Po susitikimo šalies vadovas gyrė Vyriausybės planą dėl ekonomikos skatinimo ir padarinių švelninimo.

„Aptarėme tuos klausimus, kurie dabar yra aktualiausi – karantino režimas, dėl sprendimų, kurie buvo priimti šiek tiek anksčiau, kurie įsigalioja dabar. Ir ekonomikos skatinimo planas, jis nepaprastai svarbus. Artimiausius mėnesius tai bus didžiausia aktualija. Medicininė politika, priemonės yra vienas klausimų blokas. O sušvelninti ekonomikos nuosmukį, kuris kils, yra kitas dalykas. Tai susiję ir su darbo vietų išsaugojimu, Lietuvos ekonomikos gyvastingumo palaikymo. Sveikinu tą planą, kuris šiandien Vyriausybėje buvo patvirtintas“, – Prezidentūroje sakė šalies vadovas G. Nausėda.

Jis sakė, kad tai nukreipta ir į investicijų pagyvinimą, lankstesnį struktūrinių fondų naudojimą, tam tikrų fondų atšaldymą.

„Tai yra labai svarbūs sprendimai nukreipti į darbo vietų išsaugojimą ir paskaitas darbdaviams laikyti dar darbo vietas“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Tikiuosi, kad pirmąjį smūgį, ar nerimo laikotarpį, (…) mes sėkmingai įveiksime“, – teigė prezidentas.

Jis taip pat sakė kreipęsis į Europos Sąjungos vadovu su kvietimu koordinuotai spręsti klausimus dėl piliečių judėjimo per sienas bei bendrų ekonomikos skatinimo principų įgyvendinimo.

„Rytoj 18 valandą Lietuvos laiku turėsime dar vieną video konferenciją Europos Vadovų Tarybos formatu ir pasistengsime žengti dar vieną žingsnį į priekį sprendžiant mano minėtus klausimus“, – sakė G. Nausėda.

Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda

Vyriausybė pirmadienį po pasitarimo pritarė Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso sukeltų pasekmių mažinimo priemonių planui, kurį sudaro 2,5 mlrd. eurų.

Vyriausybė pagal planą iki trijų mėnesių mokėtų savarankiškai dirbantiems, kurie mokėjo socialinio draudimo įmokas, fiksuotą 250 eurų dydžio išmoką per mėnesį, kai dėl nustatyto infekcijų plitimą ribojančio režimo negali vykdyti savo veiklos.

Pagal planą, valstybės lėšomis iki trijų mėnesių turi būti prisidedama prie darbdavių pastangų išsaugoti darbo vietas, padengiant dalinės prastovos ar prastovos išmokos dalį darbuotojams. Darbuotojui turi būti užtikrinta išmoka ne mažesnė nei minimali mėnesinė alga.

Efektyviai sveikatos priežiūros ir visuomenės apsaugos sistemų veiklai būtų skirta 500 mln. eurų.

Vyriausybei taip pat suteikiama teisė skolintis papildomai 5 mlrd. eurų.

Lietuviai Lenkijos pasienyje yra pasiruošę kelionei

Prezidentas G. Nausėda spaudos konferencijoje prabilo ir apie Vokietijos ir Lenkijos pasienyje užstrigusius lietuvius. Šalies vadovas sakė, kad kol kas klausimas sprendžiamas.

„Kol kas dar šitas procesas nėra prasidėjęs ir dėl masto kyla tam tikrų iššūkių. Apie 400 ratuotų transporto priemonių yra pasirengusios tokiai kelionei. Mes su premjeru kalbėjomės, ką reikėtų daryti, jei Latvijos ir Estijos piliečiai bus prie Lietuvos pasienio, ką daryti toliau. Tačiau tai yra klausimai, į kuriuos atsakymus reikės rasti artimiausioje ateityje“, – sakė jis.

Prezidentui teko įvertinti ir policijos užfiksuotas kelias dešimtis užfiksuotų atvejų, kai asmenys, kurie turėjo save izoliuoti, ją pažeidė. G. Nausėda sakė tikintis, kad ne visi šalies žmonės taip elgiasi.

„Tas sąmoningumas ateina tada, kai suvoki, kokio masto rizika iškyla, tam atsiliepia ir aplinkinių, artimųjų įtaka. Jei žmogus yra pats sąmoningas, tai jau yra didelis žingsnis į priekį. Tikiuosi, kad jis vis tiek grįš prie atsakingo elgesio modelio. Kitas labai svarbus dalykas – medikų, profesionalų patarimai, aš nedrįsčiau daryti išvados, kad visa Lietuva elgiasi neatsakingai. Atvirkščiai, aš matau ištuštėjančias gatves, atsisakymą judėjimo, kuris nėra būtinas“, – kalbėjo G. Nausėda.

Drakoniški apribojimai yra būtini

Premjeras sakė neabejojantis Lietuvos pasirinkta strategija.

„Tai yra praktika, kurios nei viena valstybė negalėjo panaudoti, tai pirmas kartas. Valstybės elgiasi labai skirtingai. (…) Aš manau, kad mes patenkame į tą dalį valstybių, kurios sėkmingai valdo ir kontroliuoja situaciją. Esu linkęs paklusti, suprasti, įsiklausyti į mūsų medikų siūlymus, kaip pagrindinę prevencinę priemonę daryti izoliaciją, socialinių kontaktų vengimą. Ar reikėjo pasirinkti kitą kelią, matyt, gyvenimas parodys, kuris kelias geresnis. Aš neabejoju mūsų pasirinktomis priemonėmis“, – po susitikimo su prezidentu G. Nausėda sakė premjeras S. Skvernelis.

„Tai yra valandų klausimas. Atrodo, viską susidėliojome, po kelių valandų reikia naujus sprendimus priimti“, – sakė jis.


G. Nausėda teigė, kad pasirinktų priemonių efektyvumą parodo ir kitų šalių pavyzdys.

„Tos valstybės, kurios patyrė protrūkį, jos grįžta prie liberalesnio režimo. Reiškia, kad tos priemonės, kurios iš pirmo žvilgsnio atrodė drakoniškos žmogaus teisių klausimais, tai padrąsina valstybes, kurios šiuo metu patiria tą protrūkio viršūnę, kad viskas bus gerai, kad yra jau išbandytos priemonės, kurios gali padėti suvaldyti situaciją“, – sakė prezidentas.

Ši spaudos konferencija pirmoji, kurioje nėra žurnalistų, ji tik transliuojama internetu, klausimus galima užduoti nuotoliniu būdu.

Delfi primena, kad Lietuvoje iki šiol yra nustatyta 17 koronaviruso atvejų.