P. Poderskis kalbėjo, kad viešasis transportas tai iššūkis, su kuriuo jau susiduriame dabar. Galinėse ir pradinėse stotelėse vyks autobusų ir troleibusų dezinfekcija. Grinda gali teikti dezinfekavimo paslaugas, prie tos veiklos prisidės jų darbuotojai. Viešasis transportas ir oro uostas bus pradėti dezinfekuoti pirmiausiai. Bus vykdomi susitikimai su sveikatos įstaigomis, rūpinamasi kokia situacija su darželiais ir mokyklomis.

Anot P. Poderskio, SAM nurodė, kad apsisaugojimo priemonių negausime tol, kol visko galėsime gauti iš kitur. Dirbtinė plaučių ventiliacija – aparatų per daug nėra, ieškome galimybių gauti jų iš tiekėjų, planuojama, kad įsigysime bent du, bet jų reiktų bent 4. SAM organizuos bendrą pirkimą, bet jis gali įvykti vėliau, nei prireiks aparatų. Poliklinikose – tik būtinos paslaugos.

Ūkinės veiklos sustabdymas – reiks tikslinti nutarimus. Anot P. Poderskio, galima viską visai sustabdyti, tačiau, manoma, kad nebūtini darbai, kurie gali vykti atvirame ore, pavyzdžiui, statybų, galėtų toliau vykti. Priimsime logiškiausius sprendimus. Savivaldybės įmonėse – darbas nuotoliniu būdu, o jeigu negalima nuotoliniu būdu dirbti, jis vyks įprastai.

Asmenų karantinavimas – planuojame šiandien kreiptis į verslą. P. Poderskis nurodė, kad bus raginama įmones pateikti informaciją apie savo galimybes – suteikti vilniečiams patalpas karantinavimosi vietas, matoma, kad gali reikti ir maitinimosi paslaugų. Raginama visus susiregistruoti, kad esant reikalui iš jų būtų galima nusipirkti paslaugas.

Savivaldybė šiuo metu, pagal SAM nurodymus, savo nekilnojamame turte turi karantinavusi du žmones.

Degalinės turėtų veikti. Dėl kioskų – rekomenduojama, kad būtų ribojamas kioskuose kontaktas, dedamos stiklinės pertvaros, bet jie, anot P. Poderskio, gali veikti, jie teikia viešojo transporto paslaugų pardavimo funkciją.

Kol kas viešojo transporto grafikų keisti neketinama. „Dėl vieno metro rekomendacijos – būtų užimtos tik sėdimos vietos, vadinasi, stotelėse didesnius susiburimus valdysime su savanoriais ir kontrolės darbuotojais. Jeigu mes vėliau matysime, kad poreikis transporto sumažėj dėl karantino – grafikas keisis, bet kol kas tiek šiandien, tiek rytoj jis važinės pagal senąjį grafiką. Gali būti nepatogumų dėl sėdimų vietų užsipildymo. Viešasis transportas šiuo metu dezinfekuojamas 2 kartus“, – kalbėjo P. Poderskis.

Savanorių taip pat gali prireikti ir kitose situacijose, ne tik stotelėse – vienišų, senyvų ar savimi negalinčių pasirūpinti žmonių pasirūpinimas. P. Poderskis kalbėjo, kad šiandien reikia pradėti bendrauti ir su Kinija, su tais miestais, kurie jau suvaldė tokią situaciją. Svarstomas ir daiktų pristatymas dronais. Daug žmonių telkiasi dėl mokytojų nuotolinio darbo.

„Mes ir patys karantinuosime savo darbuotojus, ar kitus žmones, kurie kitaip karantinuotis negali – pavyzdžiui, buvo studentas, kurio į bendrabutį nebeįleido, mes jį karantinavome. <...> Aprūpiname medikų vaikus, kurie bus prižiūrimi toliau darželiuose ir jų ugdymas bus toliau vykdomas, nes medikų reikėjo ir reiks“, – tikino P. Poderskis.

„Tai unikali situacija, kai mes niekada neturėjome karantino. <...> Žiūrint į ateitį, sekančiai tokiai situacijai mes būsime pasiruošę jau daug geriau“, – kalbėjo savivaldybės atstovas.

Papildyta 14:45 val.

Remigijus Šimašius savo Facebook paskyroje taip pat pasidalino aktualia vilniečiams informacija:

„Dar pora svarbių dalykų viruso ir karantino situacijoje. Pirmiausia – ką planuojame daryti, kad COVID-19 viruso pasekmės vilniečiams finansiškai būtų kuo mažiau skaudžios? Svarstome (!) tokį ekonominės pagalbos priemonių paketą vilniečiams ir Vilniuje veikiantiems verslams:

Komunaliniai mokesčiai – laikinas mokėjimo atidėjimas, jei žmogus neteko darbo ar pajamų šaltinio per viruso laikotarpį. Tie, kas šiuos mokesčius moka ne internetu - tikrai nesiveržkite į bankus ar kasas, ne pats geriausias laikas. Perduokite tai vyresniems asmenims, kurie nesinaudoja e-bankininkyste.

Žinoma, išlieka principas, kad už savivaldybės darželių nelankymą viruso metu nereikės mokėti.

