Infekcija nustatyta iš Pietų Afrikos Respublikos grįžusiam pacientui, jis gydomas Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, pradėtas epidemiologinis tyrimas.

Su šiuo atveju Lietuvoje iš viso patvirtinta 18 COVID-19 atvejų, visi jie – įvežtiniai. Pirmoji pacientė jau pasveikusi ir išleista namo.

SAM primena, kad nuo šio pirmadienio žmonės, grįžę iš bet kurios užsienio valstybės, o ne tik iš konkrečių, kaip iki šiol, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas.

Draudimai Lietuvoje koronaviruso karantino metu

Grįžusiems iš užsienio šalių 14-os dienų saviizoliacija yra privaloma. Už reikalavimų nesilaikymą yra numatyta atsakomybė.

Šalyje paskelbus dviejų savaičių karantiną žmonės raginami maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita.

Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Seimas planuoja priimti Vyriausybės projektus dėl koronaviruso ir išeiti į karantiną

Seimas antradienį renkasi į plenarinius posėdžius, kad priimtų Vyriausybės teikiamus projektus, susijusius su ekstremaliąja situacija dėl koronaviruso plitimo.

„Bus teikiami projektai, tik susiję su ekstremalia situacija. Posėdžiaus ir komitetai tarp (Seimo) posėdžių“, – BNS sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Iki vakaro mes turėtume priimti visus tuos projektus, kuriuos Vyriausybė pateikė. Tikimės“, – teigė jis.

Pasak pirmosios parlamento vicepirmininkės „valstietės“ Rimos Baškienės, projektai bus svarstomi ypatingos skubos tvarka – įstatymų pataisos tą pačią dieną bus ir pateiktos, ir priimtos.

Vyriausybė pirmadienį nutarė Seimui teikti šių metų biudžeto įstatymo pakeitimą padidinti grynojo skolinimosi limitą nuo 904,6 mln. iki 5,401 mlrd. eurų.

Prognozuojant, kad valdžios negautos pajamos šiemet gali siekti 4,21 mlrd. eurų, taip siekiama užtikrinti biudžeto išlaidų finansavimą, valstybės skolos refinansavimą ir valstybės piniginių išteklių srautų subalansavimą.

Seimui teikiamas projektas, kad dėl nepaprastosios padėties, ekstremalios situacijos ar karantino savivaldybių tarybų posėdžiai galėtų vykti nuotoliniu būdu.

Dėl koronaviruso paskelbtos ekstremalios situacijos metu Vyriausybė taip pat siūlo supaprastinti viešųjų pirkimų procedūras.

V. Pranckiečio teigimu, antradienį planuojama priimti Seimo statutą pataisą, kad parlamento valdyba galėtų suteikti galimybę komitetams dirbti nuotoliniu būdu.

Darbotvarkėje taip pat numatyta atskira opozicijos iniciatyva, kad finansų ministras Vilius Šapoka turėtų atsakyti į klausimus apie numatomas priemones ekonomikai.

Opozicija taip pat siekia, kad naujausią situaciją apie koronaviruso stabdymą parlamentarams pateiktų premjeras Saulius Skvernelis ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Valdantieji daugiau plenarinių Seimo posėdžių iki karantino pabaigos neplanuoja, bet opozicija pageidauja, kad plenarinis būtų surengtas kitą antradienį, jeigu kiltų toks reikalas.

Pastarosiomis savaitėmis užsienyje viešėję Seimo nariai įspėti nedalyvauti plenariniuose posėdžiuose ir apie taikomą saviizoliaciją pranešti Etikos ir procedūrų komisijai, kad ši turėtų informaciją, kiek parlamentarų nebus darbe.

Seimas kaip institucija veiks, tačiau didelė dalis parlamento kanceliarijos tarnautojų dirbs arba jau dirba nuotoliniu būdu.

Siekiant stabdyti koronaviruso plitimą nuo pirmadienio Lietuvoje įvestas karantinas.

Autoriai: Sniegė Balčiūnaitė, Jūratė Skėrytė

PSO ragina tirti kiekvieną įtariamą COVID-19 atvejį

Pasaulio sveikatos organizacija pirmadienį paragino valstybes vykdyti tyrimus dėl kiekvieno įtariamo užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejo.

„Negalima kovoti su gaisru užrištomis akimis“, – žurnalistams Ženevoje sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Pasak jo, PSO rekomenduoja valstybėms „Tirti, tirti, tirti. Tirti kiekvieną įtariamą atvejį.“

„Jeigu jų [pacientų tyrimų] rezultatai teigiami – izoliuokite juos ir išsiaiškinkit, su kuo jie palaikė glaudžius kontaktus iki dviejų dienų prieš pasireiškiant simptomams. Ir taip pat ištirkit tuos žmones“, – kalbėjo Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Per pastarąją savaitę matėme staigų užsikrėtimo [koronaviruso sukeliama liga] COVID-19 staigų šuolį“, – aiškino jis ir pridūrė, kad koronaviruso pandemija yra „lemtinga mūsų laikų krizė“.

„Pokyčius neša [priemonių] derinys. Nuolat sakau – visos šalys turi laikytis išsamaus požiūrio, bet veiksmingiausiai užkardyti infekciją ir gelbėti gyvybes galima nutraukiant pernašos grandinę. Ir kad tai padarytumėte, privalote testuoti ir izoliuoti“, – pabrėžė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

PSO vadovas atkreipė dėmesį, kad pirminiame protrūkio židinyje – Kinijoje – šiuo metu fiksuojama mažiau užsikrėtimų ir mirčių nei likusioje pasaulio dalyje.

Jis vėliausių skaičių nepateikė, bet oficialiais šaltiniais grindžiama naujienų agentūros AFP statistika rodo, kad 142 šalyse ir teritorijose koronaviruso sukeliamas susirgimas COVID-19 buvo nustatytas daugiau kaip 169 710 žmonių. Be to, 6 640 užsikrėtusių žmonių mirė.

Pagal mirusių žmonių skaičių smarkiausiai paveikta išlieka Kinijos žemyninė dalis (3 213), Italija (2 158), Iranas (853) ir Ispanija (297).