Šalies vadovas teigė pirmadienio vakarą situaciją aptaręs su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda.

Pasak G. Nausėdos, nors pasiūlytas sprendimas grįžti keltu ir traukiniais nėra idealus, jis prašo žmonių neblokuoti kelio ir pasinaudoti galimybėmis.

Lenkija lietuvius organizuotu konvojumi nusprendė praleisti autobusais ir mikroautobusais. Lengvųjų automobilių keleiviai bus pargabenti specialiu traukiniu iš Frankfurto prie Oderio, o automobiliai – keltu iš Zasnico.

G. Nausėdos teigimu, vėlų pirmadienio vakarą buvo suformuoti keturi konvojai, jiems numatytos specialios benzino kolonėlės.

„Į mano klausimą, kodėl automobiliai buvo neprilyginti autobusams ir jiems visgi nebuvo leista įvažiuoti, atsakymas buvo toks, kad kontrolę užtikrinti pavargusiems žmonėms, kurie galbūt kažkuriais atvejais važiuoja iš Ispanijos ar dar tolesnių valstybių, būtų labai sudėtinga, nes automobilių skaičius didelis, konvojus visko nesuseks, dalis kažkur sustos išsimiegoti viešbučiuose, todėl buvo nuspręsta organizuoti vairuotojams ir automobiliams keltą ir likusiems lengvojo automobilio keleiviams traukinį“, – BNS pirmadienio vakarą sakė G. Nausėda.

„Abi transporto priemonės turėtų būti nemokamos, nekainuos – nors dabar į pažadus žiūriu šiek tiek atsargiau. Problemos sprendimas prasidėjo. Jis galbūt nėra toks, kokio idealiai tikėjomės, nes tikėjomės automobilių, bet dėl automobilių buvo paaiškinta noru apsaugoti ir mūsų žmones, ir galbūt šalikelėje bevaikštančius žmones nuo pavargusių vairuotojų, kurių skaičius yra sunkiai suvaldomas. Tokia yra Lenkijos pusės motyvacija. Noriu paprašyti žmonių, kad neblokuotų kelio ir pasinaudotų galimybėmis“, – teigė Lietuvos prezidentas.

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, per Lenkijos Świecko pasienio punktą planuojama praleisti šešis konvojus, įvyks du ar trys būtinieji sustojimai maistui, kurui.

Traukinys iš Frankfurto prie Oderio centrinės geležinkelio stoties vyks į Kauną. Prioritetas bus teikiamas vaikams ir šeimoms. Pranešama, kad traukiniuose nebus maitinimo ir prašoma iš anksto pasirūpinti maistu. Traukinys važiuos per Lenkiją be sustojimų.

Kelto išvykimas planuojamas antradienį tarp 15-18 val., kelionės trukmė – 18 val.

Grupė lietuvių Lenkijos-Vokietijos pasienyje įstrigo, kai Lenkija dėl koronaviruso protrūkio uždarė sienas užsieniečiams. Lietuvos valdžia prašė lenkų atidaryti laikiną humanitarinį koridorių, kuriuo į tėvynę galėtų grįžti lietuviai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)