Vakar įstaiga teigė abejojanti, ar taip gali būti.

Šeštadienį Delfi publikavo vilniečio pasakojimą apie tai, kad grįžus iš kelionės po kontakto su asmenimis iš labai koronaviruso paveiktos šalies, Vilniaus „Santaros“ klinikų Infekcinių ligų skyriuje jis buvo patalpintas į palatą, kurioje buvo kitas asmuo, grįžęs iš Italijos.

Vyras piktinosi, kad tai greičiausiai tas pats pacientas, kuriam vėliau buvo patvirtinta koronaviruso diagnozė.

Tačiau ar tai tikrai tiesa, neaišku, nes dėl Asmens duomenų apsaugos įstatymo tokia informacija nėra teikiama. Jos teigia negavęs ir vilnietis Eimantas.

Vyras negavęs ir atsakymo dėl savo tyrimo, nors nuo mėginio paėmimo jau praėjo dvi paros.

„Bandžiau skambinti nurodytais numeriais – tiek skyriaus, tiek Vyriausybės nurodomu, tiek klinikų bendruoju, tačiau klinikose niekas neatsiliepia, o 1808 numeriu atsako, kad neturi tokios informacijos“, - apie pastangas sužinoti, kokie yra jo mėginio tyrimo rezultatai, sekmadienį Delfi teigė vilnietis.

Tuo tarpu po minėtos publikacijos Delfi redakcija gavo ir daugiau pranešimų iš prisistačiusių asmenų, kurie teigė, kad laukti tyrimų rezultatų dėl koronaviruso buvo patalpinti ne į vienvietę palatą, o su kitu įtariamu užsikrėtusiuoju.

„Laikydamasi greitosios pagalbos nurodymų, kovo 14 d. po pietų nuvykau į Santaros klinikų infekcinę ligoninę, kurioje buvau patalpinta į atskirą palatą ir man buvo paimtas ėminys dėl koronoviruso. Vakare į palatą taip pat buvo pristatyta mergina, grįžusi iš užsienio. Maždaug apie 3-4 val. turėjome leisti laiką vienoje palatoje, dėvėjome kaukes, tačiau palata nėra labai didelė, teko naudotis tuo pačiu tualetu. Kai paklausėme, kodėl esame uždarytos, ne galbūt tik viena iš mūsų yra užsikrėtusi, tad ką daryti kitai, ar tai, kuri bus paleista pirma, bus pranešta kitos tyrimų rezultatai, atsakymas pribloškė: tyrimų rezultatai greičiausiai nebus pranešti (spėju, dėl asmens duomenų apsaugos?), o rekomenduojama izoliuotis ir stebėti sveikatą. Į klausimą, kaip apsaugoti artimuosius namie, nebuvo atsakyta. Taip pat buvo pasakyta, kad ligoninėje nėra laisvų lovų, visos užimtos. Į repliką, kad nustatyti tik 8 atvejai, iš kurių didžioji dalis hospitalizuota ne Vilniuje, o ėminių skaičius nėra didelis, atsakyta, kad gi pandemija. Tad natūraliai kyla klausimas, ar situacija tikrai yra tokia bloga, kad reikia žmones talpinti po du palatoje, rizikuojant juos apkrėsti ir apkrėsti jų artimuosius? Santaros klinikų komentaras, kad žmonės palatose nėra talpinami po du, visiškai neatitinka tiesios. Prieš vidurnaktį mane paleido, nustatę, kad koronoviruso tyrimas yra neigiamas ir pažadėjo pranešti, jeigu mano palatos kolegei koronovirusas būtų nustatytas. Situacija itin nemaloni, sukėlusi daug streso. Tad sekmadienį su šeima leisime izoliacijoje ir tikėsimės, kad nereikės izoliuotis ilgam visai šeimai dėl tokio ligoninės aplaidumo ir valdžios nenoro leisti tyrimus atlikti namuose, kur, panašu, izoliacijos galimybės yra gerokai geresnės“, - rašoma vilnietės Eglės redakcijai atsiųstame laiške.

Situaciją paprašėme pakomentuoti Vilniaus „Santaros“ medicinos klinikų atstovės Jolantos Normantienės.

Paaiškėjo, kad sekmadienį patvirtinus dar du naujus koronaviruso susirgimo atvejus Vilniuje (Lietuvoje – naujus tris atvejus), „Santaros“ klinikose sekmadienį buvo sušauktas specialus pasitarimas esamai padėčiai aptarti bei numatyti priemones, kurias taikys ateityje.

„Dėl didėjančių pacientų srautų, Infekcinių ligų centro Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje pacientai atsakymų laukia ir po du palatose. Kaip teigia infekcinių ligų gydytojai, buvimas dviese palatoje nepažeidžia higienos normų, tik reikia laikytis gydytojų duotų rekomendacijų. Ligoninės administracija ieško naujų galimybių, kur galėtų tiriamieji dėl koronaviruso laukti atsakymų. Visą reikalingą informaciją esantys ligoninėje pacientai gaus iš gydytojų, tikrai nebus palikti nežinioje“, - iš karto po minėto pasitarimo Delfi komentavo įstaigos atstovė J. Normantienė.