Nors PPAR atstovai Delfi patikino, jog visi iš PAR grįžę delegacijos nariai „jaučiasi sveiki“, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Panevėžio departamentas pateikė kitokią informaciją –užsikrėtęs ir ligoninėje gydomas asmuo į Lietuvą parvyko būtent su šia delegacija.

NVSC Panevėžio departamento direktoriaus Eugenijaus Vilčinsko teigimu, šiuo metu sveikatos priežiūros specialistai dirba su visais delegacijos nariais.

„Taip, ši informacija mums žinoma, mes dabar su jais dirbame“, – sakė E. Vilčinskas.

Paprašytas patikslinti, kokių veiksmų imtasi dėl asmenų, kurie turėjo kontaktą su segančiuoju, pašnekovas atsakė: „Renkame tą informaciją, kuri numatyta ministro įsakyme – kur jis buvo, kada buvo, apie jo sveikatos sutrikimus, apie galimybę izoliuotis tiems, kontaktą turėjusiems asmenims namuose arba kitoje gyvenamoje vietoje. Supažindiname (kontaktą turėjusius asmenis) su tam tikrais reikalavimais, pateikiame tam tikrą dokumentą pasirašyti.“

Anot E. Vilčinsko, su kontaktiniais asmenimis bus bendraujama 14 dienų. Jis taip pat patikino, kad užsikrėtęs asmuo kontaktavo su visais delegacijos nariais, kurių buvo daugiau nei 20.

NVSC Panevėžio departamento direktoriaus teigimu, visi asmenys šiuo metu turi izoliuotis.

„Jie yra didelės rizikos, šiuo metu konkrečiai dirbama su jais“, – tikino E. Vilčinskas.

Kaip teigia pašnekovas, kontaktą su užsikrėtusiu asmeniu turėjusieji žmonės šiuo metu nėra tiriami.

„Galbūt pasikeis teisės aktai ir bus imami (jų mėginiai). Šitie dalykai spręsis. Jeigu reikės, jie bus imami“, – kalbėjo E. Vilčinskas.

Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmai tikina, kad visi sveiki

Vis dėlto patys Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmai nelinkę kalbėti apie savo kelionę į PAR. Paklaustas, ar tiesa, kad iš jų delegacijos vienas asmuo užsikrėtė virusu, Panevėžio PPAR Viešųjų ryšių specialistas Erikas Petkevičius teigė, kad rūmų generalinio direktoriaus Visvaldo Matkevičiaus poziciją atsiųs raštu.

Kaip rašoma pateiktame atsakyme, „visi grįžusieji iš PAR jaučiasi sveiki“.

„Visi grįžusieji iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR) jaučiasi sveiki. Visi yra saviizoliacijoje. Grįžome tuo laiku, kai PAR nebuvo įtraukta į pavojingų valstybių sąrašą. Tačiau suprasdami šio reikalo svarbą bei karantino sąlygas, saviizoliavomės. Tarpusavyje kontaktuojame ir bendraujame telefonu kelis kartus per dieną. Visi sveiki ir jokių nusiskundimų neturi“, – teigiama V. Matkevičiaus raštu pateiktoje pozicijoje.

Vis dėlto akivaizdu, kad Panevėžio ligoninėje atsidūręs delegacijos narys sveikas tikrai nesijaučia. Kaip antradienį pranešė Panevėžio ligoninės vadovybė, jis gydomas reanimacijoje, yra pusiau sąmoningas. Jo būklę medikai vertina kaip sunkią.

Per 60 metų amžiaus vyras į gydymo įstaigą kreipėsi kovo 12 dienos vakare, antradienį patvirtino Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas. Vyras buvo gydomas dėl lėtinių ligų, neizoliuotose ligoninės patalpose, koronavirusas jam nustatytas antradienio naktį.

Šiuo metu vyras gydomas atskirame skyriuje, yra izoliuotas, jam ventiliuojami plaučiai, su juo dirba didelė medikų komanda. Ligoninės vadovas patvirtino, kad ištirti išvežta apie 50 mėginių, tarp jų – ir medikų.

PAR lankėsi kovo 10 d.

Prekybos, pramonės ir amatų rūmų sprendimu siųsti delegaciją į PAR pasaulyje siaučiant koronavirusui socialiniame tinkle pasipiktino ir Panevėžio miesto savivaldybės tarybos narė Gema Umbrasienė.

„Dar vienas neatsakomybės pavyzdys. Visit to South Africa. Kai pasaulis jau apimtas coronos. Kai galime bendrauti inovatyviausiomis technologijomis. Tikėkimės, kad baigsis gerai“, – rašė ji.

Politikė pridėjo ir nuotrauką, kurioje matyti, kad delegacijos vizitas PAR vyko kovo 10 dieną. Susisiekus su politike ši patikino, kad ją pasiekė informaciją, jog susirgęs vyras – žinomas miesto verslininkas.

„Panevėžyje turėjome labai panašų incidentą, kai Panevėžio miesto aukščiausių vadovų delegacija išvyko į Italiją, į renginį, kuris buvo atšauktas dėl koronaviruso. Tai iš tikrųjų sukėlė didelį bendruomenės pasipiktinimą. (...) Ačiū dievui, ši kelionė baigėsi laimingai.

Ir, štai, dabar išaiškėja, kad kovo mėnesio pradžioje, kai visame pasaulyje koronaviruso plėtra buvo nepaprastai paspartėjusi, delegacija išvyko į PAR“, – stebėjosi G. Umbrasienė.

Delfi šaltinių žiniomis, koronavirusu susirgęs verslininkas prastai jautėsi jau kelionės PAR metu, didesnę laiko dalį vyras esą praleido viešbutyje.

Iš Keiptauno delegacija praėjusį trečiadienį parskrido į Stambulą. Iš čia susirgusysis esą išskrido į Rygą, o kelionės partneriai liko Turkijoje iki šeštadienio. Vėliau, teigia šaltiniai, irgi parskrido per Rygą į Lietuvą.

Prie kontaktinių asmenų – ir medikai, ir šeimos nariai

Pasak E. Vilčinsko, verslininkų delegacijos nariai nėra vieninteliai sergančiojo ir šiuo metu reanimacijoje gydomo asmens kontaktiniai asmenys. Jis taip pat bendravo su šeimos nariais, į rizikos grupę pakliūva ir pacientą priėmę medikai.

„Jie irgi didelės rizikos, kurie bendravo su šiuo asmeniu“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis pridūrė, kad užsikrėtęs asmuo viešose vietose nesilankė, nes susirgo dar būdamas kelionėje.

„Jis grįžęs iš karto pateko į infekcinę ligoninę, nes jam jau ten buvo sveikatos pablogėjimas. Tarp kontaktų bus ir medikų, kurie su juo turėjo sąlytį. Kitų ligonių (turėjusių su juo kontaktą) nėra, nes jis buvo vienutėse“, – patikino E. Vilčinskas.