„Delfi“ gautose ES Tarybos rekomendacijose, kurios skirtos tiek jos darbuotojams, tiek ten nuolat besilankantiems įvairių šalių diplomatams, teigiama, kad institucijos veikla mažinama iki minimumo, susitikimus stengiamasi organizuoti nuotoliniu būdu, ribojamas delegacijų narių skaičius, dalis darbuotojų paliesti dirbti iš namų. Vis dėlto tam tikri susitikimai, posėdžiai vyks ir toliau.

Todėl rekomendacijose nurodoma, kad „reikia laikytis asmeninės higienos: nuolat plauti rankas, kosėti ir čiaudėti pagal etiketą, naudoti popierines servetėles ir jas iškart išmesti, vengti kontakto su peršalimo ar gripo simptomus turinčiais žmonėmis, laikytis distancijos nuo kitų žmonių, vengti rankų paspaudimų ir bučinių. Taip pat vengti liesti veidą.“
ES Taryboje nebeliko daugkartinių lininių rankšluosčių – galima naudotis tik vienkartiniais popieriniais.

Rekomendacijose pateikiamas ir iki šiol mažai girdėtas patarimas: „Valykite išmanųjį telefoną du kartus per dieną, pagal prietaiso instrukcijas (tačiau žinokite, kad daugumą išmaniųjų telefonų alkoholis gali sugadinti).“

Be to, ES Tarybos dokumente teigiama, kad yra nuolat valomi dažniausiai liečiami institucijos pastato paviršiai – „tokie, kaip durų rankenos, liftų mygtukai“. Kondicionieriai perjungti taip, kad naudotų iki 100 proc. šviežio oro.

Taip pat ES Taryboje nebeliko daugkartinių lininių rankšluosčių – galima naudotis tik vienkartiniais popieriniais. Kartu ES Taryboje visos šiukšlių dėžės keičiamos į uždaras, kuriose panaudoti popierinės servetėlės „išliks saugios“.

Visiems privaloma 14 dienų likti namuose, jei yra atvykę iš koronaviruso židinių (pvz.: Šiaurės Italijos). Jei vis dėlto institucijoje atsiranda užsikrėtęs asmuo, tuomet medicinos tarnyba bando aiškintis asmenis, kurie turėjo su susirgusiu artimą kontaktą bei jų kitus kontaktus. Jie siunčiami namo.

„Artimas kontaktas apibrėžiamas, kaip mažiausiai 15 minučių šalia, t.y. ne mažiau nei 2 metrai, keliančio nerimą asmens “, – sakoma rekomendacijose.

O tuo metu pastato priežiūros tarnybos imasi „gilaus vietos, kurioje buvo asmuo, valymo“. Šios, kaip ir anksčiau minėtos rekomendacijos ir priemonės, leidžia įtarti, kad ES Taryba rimtai žvelgia į koronaviruso galimybę plisti per daiktų paviršius.

Tiesa, kol kas nėra vienareikšmiško atsakymo, ar virusas gali plisti per paviršius. Praėjusią savaitę NPR pranešė apie Kalifornijos universitete atliktą tyrimą, kurio išvados skelbia, kad koronavirusas ant tokių paviršių, kaip plastikas ir nerūdijantis plienas, gali išlikti iki 72 valandų, ant kartono – iki 24 valandų. Pasak sveikatos specialistų, egzistuoja tikimybė, kad žmogus užsikrečia virusu liesdamas užkrėstą paviršių arba daiktą, o „tuomet liečia savo burną, nosį ar akis“.