Patikslinama, kad vienas žmogus izoliuotas ir gydomas Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, du – Vilniuje, Santaros klinikose. Visiems jiems teikiama reikalinga pagalba.

Dėl šių naujų atvejų pradėti epidemiologiniai tyrimai.

Pranešama, kad Klaipėdoje antras infekuotas asmuo yra lankęsis Danijoje. 25 metų vyras atvežtas į ligoninę šeštadienį iš Rietavo savivaldybės. Medikai ir Visuomenės sveikatos biuro specialistai aiškinasi, ar jaunas vyras laikėsi nurodymų grįžus saugiai karantinuotis ir kaip tiksliai grįžo į namus.

Taigi šiuo metu Lietuvoje patvirtinta iš viso 12 COVID-19 atvejų. Pirmoji pacientė jau pasveikusi ir vakar išleista namo.

Primenama, kad atsižvelgiant į situaciją dėl koronaviruso plitimo, Vyriausybė neeiliniame posėdyje šeštadienį nutarė paskelbti karantiną visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje. Karantino režimo trukmė – nuo kovo 16 d. 00 val. iki kovo 30 d. 24 val.

Tai reiškia, kad įsigalioja taisyklės, kurių bus privalu laikytis visiems Lietuvos gyventojams, įstaigoms. Plačiau galima skaityti ČIA.

Papildyta 16:20 val.

Iš Rietavo savivaldybės į ligoninę atvežtas jaunuolis, kuriam patvirtintas koronovirusas, mero Antano Černeckio žiniomis, dirbo kartu su jau anksčiau Klaipėdos universitetinėje ligoninėje atsidūrusiu kretingiškiu. Paaiškėjo, kas kovo 10 dieną į Kauną parskridusi vaikiną pasitiko artimas žmogus, tačiau iškart karantinuotis vaikinas neskubėjo – dar papramogavo „Atostogų parke“ atviruose baseinuose.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas savo Facebook paskyroje taip pat rašo: „Koronavirusas – Klaipėdoje jau trečiasis ligonis, kuriam patvirtintas COVID-19 virusas. Tai jaunuolis, perkopęs dvidešimtmetį, iš Rietavo, kurio būklė patenkinama. Tad visa tai, ką nuo šio vidurnakčio reglamentuos KARANTINAS – neišvengiama būtinybė. Tuo pačiu noriu patikslinti, kad iš DFDS kelto, į KUL pristatyti 9 sunegalavę, sukarščiavę keleiviai, kuriems paimti mėginiai tyrimams ir kai tik bus informacija apie tai, paskelbsiu neatidėliotinai.

Vis dar protu nesuvokiu, kad mūsų KUL neleidžiama tuos testus atlikinėti vietoje ir manau, kad šis delsimas jau nebe tai, kad erzina, bet jau įgauna gerokai rimtesnio vertinimo nusipelnančios situacijos. Ministre A. Veryga, su visa derama pagarba – gal jau pagaliau laikas ryžtingiems ir būtiniems sprendimams, apie kuriuos kalbama jau visa savaitė?

Vytautas Grubliauskas

Šiandien vakare jau bus pateiktas šiandieninio darbinio posėdžio sprendimų paketas, o apie visus pokyčius, kurie laukia jau nuo rytojaus – ryte, spaudos konferencijoje. Kad ir kaip sudėtinga situacija, bet tikrai jokio pagrindo panikai ar baimei. Supraskime – šiandien gydytojai, būdami priešakinėse kovos su koronavirusu pozicijose dirba maksimaliomis apsukomis, esant dideliam psichologiniam spaudimui ir išskirtinai dideliais krūviais, gerbkime jų darbą ir svarbiausia suvokime vieną itin svarbią taisyklę – baisiau už pandemiją yra infoDEMIJA, todėl susilaikykime nuo nepagrįstų įtarinėjimų, kaltinimų, nepatikrintos informacijos skleidimo – tai tik didina ir taip nemažą įtampą visuomenėje. Išlikime ramūs ir susikaupę bei sekime oficialiąją informaciją ir padėkime vieni kitiems visais atvejais.

Ir išskirtinė mūsų pagarba ir supratimas reikalingi pirmiausia medikams.“

Papildyta 16:30 val.

