Ligoninės atstovė sako, kad gydytojai elgėsi pagal visus reikalavimus, ir prašo pacientų suprasti, kad šiuo metu medikai yra ypač apkrauti darbu. Vykstant į ligoninę patartina apsišarvuoti kantrybe ir pasiimti bent ką nors užkąsti.

Istorija prasidėjo nuo to, kad vilnietė Eglė grįžo iš komandiruotės vienoje iš Europos Sąjungos šalių, ir susirgo.

„Pakilo temperatūra iki 37,8 laipsnio Celsijaus, pradėjo labai skaudėti gerklę, labai prastai jaučiausi. Man nėra būdingi tokie peršalimai. Pradėjau jaudintis“, – pasakojo Eglė.

Moteris nusprendė paskambinti koronaviruso linija 1808 ir paskonsultuoti, ką jai daryti.

„Nei aš planavau testuotis, nei reikalavau testo, aš paskambinau tuo nauju duotuoju telefonu, ir jie iš karto man sako: „ne, reikia greitosios, reikia vežti“.

„Na, gerai“, – sakau. Tada sako: „tuoj sujungsim su greitąja, laukite“. Sujungė su greitąja. Greitoji sako, kad „šalis neįtraukta į sąrašus. Tai gal jūs geriau eikite pas šeimos gydytoją?“, – gyvai įspūdžius pasakojo Eglė.

Moteris nesutriko: „sakau: „tai Jūs man pasakykite, ką man daryti? Dėl to ir skambinu“.

„Tada sako: „gerai, laukite greitosios, bet teks ilgai laukti“, – pasakojo Eglė.

Pašnekovė pasakojo, kad greitosios medicinos pagalbos ji laukė tikrai ilgai, ir ji neatvažiavo.

„ Man paskambino naktį ir pasakė, kad „kitą dieną atvažiuokite pati, nes nėra tikslo Jus naktį vežti, kad Jūs ten izoliacinėje patalpoje sėdėtumėte visą naktį, nes tik ryte paima tyrimą“. Paklausė, ar turiu galimybę izoliuotai atvykti – ne taksi ir ne viešuoju transportu“, – pasakojo Eglė.

Ligoninėje – staigmena

Kitą dieną, tai buvo savaitgalis, moteris, kaip jai patarė, nuvyko į Infekcinę ligoninę Santariškėse.

„Uždarė mane į patalpą porai valandų, palaukiau, bet – dėl to viskas gerai, turint mintyje, kad buvo savaitgalis, ir jų užimtumą. Man bebūnant palatoje atveda merginą, ir ją paguldo į šalia esančią lovą. Sakau: „kodėl?“. Mergina irgi sako: „kodėl?“. Atsako, kad, „todėl, kad visos lovos užimtos“, – sakė Eglė.

Moteriai pasirodė keista, kad naujoje ligoninėje užimtos visos lovos. Pasiteiravusi, kaip taip gali būti, išgirdo atsakymą: „taigi – pandemija“.

„Gerai, – sakau. – Bet, kas bus, jeigu mane užkrės mano kolegė, arba aš – ją? Apskritai aš anksčiau būsiu paleista, ar bus galimybė man sužinoti jos atsakymą“, – pasakojo Eglė.

Pasak jos, tada gydytoja tik patrūkčiojo pečiais. Dvi jaunos moterys kelias valandas praleido vienoje palatoje.

„Gydytoja dar sakė, kad jie parenka panašaus susirgimo laipsnio asmenis į vieną palatą. Bet vis tiek tas neguodžia, nes mes visi važiuojame ten tokie, kurie jau kažkuo sergame – ar peršalimu, ar gripu. Imunitetas nusilpęs, tai galimybių pasigauti kažką kito yra gerokai daugiau. Mes buvome su kaukėmis, bet nelabai malonu buvo“, – pripažino Eglė.

Maždaug vidurnaktį ji sužinojo, kad jos tyrimo rezultatas yra neigiamas. Jai pasakė, kad ji bus informuota, jei palatos kolegė bus užsikrėtusi.

„ Padėkojau ir išvažiavau namo“, – pasakojo Eglė.

Grįžusi namo ji perskaitė ligoninės komentarą, kad tikrai netalpina į palatą po du asmenis, susinervino, parašė „Delfi“.

„Vakar apie trečią valandą dienos pradėjau sekti žinias, nes turėjo būti paskelbti mano kolegės rezultatai. Viešumoje pasirodė rezultatai, kad nustatyti du atvejai Vilniuje – iš Austrijos ir Norvegijos. O mano palatos kolegė buvo iš Norvegijos. Lyčių nebuvo nurodyta, amžiaus nebuvo“, – pasakojo Eglė.

Moteris pradėjo skambinti į ligoninės priimamąjį, kad gautų informacijos.

„Sugaišau gal valandą, kelis kartus atsiliepė, sakė: „mes ieškome Jums telefono“. Galų gale, po valandos skambinėjimo, pasakė, kad „su Jumis susisieks gydytojas, jei ta mergina buvo infekuota“. Sakau: „kada susisieks? Ar mano antra pusė gali išeiti pirmadienį į darbą, ar jam irgi reikia karantinuotis?“. „Paskambins“. – sako. Paskui žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad vis tik žmogus – ne iš Norvegijos atvykęs. Jokio skambučio nesulaukiau“, – pasakojo Eglė.

Klinikos: medikai dirba pagal visas rekomendacijas

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų viešųjų ryšių specialistė Gitana Letukienė patikino, kad medikai dirba pagal visas Higienos normas.

„Pastarosiomis dienomis iš tiesų padidėjus besikreipiančiųjų srautui, turėjome ne vieną užklausimą dėl pacientų guldymo, tačiau šiandien problema išspręsta. Vyriausybei įvedus karantiną šalyje, ir mūsų įstaigoje mažinamos planinės paslaugos, todėl pertvarkoma ligoninės veikla daugiau vietų ir pajėgų skiriant COVID-19 suvaldymui. Žmonės apie tyrimų atsakymus informuojami. Patikiname, jog nė vienam pacientui nebuvo kilęs pavojus užsikrėsti nuo kito tyrimų atsakymo laukiančiojo“, – sakė G. Letukienė.

Santaros klinikų atstovė taip pat paaiškino, kad besikreipiančių srautas yra išaugęs ir prašė pacientų draugiškai bendradarbiauti su personalu.

„Mes kreipėmės į Santaros klinikų pacientus bei lankytojus per savo internetinę erdvę. Rašėme, jog išaugo besikreipiančiųjų srautas, dėl to prašėme jų supratingumo ir draugiško bendradarbiavimo.

Taip pat atkreipėme dėmesį, jog pacientai stebėjimo laikotarpiu nemaitinami. Suprantame, jog tai kai kuriais atvejais gali sukelti nepatogumų, todėl ir rekomendavome atvykstant į Infekcinių ligų Priėmimo-skubios pagalbos skyrių, įsidėti lengvų užkandžių, nes skyriuje laukiant tyrimų atsakymų gali tekti užsibūti iki paros“, – teigė G. Letukienė.