„Norim namo, leiskit mus namo. Kaip dabar parvažiuoti, gal dar liko koks neuždarytas kelias?“ – skėsčiojo rankomis moldavas.

Vyrai kalba tik rusiškai, lietuviškai ir lenkiškai nesupranta, todėl nežinojo, kad Lenkija dėl koronaviruso grėsmės uždarė valstybės sienas.

Pasienio kelias Lazdijai – Seinai buvo uždarytas naktį iš šeštadienio į sekmadienį Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos ministrui paskelbus potvarkius dėl laikinosios sienos kontrolės atnaujinimo.

Nuo Lazdijų - Ogrodnikų pasienio kontrolės posto pavažiavus 10 kilometrų į šiaurę Pasienio rokadiniu keliu, palei Galadusio ežerą ir nuo sovietmečio išsaugotas, o dabar turistų lankoma įdomybe tapusius spygliuotų vielų tvorų liekanas, buvo galima patekti į Lenkiją per buvusią Galinių užkardą. Tačiau ir ten skersai kelio stovi lenkų pasieniečių visureigis, budi pareigūnai. O Lietuvos iš Lietuvos pusės į juos nuo kalniuko dairosi tik pora galiai klykaujančių gervių.

Patikrų su Europos Sąjungos valstybėmis besiribojančiuose pasienio punktuose nebuvo daugiau nei dešimtmetį, Lietuvai 2007 metais tapus Šengeno erdvės nare.