„Tokių galimybių sugrįžti dar yra ir mes visų piliečių, be abejo, laukiame ir pasiruošę juos pasitikti“, – antradienį Lietuvos radijui sakė R. Tamašunienė.

Strigusius užsienyje ministrė ragino registruotis Užsienio reikalų ministerijoje (URM), o bandantiems grįžti savarankiškai įvertinti, kad skrydžių situacija nuolat keičiasi.

„Reikia pirmiausia užsiregistruoti Užsienio reikalų ministerijoje, ji surenka Lietuvos piliečių duomenis, ir tai bus sprendžiama kompleksiškai, reikia sekti URM nurodymus“, – kalbėjo R. Tamašunienė.

Anot jos, galima bandyti parvykti patiems, „bet reikia įvertinti, kad oro uosto linijos kasdien kinta, ir galima strigti kurios nors valstybės oro uoste, jei vykstate su persėdimais“.

Maždaug 2 tūkst. Lietuvos piliečių yra informavę diplomatines atstovybes, kad dėl apriboto judėjimo negali grįžti į tėvynę.

Vokietijoje nuo sekmadienio vidurnakčio buvo strigę link Lietuvos vykstantys lietuviai, kai Lenkija, siekdama stabdyti koronaviruso plitimą, užvėrė savo sienas užsieniečiams.

Vėlų pirmadienio vakarą su Lenkija sutarta, kad ši praleis šešis konvojus su dviem-trimis sustojimais maistui, bet tik autobusus ir mikroautobusus. Lengvųjų automobilių keleiviams sudaryta galimybė grįžti traukiniu, o vairuotojas su automobiliu turės grįžti keltu.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija pažymi, kad visų kertančiųjų sieną sveikata bus tikrinama. Į Lenkijos teritoriją bus įleidžiami tik asmenys, neturintys aiškių ligos simptomų.

Vidaus užsienio reikalų ministrė R. Tamašunienė sakė, kad turintys simptomų turės likti vietoje, o jų pargabenimu bus rūpinamasi atskirai.