„Jungtinė Karalystė iš Europos šalių išsiskiria tuo, kad nėra paskelbtas karantinas, nėra sugriežtintas judėjimas. Yra tik nurodytos tam tikros rizikos šalys, į kurias geriau nevykti ir yra nebevykdomi skrydžiai. Kita vertus, žmonės yra raginami būti namuose ir gydytis namuose, tikintis, kad imunitetas padarys savo darbą. Perspėjama, kad susirgus nesikreipti 7 dienas į gydymo įstaigas, nes jos nepadės, tyrimai nebus daromi.

Štai tokios yra priemonės, žmonės yra šiek tiek panikoje, nes nežino, ar vesti į vaikus į mokyklą, nes jos nėra uždarytos. Kai kurie universitetai stabdo veiklą ir persikelia į internetą. Šalis gyvena savo gyvenimą, bet pasikeitimas yra toks, kad nuo šiandien Didžiosios Britanijos pirmininkas kasdien informuos naujausias žinias“, – laidoje sakė bendruomenės pirmininkė.

Dalia Asanavičiūtė

Paklausus, ar gatvėse jaučiasi chaosas, pirmininkė patikino, kad nerimo tikrai yra.

„Tikrai jaučiasi nerimas. Dažna parduotuvė yra tiesiog pustuštė, tualetinio popieriaus nebėra, žmonės šiek tiek panikuoja“, – pabrėžė pašnekovė.

„Žmonių Londone daug, jie vaikšto be kaukių, tik su šalikais“, – pridūrė ji.

Paklausus, ar emigrantai nori grįžti į Lietuvą, pašnekovė tikino, kad šiuo metu vienas aktualiuaisų klausimų – kaip grįžti į Lietuvą.

„Čia yra pats aktualiausias klausimas tarp lietuvių. Nuo pat ryto gaunu labai nemažai žinučių, kaip grįžti į Lietuvą, kaip išvykti iš Lietuvos, nes yra ir mūsų Lietuvos Respublikos piliečių, kurie dirba ir gyvena užsienyje, taigi klausiama, kokius dokumentus jiems reikia pateikti, kad galėtų išvykti iš Lietuvos. Tie, kurie susiruošia gyventi į Lietuvą, irgi labai dažnai klausia, ką jiems daryti, ar grįžti, o gal dar pabūti ten, o o gal atidėti savo kraustymasi į Lietuvą. Tokie buitiniai klausimai šiandien ypatingai rūpi mūsų bendrapiliečiams“, – tikino ji.

Paklausus, ar susiduria su žmonėmis, kurie elgiasi neatsakingai, pirmininkė tikino, kad svarbiausia išlikti budriais.

„Jeigu dar vakar buvo manančių, kad tiesiog galiu grįžti į Lietuvą ir laisvai keliauti, tai po trumpo pokalbio ir situacijos paaiškinimo, kad grįžus teks sėdėti namuose, nebus galima net kojos iškišti, nes žmonės bus karantinuoti, taip pat jie suteiktų šiokią tokia grėsmę ir šeimos nariams, kai grįžtų pas juos. Tada požiūris keičiasi“, – aiškino ji. „Raginu išlikti budriais“, – patikslino ji.

Fiksuoti dar trys nauji koronaviruso atvejai, pranešė ministras

Pirmadienį fiksuoti dar trys nauji koronaviruso atvejai, visi trys – įvežtiniai.

Tai per spaudos konferenciją pranešė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Su trimis naujais atvejais, Lietuvoje iš viso jau patvirtinta 17 koronaviruso COVID-19 atvejų, visi jie – įvežtiniai.

Pirmoji pacientė, kuriai buvo diagnozuota infekcija, jau pasveikusi ir išleista iš ligoninės į namus.

Iki pirmadienio ryto Lietuvoje iš viso buvo atlikta daugiau kai 600 tyrimè dėl šio viruso.