„Kretingiškis ir šis jaunuolis kartu dirbo vienoje darbovietėje. Grįžo į namus jie ne kartu. Kas yra blogiausia, kad kitą dieną jis važiavo į Palangą, į „Atostogų parką“, kur maudėsi atviruose baseinuose. Dar kitą dieną jis kreipėsi į šeimos daktarą, lankėsi poliklinikoje, kur jam paėmė kraują, aišku, kontaktai su žmonėmis ten buvo. Taip spėjo, kad blogiau pasijuto nuo peršalimo. Kai skambino į 112 papasakojo simptomus, jam pasakė, kad simptomai neatitinka, nėra tokie ryškūs. O penktadienį prieš pietus jis susiskambino su draugu, kuris jau guli ligoninėje ir tas pasakė, kad jam jau nustatytas susirgimas. Tada vaikinas dar kartą paskambino 112 iš jį jau išsivežė iš kaimo, o šiandien jau patvirtinta“, – sako Rietavo savivaldybės meras.

A. Černeckis sako, kad dabar tenka laukti, ar simptomai nepasireikš ir artimiesiems ar kitiems, kurie su juo bendravo.

Atostogų parkas

Be to, labiausia nerimą kelia tai, kad kovo 11-ąją vaikinas pramogavo baseinuose ir nė nepagalvojo, kad tai gali būti pavojinga. Tad meras prašo atkreipti dėmesį tų, kurie tą pačią dieną lankėsi „Atostogų parke“ ir nekeliant panikos tiesiog stebėti savo būklę, o kilus įtarimų, pranešti medikams.

Papildyta 17:08 val.

VUL Santaros klinikų Infekcinių ligų centre šiuo metu gydomi keturi pacientai, kuriems patvirtintas koronavirusas COVID-19.

2020 m. kovo 15 dieną dviem pacientams, esantiems Santaros klinikų Infekciniame ligų centre, patvirtintas susirgimas koronavirusine infekcija.

Vidutinio amžiaus vyras kovo 14 dieną grįžo iš Austrijos per Vokietiją. Į Santaros klinikų Infekcinių ligų centrą kreipėsi grįžimo dieną (kovo 14 d.). Nusiskundimai: kosulys, karščiavimas 37,8°, gerklės skausmas. Šiandien, t.y. kovo 15 dieną, gautas laboratorijos patvirtinimas, kad vyriškis užsikrėtęs koronavirusu COVID-19.

Kita pacientė – jauna moteris kovo 3-8 dienomis lankėsi Barselonoje. Kovo 8-12 dienomis lankėsi Paryžiuje. Kovo 13 d., pakilus temperatūrai iki 38,2°, jausdama šaltkrėtį, raumenų skausmus, kovo 14 d. kreipėsi į Santaros klinikų Infekcinių ligų centrą. Kovo 15 d. jai taip pat patvirtintas COVID-19.

Anot VUL Santaros klinikų medikų, šiuo metu pastarųjų pacientų būklė yra patenkinama.

Svarbiausi kontaktiniai telefonai, kuriais galima skambinti konsultuotis!
- Visą parą veikianti nemokama karštoji koronaviruso linija - 1808
- Užsienio reikalų ministerijos (URM) visa parą budintis telefonas (kelionių rekomendacijų klausimai): (85) 236 2444
- Visą parą veikia ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) karštosios linijos (+370 618 79984 ir +370 616 94562). Taip pat dėl naujosios koronaviruso infekcijos galima kreiptis elektroninio pašto adresu koronavirusas@sam.lt, kuriuo į visuomenės užklausas dėl koronaviruso atsakinėja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai.
„Sodros“ informacijos centras (nedarbingumas, išmokos): 1883
Valstybinė mokesčių inspekcija (mokestiniai klausimai): 1882
Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba: (85) 205 49 48, (85) 250 38 81, (85) 262 67 60
Nacionalinio Visuomenės sveikatos centro specialistai (sveikatos prevencijos klausimai): 8 618 79984
Valstybės sienos apsaugos tarnybos numeris, kuris budi visą parą: (85) 271 93 05
Policijos informacija teikiama el. p. info@policija.lt arba telefonu: 8700 60 000