Po kiek anksčiau vykusio ministrų pasitarimo, premjeras Saulius Skvernelis informavo, kad karantinas turėtų įsigalioti naktį iš sekmadienio į pirmadienį. Karantino paskelbimas uždraustų užsieniečių atvykimą į šalį, išskyrus nedideles išimtis.

Taip pat karantino paskelbimu visoje šalyje būtų apribotos ir visų kavinių, barų ir ne maisto parduotuvių veikla visoje šalyje. Darbą tęstų maisto prekių parduotuvės, vaistinės, tačiau jose būtų įvestos papildomos apsaugos priemonės.

Delfi primena, kad Lietuvoje jau yra užfiksuoti 8 koronaviruso atvejai.

Posėdžiui pirmininkavęs premjeras S. Skvernelis sakė, kad sprendimus priimti būtina.

„Jau teko paskutinėmis dienomis priimti būtinus sprendimus, siekiant apsaugoti Lietuvos žmones nuo plintančio viruso. Tie sprendimai, kurie buvo priimti jie buvo savalaikiai ir reikalingi, tačiau šiandien mes turime sekantį etapą.

Tikslas išlieka tas pats – sumažinti pasekmės viruso plėtimo šalies viduje. Todėl siūlomas priimti Vyriausybės nutarimas dėl karantino Lietuvos paskelbimo“, šeštadienio vakarą Vyriausybės posėdyje ministrams sakė premjeras S. Skvernelis.

Karantinas įsigalios 2 savaitėms, jei prireiks, jis bus pratęstas.

„Nuo šių metų kovo 16 dienos 00:00 iki kovo 30 dienos 24 valandos“, - sakė Vyriausybės kancleris.

Visi ribojimai

Vyriausybės pasitarime jau buvo apsvarstyti 15 planuojamų ribojimų, juos pateikia BNS.

1. Draudžiama į šalį atvykti užsieniečiams, išskyrus asmenis, užtikrinančius būtinų prekių pristatymą į Lietuvą, įgulų narius, Lietuvos piliečių šeimos narius, asmenis, turinčius teisę gyventi ir dirbti Lietuvoje, diplomatus, NATO karinių misijų atstovus. Laikinai būtų paliekamas humanitarinis koridorius Latvijos, Estijos piliečiams pasiekti savo šalis.

2. Sumažinama pasienio kontrolės punktų, per kuriuos galima atvykti į Lietuvą,

3. Draudžiama Lietuvos piliečiams visų rūšių transportu išvykti į koronaviruso paveiktas valstybes. Taip pat svarstoma galimybė uždrausti išvykimą bet kur į užsienį ne darbo tikslais.

„Iki kovo 19 valandos 00:00 leidžiamas tranzitas per šalį į savo gyvenamąją vietą, be būtino sustojimo“, posėdyje sakė premjeras.

„Pabrėžiame, kad prekių judėjimui apribojimai nėra taikomi“, tikino premjeras.

Anot jo, bus draudžiamas ir kruizinių laivų patekimas į Lietuvos teritoriją.

4. Uždrausta prekyba parduotuvėse, išskyrus maisto prekių parduotuves, vaistines, specializuotas veterinarijos vaistines, maisto produktais prekiaujančius turgus.

Karantinas

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius užsiminė, kad galėtų būti svarstomas ir prekių kainų reguliavimas. Premjeras teigė, kad esant būtinybei tokia teise turės galimybę pasinaudoti.

5. Draudžiama kavinių, barų veikla, išskyrus maisto išsinešimui paslaugą.

„Kartu bus draudžiama ir lošimo automatų, kazino veikla“, sakė premjeras.

6. Draudžiami visi vieši renginiai, tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse.

„Rekomenduojama Lietuvoje veikiančioms religinėms organizacijoms neorganizuoti religinių apeigų, kurios reikalautų viešų susibūrimų“, rekomendaciją tikintiems perdavė premjeras.

7. Draudžiama patekti kruiziniams laivams į Klaipėdos jūrų uostą.

8. Draudžiama viešojo administravimo įstaigoms teikti nebūtinas paslaugas.

9. Draudžiamas pacientų lankymas gydymo įstaigose, kalinių – įkalinimo įstaigose.

10. Draudžiama teikti SPA, reabilitacijos paslaugas, jei jos nėra susijusios su gydymu, draudžiama kirpyklų, grožio salonų veikla.

11. Ribojamas keleivių skaičius tarpmiestiniuose autobusuose ir traukiniuose, kad būtų išlaikomas reikiamas atstumas tarp keleivių. Rekomenduojama tai taikyti ir miestų transportui.

12. Viešbučiai, esant reikalui, turės įsileisti žmones į karantiną, valstybei už tai apmokant.

13. Švietimo įstaigos toliau lieka uždarytos.

14. Gydymo įstaigose atidedamos planinės operacijos, išskyrus būtiną medicininę pagalbą, atšaukiamos reabilitacijos, odontologijos paslaugos, planiniai skiepai.

15. Tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje darbuotojams rekomenduojama dirbti iš namų.

„Mes ir kalbėjome apie klientų aptarnavimą, čia kalba eina apie darbo organizavimą, kuris nebūtinai yra susijęs su klientų aptarnavimu, reikėtų dar ir atskiro punkto, kad būtų klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu, kiek tai yra įmanoma“, pastabą turėjo finansų ministras Vilius Šapoka.

Taip pat rekomenduojama atsiskaityti ne grynais pinigais.

Sunkus, bet neišvengiamas sprendimas

Po Vyriausybės posėdžio, kuriame buvo paskelbtas karantinas šalies mastu, premjeras S. Skvernelis sakė, kad įvestos priemonės yra neišvengiamos.

„Esminis dalykas – kad, deja, neišvengiamai buvome priversti šiuos sprendimus priimti, turėdami vienintelį tikslą – gelbėti Lietuvos žmonių gyvybes ir sveiktas. Tai ir yra pagrindinis akcentas ir kriterijus. Tai paveiks mūsų ekonomiką, verslą, jos bus kompensuojamos. Apie tai konkrečius sprendimus priimsime pirmadienį“, – sakė premjeras.

„Tai yra sunkus sprendimas, bet neišvengiamas“, – reziumavo S. Skvernelis.

Paklaustas, ar mišios dar gali būti rengiamos, premjeras sakė, kad siūloma jau tai nedaryti.

„Ką mes galėjome padaryti, mes kreipėmės į visas Lietuvoje veikiančias religines bendruomenes, siūlome nebeorganizuoti mišių ir kitų religinių apeigų“, – sakė jis.

Tvarką viešajame transporte turi užtikti pačios savivaldybės.

Išvykti iš šalies taip pat nebegalima.

„Draudimas (vykti į kitas šalis, aut. p.) yra absoliutus, išskyrus tam tikrus atvejus, kada yra darbo vieta užsienyje, dar kitų išimčių, esame tai numatę, gyvenimo situaciją būna visokių. Reikės tada kreiptis į Valstybės dienos apsaugos tarnybą, gauti leidimą“, – sakė premjeras.