Paklaustas, kaip bus fiksuojamas viruso plitimas šalies viduje, jei nebus tiriami šalies viduje galimai apsikrėtę žmonės, ministras paaiškino, kad yra nustatinėjami kontaktai su asmenimis, kuriems yra diagnozuojamas koronavirusas.

„Žmonėms, kuriems pasireiškia simptomai neišvykus, tai tie atvejai bus užfiksuoti. Galų gale, pasileidžia mobilūs punktai, turime įvežtinių atvejų, žinome, kas parvykę, žmonės kurie su jais kontaktavo, tai žinodami atvyks, tai pasileis šitas mechanizmas. Jis savaime užsives“, – sakė A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras kartu paaiškino, kad tie tyrimai yra apskritai „ribotas langas, kada mes jį apskritai naudosime“.

„Jau ir dabar sakome – jeigu sukarščiavote, jeigu yra kažkas negerai, yra peršalimo simptomai, net ir be tyrimo reikia būti namie. Nes nežinome, kas gali būti, yra žmonių vaikštančių visuomenėje . Jeigu plitimas bus didelis, net ir tyrimų daryti nebebus prasmės. Danija jau perėjo į tokią stadiją, kad yra imami tyrimai tik tada, kai labai išreikšti klinikiniai simptomai“, – sakė A. Veryga.

Veryga: medikų varinėjimo į atostogas negali būti

Ministras per trumpąją spaudos konferenciją informavo, kad antradienį Seimas priėmė Užkrečiamųjų ligų įstatymo pakeitimus, kurie suteiks garantijas asmenims (ne tik medikams), kurie pasitelkiami ypatingai pavojingų užkratų valdymui.

Jis taip pat minėjo, kad gauna nerimą keliančių žinučių iš medikų profesinių sąjungų apie tai, kad kai kurios įstaigos bando medikus raginti išeiti nemokamų atostogų, motyvuodami tuo, kad tos įstaigos neuždirbs pinigų.

„Noriu labai aiškiai pasakyti, kad su ligonių kasa suderinti visi sprendimai, įstaigos gaus avansavimą. Šiuo momentu, kai visi procesai vyksta jau neįprasta tvarka ir atsisakoma planinių dalykų, apmokėjimas bus kaip 1/12, kad įstaigos neprarastų savo pajamų.

Dar daugiau ligonių kasoms duotas pavedimas parengti tvarkas, kaip būtų galima papildomus 15 proc. mokėti už pavojingas darbo sąlygas medikams, kurie dirbs šitose situacijose. (…) Jokių medikų varinėjimų į nemokamas ar mokamas atostogas negali būti. Dar daugiau, kai situacija darosi sudėtingesnė kai kurios įstaigos net atšaukia medikus iš jau skirtų atostogų, kad būtų visi pasiruošę“, - sakė A. Veryga.

Atkeliauja daugiau reagentų tyrimams

Ministras informavo, kad šią savaitę turi atkeliauti apie 10 tūkst. reagentų, kitą savaitę – dar apie 20 tūkstančių.

„Apie mobilius punktus jūs girdėjote. Lietuva prisijungė prie bendro Europos Komisijos skelbiamo pirkimo, išreiškė savo pageidavimą pirkti tiek reagentus, tiek dirbtinio plaučių ventiliacijos aparatus, tiek asmens apsaugos priemones. Dirbtinių plaučių ventiliacijos aparatų norėtume nupirkti bent 400 per bendrą pirkimą“, - sakė A. Veryga.

Pasak ministro, papildomai tų dalykų ieško ir pačios įstaigos, ir jie Sveikatos apsaugos ministerija.

„Bendraujame su Kinijos diplomatais. Bandome ten rasti tų priemonių nusipirkti“, - sakė A. Veryga.

Ramino onkologinius ligonius

Ministras taip pat ramino onkologinius ligonius ir jų artimuosius.

„Onkologinės kaip ir kitos sudėtingos ligos, dėl kurių gali pacientams rimtai sutrikti sveikata, tais atvejais gydymas nebus nutraukiamas. Pacientai gali būti ramūs“, - sakė A. Veryga.

Ministras prašė supratimo dėl to, kad įstaigos turi pertvarkyti procesus taip, kad kaip galima mažiau žmonės būriuotųsi vienoje vietoje, kad būtų galima atskirti karščiuojančius pacientus, įsitikinti, kad nėra užsikrėtę koronavirusu.

„Kantrybės, supratimo, onkologija niekaip nėra stabdoma, nes tai nėra įprastinė planinė procedūra“, - sakė A. Veryga.

Šiuo metu Lietuvoje užfiksuotas 21 užsikrėtimo koronavirusu atvejis. Vieno paciento būklė yra sudėtinga.