Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) išplatino šią informaciją. Turime dar du įvežtinius atvejus. Dar kol kas vietiniams neplinta, o apsikrėtę žmonės hospitalizuoti. Daroma viskas, kad tie žmonės jaustųsi gerai. O virusas būtų kontroliuojamas“, – sakė G. Surplys.

Jis teigė, kad prie Vokietijos ir Lenkijos sienos įstrigę lietuviai po truputį juda Lietuvos link.

„Tos eilės juda. Visi, kurie išvyksta iš Lietuvos, visi, kurie grįžta į Lietuvą, su parašu jie yra paleidžiami izoliuotis. Tas parašas reiškia, kad jei karantino sąlygų nesilaikytų, jiems gresia atsakomybė“, – apie sankcijas kalbėjo jis.

Jis ragino visos Lietuvos žmones rinktis darbą iš namų.

„Nepersistenkime su uolumu, jei aplinkoje turime žmonių su simptomais. Todėl nereikia dabar, kad tie virusai sklistų tarp mūsų, gadintų nuotaiką, ir dar papildomą įsiaudrinimą. Ramiai dirbame nuotoliniu būdu, dirbame iš namų, visa Lietuva“, – sakė jis.

Jis tikėjosi, kad anksti padaryti svarbūs žingsniai leis išvengti Italijos scenarijaus, kur medikai nespėja gydyti visų pacientų.

„Tai, kad mes žengiame pirmus žingsnius prieš ligą ir darome daugiau nei siūloma, dar neturime vietinio plitimo ir mirčių. Situacija kontroliuojama. Žmonės grįžta, darome viską, kad tą ligą suvaržyti kuo ankstyvesnėje stadijoje, kad vėliau išvengtume tų vaizdų, kaip kad Italijos ligoninėse. Kol kas viskas yra kontroliuojama. Ir tai, kad Lietuvoje yra karantinas, leidžia tikėtis, kad staigios geometrinės progresijos mes išvengsime“, – apie patvirtintus koronivuruso atvejus pirmadienio rytą kalbėjo G. Surplys.

Jis teigė, kad įvedus karantiną tampa visiškai nesvarbu iš kokios šalies žmonės grįžta – visiems yra privalu save izoliuoti.

„Visiškai nesvarbu, iš kur žmonės grįžta. Įsijungus karantinui privaloma, iš bet kur, iš kur jūs grįžtate, turite izoliuotis su minimaliai kontaktų. Jokių močiučių ir pusseserių lankymo, jūs turite sėdėti namie. Ir tą galimą užkratą laikyti tarp namų sienų“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, ar gali būti, jog koronaviruso atvejų šalyje yra žymiai daugiau, nei kad yra patvirtina, G. Surplys to negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti.

„Aš negaliu to patvirtinti, negaliu ir paneigti. Tai sako ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, ir Vytautas Kasiulevičius. Gali būti taip, kad žmogus nešioja tą virusą, praserga ir viskas baigiasi gerai. Labai raginu tikėtis Lietuvos medikais, sveikatos apsaugos sistema, jie tiria tuos atvejus, kuriuos būtina tirti. Visi kiti, kurie turi baimių dėl savo galimo užsikrėtimo, jie turi vadovautis ta rekomendacija, kurią gauna 1808“, – sakė G. Surplys.