„Jei jos sukištos į kažkieno stalčius, tai savivaldybių atsakomybėje, kad iš tų stalčių būtų ištrauktos ir padalintos tiems, kam reikia. Mes neturim ir neturėjome nei testų, nei apsaugos priemonių visiems, kurie užsimanytų jų, tačiau tikrai turime ir nepritrūksime jų tiems, kam šios priemonės yra būtinos“, – sakė A. Veryga.

Ministras taip pat teigia, kad būtent tuo metu vyko ir pirkimai dėl valstybės rezervo atnaujinimo, ir „tuo metu, kai prasidėjo diagnostiniai atvejai (koronaviruso – aut. pas.), Lietuva turėjo tam momentui reikalingų testų bei apsaugos priemonių“.

„Mes turėjome rezerve, besibaigiančio galiojimo. Išdalinome dar iki pandemijos. Kiek turėjome? Negaliu atsakyti, tai valstybės paslaptis, tačiau patikinu, kad turėjome tiek, kiek tam momentui buvo reikalinga. Ne iš lubų skaičių nuskaitėme ir pasakėme – tiek ir tiek reikia. Ne, tas buvo (pirkta – aut. past.) pagal sudarytus algoritmus, pagal paskaičiavimus, prognozes, kaip virusas plis. Kartoju, situacija kinta labai dinamiškai, ir negalėjome nei vienas sausio mėnesį numatyti, kad bus kovo viduryje“, – sako A. Veryga.

Paklaustas, ar tiesa, kad nacionalinės visuomenės sveikatos laboratorija nupirko vos 1200 testų rinkinių, A. Veryga sakė negalįs tiksliai atsakyti, tačiau „jei taip skelbta dokumentuose, tai taip ir buvo“.

Pasiteiravus, ar toks skaičius optimalus, A. Veryga sakė, kad „rezervo atnaujinimas ir naujų prekių ir priemonių pirkimas vyksta nuolatos, dabar taip pat. Kai mes kalbamės su jumis, apsaugos priemonių partija važiuoja iš Korėjos į Lietuvą, bus šią savaitę“.

Aurelijus Veryga

Į klausimą, kiek ir kokių apsaugos priemonių užpirkta, ministras pažadėjo patikslinti vėliau.

„Noriu, kad visi suprastų, kodėl tyrimai koncentruojami vienoje laboratorijoje. Tai nėra atskiri testai ar reagentai, tai yra rinkinys, kuri vieno užtenka 70-iai mėginių ištirti. Per parą nepadaroma ir 100 testų. Tai turime suvokti, kad jei mes įdedame 5–6 mėginius, tai rinkinys jau panaudotas, o galima buvo ištirti dar 60 kartu. Pradžioje mes ir taip darėme prabangą, kai tyrėme per parą po kelis ėminius, bet tai buvo būtina, juolab, kad tai buvo pirmi susirgimai, privalėjome turėti epidemiologinio žemėlapio vaizdą“, – teigė ministras A. Veryga.

Jis Delfi sakė, kad šiuo metu yra užpirkta „keliasdešimt tūkstančių“ testų rinkinių. Jie turėtų Lietuvą pasiekti artimiausiomis dienomis. Iki tol naudojamos rezerve esančių testavimo priemonių atsargos.

Paklaustas, kodėl buvo nuspręsta tirti tik siaurą kontaktų ir įtariamųjų ratą, A. Veryga teigė, kad sudarant algoritmus tiriamųjų buvo remiamasi Pasaulinės sveikatos organizacijos ir Europos Komisijos rekomendacijomis.

Šiuo metu, pasak A. Verygos, Lietuva prisijungia prie Europos Komisijos vykdomo centralizuoto pirkimo, kurio metu bus įsigyta apsaugos priemonių, mobilių laboratorijų, temperatūros matavimo prietaisų.

„Lietuva jau išsakė Europos Komisijai savo poreikius, pateikėme, ko mums reikia. Tikslinama su kitomis šalimis, derinama, visas procesas vyksta nuolatos, jau nuo praeitos savaitės, bendraujame online ir kitais būdais“, – sakė A. Veryga.

Paklaustas dėl regionuose esančių gydymo įstaigų aprūpinimo apsaugos priemonėmis, jis teigė, kad „savivaldybės privalo pasirūpinti aprūpinti tuos medicinos ir kitų sričių darbuotojus, kurie tiesiogiai turi kontaktą su galimai užsikrėtusiais“.