Eilė prasideda pasienyje, kur lenkų pasieniečiai tikrina kiekvieno įvažiuojančiojo į jų šalį automobilio vairuotojų ir keleivių dokumentus bei matuoja jų kūno temperatūrą. Lietuvių pareigūnai įstrigusiems vairuotojams niekuo padėti negali, tik išdalina anketų blankus, kuriuos reikia užpildyti ir pateikti Lenkijos pasieniečiams.

Sekmadienį eilė kelyje Via Baltica siekė Kalvarijos miestą, o pirmadienio vakarą jau buvo nusidriekusi iki Marijampolės ir pildėsi vis naujais į ją stojančiais krovininiais automobiliais. Tiesi Kalavarija į koloną bando įsiterpti nuo Alytaus pusės privažiavę vilkikai – jų eilė taip pat ilgėja.

Du trečdaliai eilėje stovinčių sunkvežimių yra su lenkiškais valstybiniais numeriais. Kalbinti lenkai nelabai suprato, kodėl ten strigo, klausinėjo, ar ir iki pat sienos sunkvežimiai stovi taip pat glaustai vienas prie kito ir išgirdę, kad taip ir yra, savo situacija tegalėjo apibūdinti visų tautų suprantamais keiksmažodžiais.

Lietuvis vilkiko „Volvo FH“ vairuotojas, paklaustas, ar seniai stovio eilėje, teigė ten strigęs nuo 11 val. ryto. Iki 18 val. nuvažiuoti jam pavyko vos apie 3 kilometrus.

„Iki sienos liko apie 10 kilometrų, tai čia teks ir nakvoti.
Nusigausiu iki aikštelės, baigsis laikas ir turėsiu ilsėtis. Vežu šaldytus produktus, tai reikia vis papildomai kuro užsipilti, kad nesugadinčiau produkcijos“, – pasakojo vairuotojas.

Vyras teigė krovinį gabenantis į Vokietiją, o paklaustas, ar nebijo užsikrėsti toje šalyje gerokai išplitusiu koronavirusu, atsakė: „Aišku, baimės yra šiokios tokios. Darbai tai negali sustoti, vis tiek nesustosim, kažkam reikia dirbti. Ir algą užsidirbti, be abejo“.

Vairuotojas tikisi kirsti sieną antradienio rytą, nors eilė juda itin lėtai.

„Tokie trumpi patraukimai, 500 metrų pajudam ir vėl stovim pusę valandos, valandą. Buvo laikas, kai visai nejudėjome 2 valandas“, – dalijosi įspūdžiais vairuotojas.

Vyras teigė spėjęs informuoti artimuosius ir darbdavius, į kokią spūstį pateko: „Informuoti visi“.

Papildyta 22.50 val.:

Anot Marijampolės savivaldybės, eilė tik didėja ir siekia rekordinį 60 km ilgį.

„Milžiniška, pasak policijos, beveik 60 km eilė nusidriekė link Lenkijos pasienio. Iki ryto ji gali gerokai padidėti.

Dedamos visos pastangos, kad lengvieji automobiliai galėtų judėti VIA BALTICA magistrale, o sunkiasvoriai neužklystų į miestą, tačiau šis iššūkis tikrai nemenkas, nes susiformavusi eilė driekiasi iki Kazlų Rūdos savivaldybės", - rašoma Marijampolės savivaldybės feisbuko puslapyje

Jei Lietuvos ir Lenkijos pasienyje artimiausiomis dienomis išliks eilės, Lietuvos vyriausybė svarsto inicijuoti derybas dėl papildomo sienos kirtimo punkto atidarymo, pirmadienį pranešė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis. Sekmadienį jis lankėsi Kalvarijos pasienio kontrolės punkte ir turėjo progą savo akimis įsitikinti, kokio ilgio eilė nutįso prie sienos.