Numeris 1808 atsirado norint nuimti skambučių krūvį, nuo skubios pagalbos dispečerių. Vos per tris dienas paskambino per 20 tūkstančių žmonių.

Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Nerijus Mikelionis LNK žinioms sakė, kad skambučių norėtų sulaukti tik dėl sveikatos klausimų.

„Ji yra skirta konsultuoti sveikatos klausimais, o visais kitais klausimais, norėtume, kad skambinėtumėte kol kas į Užsienio reikalų ministeriją (URM), Valstybės sienos apsaugos tarnybą, Valstybinę darbo inspekciją ir kitas institucijas, kurios gali atsakyti į konkretų jūsų klausimą, susijusį su karantinu“, – kalbėjo Kauno GMP direktorius.

Vos trečdalis skambučių yra susiję su sveikata, pasitaiko ir kuriozinių klausimų, be reikalo užimančių liniją.

„Pasitaiko ir klausimų, kur galima šuniuką nuvesti nusikirpti, net ir tokių klausimų sulaukiame. Šeimyninių konfliktų, dramų būna, sako, kad anyta parnešė infekciją ir užkrėtė“, – pasakojo N. Mikelionis.

Numeriu 1808 raginami skambinti tie, kurie įtaria galintys būti užsikrėtę virusu. Keliems skambinusiems diagnozė pasitvirtino.

„Tie, kurie buvo nukreipti į GMP dispečerinę, dalis jų tikrai buvo greitosios medicinos pagalbos brigados paimti ir nuvežti į infekcines ligonines. Ir iš jų pasitvirtino ir tų atvejų“, – LNK žinioms sakė pašnekovas.

Pradėjo veikti koronaviruso karštoji linija.

Karštajai linijai trūksta savanorių, jau pasitelkti medikai, šauliai ir kiti.

Viena iš karštosios linijos savanorių, Vitalija Dargužaitė pasakojo, kad ateina savo noru.

„Vakar prabuvau nuo 10 ryto iki 21 h vakaro, daug buvo skambučių, tikrai nesuskaičiuosiu“ , – sakė ji.

Koronaviruso karštajai linijai lūžtant nuo skambučių žadama pasitelkti ir savivaldybės resursus.

Kauno Ekstremalių situacijų komisijos operacijų centro koordinatorius Paulius Keras LNK žinioms sakė, kad žadama padidinti žmogiškuosius išteklius.

„Mūsų pačių darbuotojus, Visuomenės sveikatos biuro darbuotojai, kitais pajėgumais mes tikrai pasistengsime prisidėti, kad būtų galima padidinti žmogiškuosius išteklius“, – sakė P. Keras.

Delfi primena, kad Lietuvoje yra patvirtinta 18 koronaviruso atvejų.