Likus mažiau nei aštuonioms valandoms iki karantino, dėl šios situacijos Lietuvos oro uostai teigia stebintys žmonių nepasitenkinimą, tačiau prašo piliečių sekti valdžios institucijų nurodymus ir prašo nekelti konfliktinių situacijų, jei jų išskristi neišleidžia Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai. Pasieniečiai oro uostų išvykimo terminaluose budi nuo šeštadienio.

„Pastebiu daug keleivių, kurie šiuo metu atvyksta visiškai nepasiskaitę Užsienio reikalų ir Sveikatos apsaugos ministerijų rekomendacijų dėl rizikingų šalių ir jaučiasi bandymas „gal praeisiu“. Reikia būtinai susipažinti su rekomendacijomis, pyktis čia visiškai nereikalingas“, – BNS sakė Lietuvos oro uostų atstovas spaudai Tadas Vasiliauskas.

Iki šiol rizikingomis paskelbtos Kinija, Honkongo specialusis administracinis regionas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Italija, Prancūzija, Vokietija, Ispanija, Islandija, Norvegija, Švedija, Austrija, Danija, Nyderlandai, Šveicarija, Egiptas. Nuo vidurnakčio šis sąrašas nebegalios, nes rizikingomis bus laikomos bet kokios kelionės už Lietuvos.

VSAT atstovas spaudai Giedrius Mišutis BNS teigė, kad Kauno, ir Vilniaus oro uostuose incidentų, per kuriuos būtų prireikę pareigūnų fizinės jėgos panaudojimo, iki sekmadienio popietės neužfiksuota.

„Nors žodinių nepasitenkinimų pasieniečiai girdi, bet kad tektų įsikišti fiziškai, tokių dalykų nepastebėjome“, – teigė VSAT atstovas.

Vyriausybės sprendimu, dėl įvedamo karantino visiems Lietuvos piliečiams bus draudžiama išvykti iš šalies nuo pirmadienio 00 val., užsieniečiai, norintys išvykti iš šalies, šia galimybe dar galės pasinaudoti iki vidurnakčio iš trečiadienio į ketvirtadienį.

Premjeras Saulius Skvernelis sekmadienį teigė, kad lietuviams bus leidžiama išvykti, jeigu jie keliauja darbo reikalais.

„Jeigu žmonių darbo vieta yra užsienyje, tai iš Lietuvos mūsų piliečiai galės išskristi patvirtinę arba pateikę įrodymus, kad yra nuolatinė darbo vieta užsienio valstybėje“, – žurnalistams sakė premjeras.

Jis pabrėžė, kad dėl kiekvieno iš šių atvejų bus sprendžiama individualiai.

Oro uostai teigia mobilizavę darbuotojus, šiuo metu intensyviai dirbama visą parą. Pirmadienį, įsigaliojus karantinui šalyje, veiklą stabdys ir oro uoste veikiančios parduotuvės ir kavinės, išskyrus tas, kurios parduoda maistą išsinešti.

T. Vasiliauskas teigia, kad skrydžių bendrovės yra informuotos apie taikomus draudimus, šiuo metu nuo kovo 12 dienos iki balandžio 20-osios jos yra atšaukusios tik beveik ketvirtadalį, t. y. 23 proc. skrydžių, iš viso 1,5 tūkstančio. Šiuo metu nežinoma, kaip bendrovės elgsis nuo ketvirtadienio, kai išvykti nebebus galima ir užsienio piliečiams.

„Oro bendrovės galėtų pasakyti, kaip elgsis, nes jos detaliau žino keleivių srautus. Sunku prognozuoti, bet gali būti visko“, – teigė jis, paklaustas, ar tai reikštų, jog oro uostuose ketvirtadienį visiškai neliks skrydžių.

Oro uostai pataria keleivius dėl skrydžių atšaukimo bendrauti tiesiogiai su avialinijomis arba agentūromis, pardavusiomis bilietus.