Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad šiandien, kovo 14 d., Lietuvoje patvirtintas dar vienas koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejis. Pranešama, kad vyras grįžo iš Italijos. Jis šiuo metu izoliuotas ir gydomas Santaros klinikose.

Kaip praneša VUL Santaros klinikų komunikacijos tarnyba, Infekcinių ligų centre šiuo metu gydomi du pacientai, kuriems patvirtintas koronavirusas COVID-19.

2020 m. kovo 14 dieną pacientui, esančiam Santaros klinikų Infekciniame ligų centre, patvirtintas susirgimas koronavirusine infekcija, praneša ligoninė.

Vidutinio amžiaus vyras, kovo 1 dieną grįžęs iš Italijos, penktą dieną pasijuto blogai, sukarščiavo, skundėsi raumenų skausmais, perštinčia gerkle, kosuliu, vėliau būklei negerėjant 13 dieną kreipėsi į Santaros klinikų Infekcinių ligų centrą, kur šiandien gautas laboratorijos patvirtinimas, kad vyriškis užsikrėtęs koronavirusu COVID-19",rašoma pranešime.

Šiuo metu paciento savijauta gera, jis esą nebekarščiuoja.

Kaip pabrėžia sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga, daugėjant atvejų, paaiškėjant aplinkybėms, kad kai kurie susirgusieji po grįžimo nesilaikė rekomendacijų izoliuotis, tampa gyvybiškai svarbu visuomenei saugoti vieni kitus ir laikytis valdžios nurodymų.

„Jokia valdžia neapsaugos žmonių, jei patys žmonės nebus sąmoningi ir pilietiški. Situacijoje, kurioje atsidūrė Lietuva, tiesiog negalima asmeninių interesų kelti aukščiau visuomenės sveikatos ir saugumo“, – sako A. Veryga.

SAM primena, kas pirmasis užsikrėtimo atvejis Lietuvoje nustatytas vasario 28 d. iš Veronos (Italija) grįžusiai pacientei.

Kovo 10 d. vėlai vakare Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje atlikti tyrimai patvirtino, kad Lietuvoje nustatyti kiti du koronaviruso (COVID-19) atvejai – iš Italijos grįžusiai porai, ji gydoma Kauno klinikinėje ligoninėje.

Kovo 13 dieną patvirtinti trys nauji atvejai Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, šiandien – po atvejį Klaipėdoje ir Vilniuje.

Kol kas visi 8 atvejai yra įvežtiniai – susirgo iš užsienio į Lietuvą grįžusieji.

A. Veryga šeštadienį ryte surengtoje spaudos konferencijoje daugiau papasakojo apie koronaviruso atvejį Klaipėdoje. Jis sakė, kad kretingiškis 10 d. parvyko iš Danijos į Kauno oro uostą, autobusu vyko pas draugą, buvo viešose vietose, lankėsi kavinėse.

Kovo 11 d. susirgęs su autobusu vyko į Kretingą. Vakar pasireiškus simptomams kreipėsi į Klaipėdos ligoninę, kur buvo hospitalizuotas, paimtas teigiamas mėginys.

„Dabar studentas izoliuotas. Su tėvais ir jo draugu susisiekta, tėvai – saviizoliacijoje, draugas gyvena su močiute, jie irgi saviizoliacijoje“, – sakė A. Veryga.

Anot jo, visų kontaktų nustatyti nėra jokių galimybių. Atliekamas tyrimas, Nacionalinio visuomenės centro darbuotojai aiškinasi visus kontaktus, kiek jų įmanoma išsiaiškinti, pažymi ministras.

Maža to, šeštadienį vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė spaudos konferencijoje pranešė, kad Lietuva atnaujina vidinių Europos Sąjungos sienų su Lenkija ir Latvija patikrą.

Visuomenės informavimo grupė papildomai informuoja, kad nuo kovo 14 d. 18 val. laikinai atstatoma Lietuvos Respublikos sienų kontrolė prie vidinių ES sienų. Tačiau pažymi, kad sprendimas dėl sienų uždarymo ar kitų laisvo piliečių judėjimo apribojimo, tarp jų ir draudimo užsieniečiams atvykti į Lietuvą, nėra priimtas.

Apie sprendimus dėl sienos uždarymą Vyriausybė informuos atskirai.

Giedrius Surplys, ministro pirmininko patarėjas ir Visuomenės informavimo grupės prie Ekstremaliosios situacijos operacijų centro vadovas, šeštadienį konferencijos metu sakė, kad pirmadienį greičiausiai šalyje bus skelbiamas karantinas, tad visoms savivaldybėms bus įvesti griežti planai.