Įsigytų verslo liudijimų pratęsimas kitiems metams atitinkamam laikotarpiui – toms paslaugoms, kurių teikimą suvaržo karantinas, ir kurių niekaip neįmanoma bent didžiąja dalimi teikti nuotoliniu būdu.

Kviečiame LRV analogiškai elgtis Gyventojų pajamų mokesčio atžvilgiu.

Žemės, žemės nuomos ar nekilnojamojo turto mokestis, kuris mokamas už objektus, kurių paslaugos apribotos karantino metu, ar kurių veikla tuo metu praradusi paklausą dėl karantino (viešbučiai, restoranai) – mokestis už karantino laikotarpį galėtų būti nemokamas arba perkeliamas į kitus metus. Taikomos priemonės, kurios užtikrintų, kad šia išimtimi pasinaudotų realiai nuostolius dėl veiklos nevykdymo patyręs subjektas, o ne savininkas, jei jis veiklos pats nevykdė.

Savivaldybės patalpų nuomininkams, jei jie dėl karantino priemonių negalėjo vykdyti veiklos arba ji buvo esmingai teisiškai apribota – nuomos mokesčio netaikymas už karantino laikotarpį.

Renginiai ir savivaldybės kofinansavimas jiems – netaikomos jokios sankcijos, jei jie perkeliami, pakeičia formą, ar, nesant tokių galimybių, nevykdomi dėl COVID-19 užkardymo priemonių.
Vilniaus miesto būstui – galimybė taikyti mokėjimo atidėjimus ir delspinigių neskaičiavimas, jei klientai patiria sunkumų dėl priemonių, susijusių su karantinu.

Savivaldybės kompensacijos lankantiems privačius darželius (100 eur), taip pat neformalaus ugdymo krepšelis paslaugų teikėjus pasieks nepriklausomai nuo to, ar pagal sutartis paslaugų gavėjai turės mokėti už paslaugas, nesuteiktas dėl viruso, ar ne.

Viešųjų pirkimų vykdymas – sankcijų netaikymas, jei tai nėra viruso prevencijai ar žalos mažinimui skirti dalykai, ir rangovas įrodo, kad sutarties nebuvo įmanoma įvykdyti laiku dėl karantino.

Sieksime, kad ne visi darbai būtų stabdomi, pavyzdžiui, galėtų tęstis, ypač gamyboje, statybose ir pan., kai užtikrinamos visos saugumo priemonės.

Savivaldybė turi teisę savo sprendimu teikti socialines išmokas išskirtiniais atvejais. Artimiausiu metu įsivertinsime, kiek šį įrankį galėsime taikyti karantino atveju ir kokiais atvejais.
Šios priemonės, kaip minėjau, dar tik planuojamos, jų patvirtinimui reikės plataus, kai kuriais atvejais ir Tarybos pritarimo. Taip, sąrašas nėra galutinis ir tikslus, jis gali pildytis ir būti koreguojamas.

Be abejo, tai kainuos Vilniaus mokesčių mokėtojams. Dėl šių priemonių, kaip ir dėl sąnaudų, susijusių su koronaviruso valdymu, gali tekti atsisakyti kai kurių projektų ar išlaidų, tačiau būtina visiems susitelkti, elgtis racionaliai ir darniai, prisiimti tekusią naštą bei taikyti savitarpio pagalbos priemones – tik tada šią krizę įveiksime sklandžiai.

Kita – dar svarbesnė tema – apie gydytojus ir medicinines priemones. Šiandien Vilniaus ekstremalių situacijų komisijos posėdžio metu bent žodžiu pagaliau gavome dalinį atsakymą į mūsų vasario 28 dienos kreipimąsi į SAM ministeriją dėl priemonių medikams, pagaliau turime aiškumą. Apsaugos priemonių iš valstybės rezervo tikėtis negalime, perkame patys (ir taip tai darėme), tai reiškia, kad realiai kiekiai tokie, kad jų naudojimas turės būti racionaliai nuosaikus, o ne maksimaliai visuotinis. Ne tragedija, bet ir ne puiku. Gaila tik, kad informaciją tik dabar gavome.

Dėl plaučių ventiliatorių, kurių labiausiai reikės, jei virusas pasklis plačiau – irgi neaišku, kaip bus su centralizuotu pristatymu, apie kurį tik abstrakčios žinios. Nieko. Vilniuje patys organizuojame pirkimą, kol ne vėlu. Nes šios kritinės įrangos turime, bet jei bus susirgimų ypatingas pikas, jos gali ir neužtekti. Apie kiekius, kainas ir t.t. būtinai informuosiu.

Vyriausybė rytoj žada atsakyti į daugiau konkrečių situacijų dėl karantino, iki to laiko žinomus atsakymus mes ir toliau pildome į https://sveikas.vilnius.lt/. Taip pat dalį atsakymų rasite peržiūrėję po Savivaldybės ekstremalių situacijos komisijos posėdžio šiandien vykusią spaudos konferenciją – Administracijos vadovas Povilas Poderskis atsakė į žurnalistų klausimus: www.facebook.com/LRT.LT/videos/847355405733174/.

Neužmirškite pačių pagrindinių priemonių, kaip save apsaugoti – rankų plovimas, socialinės distancijos palaikymas, patalpų vėdinimas, veido nelietimas. Laukia ilga kova – nepasiduokime, elkimės atsakingai, pagal naująsias laikinas mūsų gyvenimo taisykles“, – rašo meras.