Prieš keletą metų Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) specialistai nevalomose daugiabučių namų laiptinėse atliko mikrobiologinius ir parazitologinius tyrimus. Jų metu kai kuriose nešvariose bendrojo naudojimo patalpose mikrobiologai aptiko didelį kiekį sveikatai kenksmingų sufleredukuojančių klostridijų, enterobakterijų, pelėsinių grybų, parazitinių kirmėlių (spalinių) bei auksinio stafilokoko bakterijų. Pastarosios dvi yra itin pavojingos žmonių sveikatai, o ypač – vaikams ir žmonėms, kurių silpna imuninė sistema.

NVSLP specialistai tyrimo objektu pasirinko daugiabučių laiptines, kurios ilgą laiką nebuvo valomos nei sausuoju, nei šlapiuoju būdu. Mikrobiologiniai ir parazitologiniai mėginiai buvo imami nuo lauko ir butų durų, rankenų, radiatorių, turėklų, palangių, laiptų.

Daugiau nei 1100 laiptinių Klaipėdos daugiabučiuose valančios bendrovės „Būsto aplinka“ generalinis direktorius Karolis Gintaras Pūkas sako, kad tokie tyrimo rezultatai jo nenustebino. Mat norint, kad laiptinėse būtų išlaikytos higienos normos ir nesiveistų pavojingos bakterijos bei parazitai, jas būtina nuolat valyti. Tačiau vien tik šluotos ir sauso skuduro nepakanka. Šiuo atveju būtina naudoti visą specialių sertifikuotų priemonių arsenalą.

„Labiausiai turėtų sunerimti tų namų gyventojai, kurių laiptinės nėra valomos arba valomos megėjiškai – sausuoju būdu ar paprastu šlapiu skuduru. Nors po tokio valymo jos gali atrodyti švarios, tačiau toks metodas negarantuoja parazitų išnaikinimo. Kokybiškai išvalyti bendrąsias patalpas ir užtikrinti, kad jose nesiveistų parazitai, galima tik naudojant specialias ir sertifikuotas priemones“, – pabrėžė K. Pūkas.

Daugiabučius namus prižiūrinti įmonė „Mano BŪSTAS“, reaguodama į susiklosčiusią situaciją dėl išaugusios korona viruso grėsmės, nuo kovo pradžios visas laiptines pradėjo nemokamai dezinfekuoti specialiomis priemonėmis. Ši paslauga gyventojams bus teikiama iki tol, kol Lietuvoje nebus atšaukta ekstremali padėtis.

Įmonės direktorius Mindaugas Genys pabrėžė, kad nemokama paslauga teikiama tik tiems namams, kurie užsisakę periodinio valymo paslaugą. Tokių laiptinių Klaipdėos mieste įmonės prižiūrimuose namuose yra apie 1100.

„Tų laiptinių, kurios yra nuolat valomos specialistų, gyventojai gali būti ramūs. Sunerimti turėtų tie, kurių bendrosios patalpos nėra nei valomos, nei dezinfekuojamos. Juolab, kad nešvariose laiptinėse aptinkamos pavojingos bakterijos ir sveikatai kenksmingi parazitai. Mūsų prižiūrimuose namuose vis dar yra apie 700 laiptinių, kurios nėra valomos, nes gyventojai tokios paslaugos dar neužsisakė“, – teigė M. Genys.

„Būsto aplinka“ vadovas K. Pūkas sako, kad šiandien laiptinių valymo paslauga yra ne prabanga ir vienam butui kainuoja nuo kelių eurų per mėnesį.

„Valymo įkainis priklauso nuo namo, buto ploto, o taip pat ir nuo pasirinkto valymo paslaugų paketo. Skaičiuojant vidutiniškai, tai 40 kv. metrų butas už laiptinės valymą per mėnesį moka apie 4,68 euro, 60 kv. metrų butas – 7,20 eur. Esu girdėjęs, kad šiandien net vadinamų „bobučių-valytojų“ paslaugos kainuoja brangiau“, – kalbėjo K. Pūkas.

Spalinės (lot. Enterobius vermicularis), patekusios į žmogaus organizmą, sukelia nemalonią, o kartais ir pavojingą ligą – enterobiozę. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, enterobiozė pasireiškia pilvo skausmais, gali padažnėti tuštinimasis, pykinti, kartais vemiama, gali svaigti ir skaudėti galvą, sumažėja apetitas. Kai kuriais atvejais aklosios žarnos ataugoje susikaupusios spalinės gali sukelti apendicitą. Be to, jos gali nušliaužti į šlapimtakius, lytinius organus ir sukelti šių organų uždegimus. Enterobioze sergantis žmogus yra infekcijos šaltinis, todėl gali apkrėsti ir aplinkinius.

Auksinio stafilokoko (lot. Staphylococus aureus) bakterijos tam tikrose situacijose gali sukelti odos, plaučių, sąnarių, širdies vožtuvų, kaulų ar bet kurio kito žmogaus kūno organo uždegimą. Jeigu organizmo gebėjimas kovoti su bakterija yra nusilpęs, auksinis stafilokokas su krauju gali būti nuneštas į bet kurį organą ir jį pažeisti. Didžiausią pavojų auksinis stafilokokas kelia mažiems vaikams ir žmonėms, kurių silpna imuninė sistema.