Apie situaciją dėl karantino feisbuke prabilo ir profesorius Vytautas Kasiulevicius.

„Izoliuoti ar testuoti? Tikėtina, kad valdžia, kaip ir daugelis Europos šalių, priims sprendimą įtariant lengvą COVID-19 atvejį rekomenduoti pacientams likti namuose. Tokių atvejų bus apie 80 procentų, kuriems vykti į gydymo įstaigą nėra prasmės. Gydymas tik simptominis. Pliusas yra tai, kad likę namuose tokie pacientai nevažinės po miestą, į gydymo įstaigas, kur gali užkrėsti kitus žmones ir medikus. Minusas, kad medikai ir artimieji nežinos, ar tie pacientai tikrai serga COVID-19, gripu ar šiaip peršalimu. Nežinant, ar pacientas tikrai persirgo COVID-19 bus sudėtinga teikti rekomendacijas. Gali būti, kad lengvai persirgęs po standartinio 14 parų karantino išvyks į miestą ir dar bent 7 paras galės užkrėsti kitus.

Kodėl sudėtinga tirti visus netgi turint papildomų lėšų? Saugus pacientui, medikui ir kitiems asmenims mėginio paėmimas gali būti užtikrintas ne namuose, kaip buvo neatsakingai siūloma, bet SPECIALIAI tam skirtose patalpose. Teiginys, kad pacientai važiuos į tas vietas autobusais yra NIEKINIS, nes galima patvirtinti reikalavimą, kad asmuo atvyko tik savo asmeniniu automobiliu arba buvo atvežtas specialiu transportu laikantis visų epidemiologinių saugumo standartų. Netikiu, kad Vilnius neras vienos ar dviejų vietų, kuriose net automobilyje galima paimti reikiamą testą. Ir gavus testo atsakymą informuoti ne ministrą, paciento šeimos gydytoją naudojant jau sukurtą ESPBI sistemą.

NETIRTI – tai reiškia atsitraukti paliekant už nugaros tik anesteziologus – reanimatologus. Tai paskutinė gynybos linija. Atsitraukti teks, GRIEŽTAS KARANTINAS NAMUOSE TAPS NORMA BENT JAU ARTIMIAUSIUS MĖNESIUS, bet kare būtina traukiantis gintis, nesustoti testuoti pacientus ir matyti realų vaizdą. Argumentas, kad traukiasi Europos šalys nėra argumentas. Pietų Korėja nesitraukia. JAV šiame kare darė tas pačias klaidas kaip ir Lietuva, tyrė MAŽAI, tačiau jau savaitę spartina tyrimų apimtis. TIK NUSTATYTI susirgimai leidžia tinkamai izoliuoti, stebėti ir padėti mūsų šalies žmonėms. Ir paskutinis - aš žinau apie PGR testą ne mažiau negu mano kritikai“, – rašo jis.

Santaros klinikos: iš Italijos grįžęs koronavirusu užsikrėtęs vyras jaučiasi gerai

Paskutinis dėl koronaviruso į Santaros klinikas paguldytas pacientas jaučiasi gerai, šeštadienį pranešė gydymo įstaiga.

Pasak klinikų, vidutinio amžiaus vyras grįžo iš Italijos kovo 1-ąją ir penktą dieną pasijuto blogai.

„Vyras sukarščiavo, skundėsi raumenų skausmais, perštinčia gerkle, kosuliu, vėliau būklei negerėjant 13 dieną kreipėsi į Santaros klinikų Infekcinių ligų centrą, kur šiandien gautas laboratorijos patvirtinimas, kad vyriškis užsikrėtęs koronavirusu COVID-19. Šiuo metu paciento savijauta gera, jis nebekarščiuoja“, – pranešime spaudai informavo klinikos.

Tai jau antrasis pacientas su šia diagnoze Vilniaus Santaros klinikose – čia dar gydoma Ispanijos pilietė, grįžusi iš Madrido.

Iš viso koronavirusas nustatytas aštuoniems asmenims Lietuvoje.

Siekdama suvaldyti viruso plitimą, Lietuva nuo šeštadienio atnaujina vidaus sienų kontrolę, šalyje uždarytos mokyklos, darželiai ir universitetai.

Pasaulyje registruota daugiau nei 147 tūkst. susirgimų COVID-19, 5,5 tūkst. žmonių mirė, beveik 72 tūkst. pasveiko.