliuotis, nėra daug. Tiesa, tikslaus skaičiaus jis neįvardijo.

„Ką tik kalbėjau su ligoninės vadovu, tikrai nesutrukdys darbui. Aš medikų tikslaus skaičiaus nepasakysiu, bet, kam reikėjo, ir tyrimai paimti, aiškinamasi, ar patys medikai neužsikrėtę“, – antradienį žurnalistams Seime sakė A. Veryga.

„Kadangi dauguma gydymo momentų to asmens vyko vienutėse, kontaktų nebuvo daug, ir tikrai tas reikšmingai ligoninės darbo neturėtų sutrikdyti“, – pridūrė ministras.

Panevėžio ligoninės reanimacijoje gydomas iš Pietų Afrikos Respublikos grįžęs koronavirusu užsikrėtęs vyras, jo būklė sunki. Vyras į gydymo įstaigą kreipėsi kovo 12 dieną, apie pusę dešimtos vakaro.

Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovas Arvydas Skorupskas spaudos konferencijoje antradienį teigė, kad į ligoninę pacientas buvo paguldytas dėl gastroenterokolito. Anot jo, iš pradžių nebuvo galima įtarti, kad vyras užsikrėtęs.

„Net aiškiaregiai negalėjo įtarti, kad jis turi virusą. Jis atvyko kaip ligonis su savo problemom“, – pasakojo Panevėžio ligoninės vadovas. Vyras šiuo metu gydomas atskirame skyriuje, yra izoliuotas.

Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Vaitkus spaudos konferencijoje teigė, kad vyro būklė yra sunki, jam ventiliuojami plaučiai.

PAR lankėsi su verslininkų delegacija

Kaip Delfi jau skelbė, susirgęs vyras PAR lankėsi su Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų (PPAR) delegacija.

Nors PPAR atstovai Delfi patikino, jog visi iš PAR grįžę delegacijos nariai „jaučiasi sveiki“, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Panevėžio departamentas pateikė kitokią informaciją –užsikrėtęs ir ligoninėje gydomas asmuo į Lietuvą parvyko būtent su šia delegacija.

NVSC Panevėžio departamento direktoriaus Eugenijaus Vilčinsko teigimu, šiuo metu sveikatos priežiūros specialistai dirba su visais delegacijos nariais. „Taip, ši informacija mums žinoma, mes dabar su jais dirbame“, – sakė E. Vilčinskas.

Paprašytas patikslinti, kokių veiksmų imtasi dėl asmenų, kurie turėjo kontaktą su segančiuoju, pašnekovas atsakė: „Renkame tą informaciją, kuri numatyta ministro įsakyme – kur jis buvo, kada buvo, apie jo sveikatos sutrikimus, apie galimybę izoliuotis tiems, kontaktą turėjusiems asmenims namuose arba kitoje gyvenamoje vietoje. Supažindiname (kontaktą turėjusius asmenis) su tam tikrais reikalavimais, pateikiame tam tikrą dokumentą pasirašyti.“

Anot E. Vilčinsko, su kontaktiniais asmenimis bus bendraujama 14 dienų. Jis taip pat patikino, kad užsikrėtęs asmuo kontaktavo su visais delegacijos nariais, kurių buvo daugiau nei 20.

Prie kontaktinių asmenų – ir medikai, ir šeimos nariai Pasak E. Vilčinsko, verslininkų delegacijos nariai nėra vieninteliai sergančiojo ir šiuo metu reanimacijoje gydomo asmens kontaktiniai asmenys. Jis taip pat bendravo su šeimos nariais, į rizikos grupę pakliūva ir pacientą priėmę medikai.

„Jie irgi didelės rizikos, kurie bendravo su šiuo asmeniu“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis pridūrė, kad užsikrėtęs asmuo viešose vietose nesilankė, nes susirgo dar būdamas kelionėje.

„Jis grįžęs iš karto pateko į infekcinę ligoninę, nes jam jau ten buvo sveikatos pablogėjimas. Tarp kontaktų bus ir medikų, kurie su juo turėjo sąlytį. Kitų ligonių (turėjusių su juo kontaktą) nėra, nes jis buvo vienutėse“, – patikino E. Vilčinskas.