Jis teigia, kad koronavirusas yra didžiausia grėsmė Lietuvoje per pastaruosius trisdešimt metų, nuo 1991-ųjų sovietų karinės agresijos, kuri „gali nusinešti iki dviejų tūkstančių pacientų gyvybių“.

„Turime padaryti viską, kad užkirstumėme kelią žmonių praradimams. Todėl visi priimti Vyriausybėje sprendimai yra derinti su medikų bendruomene ir jos atstovais. Dalyvavome šiandien Vyriausybės posėdyje, išsakėme savo pastabas, ir tikiuosi, kad sprendimai bus įgyvendinti“, – žurnalistams sakė V. Kasiulevičius.

Anot jo, būtent medikai inicijavo kai kuriuos siūlymus, pavyzdžiui, maksimaliai riboti viešuosius gyventojų kontaktus, riboti apsilankymus kavinėse, parduotuvėse, turguose ir kituose objektuose, kur žmonių susiburia daug.

Premjeras Saulius Skvernelis anksčiau patikino, kad maisto prekių parduotuvėms ir turgums ribojimų nebūtų, tik būtų keliami griežtesni higienos reikalavimai.

V. Kasiulevičius sako, kad medikai pritaria, jog veikti galėtų maisto prekių parduotuvės ir vaistinės bei pasisako už prekybos tinklų, laisvalaikio centrų ir kitokių pramogų zonų uždarymą „bent dviejų mėnesių laikotarpiu“. Jis sako, kad priemonės, taikomos karantino metu, gali būti keičiamos kas dvi savaites.

Medikas rekomenduoja piliečiams elgtis ramiai, pasirūpinti reikiamu maisto kiekiu, „bet ne metams į priekį“, nes kiekviena epidemija „turi savo pradžią ir pabaigą“.

„Geriausia yra turėti maisto atsargų iki dviejų savaičių laikotarpiui“, – pabrėžė jis.

Medikų atstovas tvirtino, kad Vyriausybės neformaliame pasitarime dėl karantino nebuvo kalbama apie medikams būtinų priemonių pristatymą nuo pirmadienio, tačiau sako gavęs patikinimą, kad tai bus daroma. Taip pat, anot jo, nebuvo kalbama apie medikų prašymą vykdyti papildomus tyrimus dėl koronaviruso.

Vyriausybė netrukus rengiasi paskelbti karantiną šalyje, jis įsigaliotų nuo pirmadienio nakties ir truktų dešimt dienų.

Tarp numatomų ribojimų – visiškas viešų renginių draudimas tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse, rekomendacija tiek viešajam, tiek ir privačiam sektoriams dirbti iš namų, kavinių, barų, daugumos parduotuvių uždarymas.