Vytautas pasakoja, kad penktadienį mikroautobusai išvyko iš Lietuvos į Daniją, kai nebuvo paskelbti karantinai nei Lietuvoje, nei Danijoje. Krovinius ir keleivius vežančios įmonės mikroautobusų vairuotojai įvykdė užsakymą, tačiau jau kelionės metu, dar būnant Vokietijoje, jie sužinojo, jog Danija uždaro savo šalies sienas nuo šeštadienio vidurnakčio.

„Pasiskaičiavome, kad spėjame įvykdyti užsakymą. Tada sužinojome, kad užsidaro Lenkija, bet vairuotojų taip greitai apsukti juk negalėjome, jie turi ir pailsėti. Šiandien bandėme kirsti Lenkijos sieną, taip, jau gerokai po 12 valandos, bet vis tiek rinkomės sausumos kelią, juk Skvernelis sakė, kad bus galima grįžti.

Galvojome vykti keltais, bet jūrų kelio nebesirinkome. Ir va, dabar stovime, nesulaukiame jokių atsakymų. Mums atsakė tik Lenkijos ambasada, suregistravo visus keleivius. Rašiau dar ir į Vokietijos ambasadą ir į Užsienio reikalų ministeriją, bet atsakė tik Lenkijos ambasada. Ji nurodė, kad reikia laukti po registracijos, reikia laukti informacijos, kaip mes būsime iš čia išgabenti”, – tikina Vytautas.

Vyras sako, kad patikėjo S. Skvernelio žodžiais ir duotu pažadu, jog sugrįžti į Lietuvą dar bus galimaper 72 valandas kertant Lenkiją. Tačiau dabar tenka laukti visiškoje nežinomybėje.

„Mes galėjome rinktis grįžti keltais, bet patikėjome Skvernelio pažadu ir lėkėme akis išdegę, kad spėtume grįžti per Lenkiją į Lietuvą. Dar žinau, kad iš paskos mūsų važiuoja dar du mikroautobusai su keleiviais, lietuviais. Mūsų lietuvių, užstrigusių yra kur kas daugiau, nei kad skelbiama, jų tikrai daugiau nei 32.

Panikos tikrai yra. Keltis iš Kylio keltais mąstome, bet bilietų yra tik trečiadieniui. Jei atsiųs lėktuvą – kur įmonei padėtį transportą?”, – svarsto Vytautas.

Lenkijos pasienis

Pašnekovas tikina, kad mikroautobusai bandė kirsti Lenkijos sieną, buvo užpildytos anketos, visiems buvo patikrinta temperatūra, bet pamačius, kad mikroautobusai vyksta į Lietuvą buvo liepta apsisukti.

Delfi primena, kad Lenkijos ir Vokietijos pasienyje įstrigusius lietuvius Vyriausybė ruošiasi parskraidinti karinių oro pajėgų transporto lėktuvu „Spartan”. Anot Sauliaus Skvernelio, parskraidinimą šiuo metu derina Užsienio reikalų ir Krašto apsaugos ministerijos. Grupė į Lietuvą siekiančių grįžti žmonių pasienyje įstrigo, kai Lenkija uždarė sienas užsieniečiams dėl koronaviruso plitimo. Lietuva prašė Lenkijos laikinai praleisti į tėvynę norinčius grįžti lietuvius per šalies teritoriją, tačiau kol kas teigiamo sprendimo nesulaukė. Anot premjero, šiuo metu lenkai dar svarsto galimybę įleisti lietuvius pėsčiomis – tokiu atveju Lietuvos Vyriausybė atsiųstų transportą jiems parvežti.

Susisiekus su Užsienio reikalų ministro patarėja Rasa Jakilaitiene, ji patikino, kad nereiktų spėlioti skaičių, kiek gali būti įstrigusių lietuvių, nes jie gali pasirodyti esą klaidingi: „Šiuo metu nereiktų operuoti skaičiais, nes jie bus klaidingi bet kokiu atveju.”

Ramina, kad visi grįš namo

Visuomenės informavimo grupės dėl koronaviruso vadovas Giedrius Surplys anksčiau tikino, kad yra dedamos visos šalies institucijų pastangos, kad Lenkijos-Vokietijos pasienyje užsilikę Lietuvos piliečiai pasiektų namus. G. Surplys taip pat ragino visose šalyse esančius piliečius, kurie nori grįžti į Lietuvą, registruotis ambasadose.

„Tie, kurie fiziškai stovi pasienyje su mašinomis, tie turėtų tiesiog luktelti. Kantrybės, viskas yra derinama. Bet dėl to, kad žinotume, koks yra poreikis, būtų sveika Lietuvos piliečiams informuoti Lietuvos ambasadą Vokietijoje bei konsulinius atstovus. <...> Prašome kantrybės, tikrai visi grįš namo ir tikrai nė vienas neliks uždarytas kažkur ilgam laikui“, – Eltai sakė G. Surplys.

Anot jo, šiuo metu parskraidinti karinių oro pajėgų transporto lėktuvu „Spartan“ piliečių negalima ir dėl to, nes nėra pakankamai žmonių, norinčių su juo išskristi iš Berlyno. Pasak G. Surplio, dėl kelių asmenų „Spartan“ neskris.

„Spartan“ yra pasiruošęs skristi, bet nepanašu, kad jis užsipildo. Principas yra toks, laukiame kiekvieno, bet juk nebūtina šią minutę grįžti ir tikrai nesiųsime kiekvienam privataus lėktuvo nei į Rygą, nei į Berlyną, ar kitas šalis. URM dirba savo darbą ir registruoja piliečius, jeigu jie kreipiasi. Formuojame ekipažus, būsime pasiruošę parvežti. Turime būti protingi ir suprasti, kad visų ištekliai yra riboti ir kiekvieno asmeninio aptarnavimo tikrai negalėsime suteikti“, – sakė jis.

Kad ieškoma sprendimų, kaip sudaryti užsienyje užstrigusiems lietuviams grįžti namo, sekmadienį teigė ir premjeras Saulius Skvernelis.

„Nėra paprasta situacija. Matome, kokios yra vilkikų eilės į Lenkijos pusę, bet, matyt, tai yra pradžia. Betarpinis kontaktas yra sienos apsaugos tarnyboje į abi puses, tiek ir tarpvyriausybiniu lygmeniu sprendžiami klausimai. Didžiausios problemos yra tarp Lenkijos ir Vokietijos sienos, kas susiję su mūsų piliečiais“, – lankydamasis Lietuvos-Lenkijos pasienyje kalbėjo S. Skvernelis.

Premjeras patikino, kad sprendimai dėl Lenkijoje įstrigusių ir į Lietuvą negalinčių grįžti piliečių, bus rasti.

„Yra formuojamos specialios lengvųjų automobilių kolonos, kurios bus lydimos Lenkijos policijos pagalba. Yra galimybė Vokietijoje suformuoti traukinį ir kartu padėti Latvijos ir Estijos piliečiams. Taip pat numatytas ir šiandien įvyks oro maršrutas į Berlyną“, – pasienyje kalbėjo S. Skvernelis.