Vyriausybės pasitarimas numatytas 15 valandą. Po jo numatyti premjero Sauliaus Skvernelio komentarai žiniasklaidai.

Ministrų kabinetas renkasi po to, kai buvo paskelbta apie atnaujinamą Lietuvos vidinių Europos Sąjungos sienų su Lenkija ir Latvija kontrolę.

Be kita ko, šeštadienį šalyje buvo patvirtintas septintas koronaviruso atvejis.

Situaciją dėl koronaviruso telefonu S. Skvernelis aptarė su Lenkijos premjeru

Situaciją dėl koronaviruso šeštadienį telefonu ministras pirmininkas Saulius Skvernelis aptarė su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu (Mateušu Moraveckiu).

Vyriausybė pranešė, kad S. Skvernelis paprašė Lenkijos premjero užtikrinti galimybę Lietuvos piliečiams sudaryti sąlygas grįžti į Lietuvą per Lenkijos teritoriją.

„Lenkijos Vyriausybė patikino spręsianti šį klausimą. Sutarta palaikyti nuolatinį kontaktą“, – rašoma pranešime.

Vyriausybių vadovų pokalbis vyko abiem šalims paskelbus apie atnaujinamą vidinių Europos Sąjungos sienų patikrą. Lenkija apie tai pranešė penktadienį, Lietuva – šeštadienį po pietų.

„Omniva LT“ rekomenduoja naudotis paštomatais ir taip išvengti socialinių kontaktų

Pasaulio sveikatos organizacijai dėl koronaviruso paskelbus pandemiją, veiksmų ėmėsi ir Lietuvos atsakingosios institucijos, net tik uždraudusios ugdymo ir kultūrinę veiklas, bet ir ragindamos verslą į unikalią situaciją reaguoti atsakingai. Didžiausią paštomatų tinklą Lietuvoje valdanti „Omniva LT“ praneša skubos tvarka priėmusi veiksmų planą, padėsiantį užtikrinti ne tik darbuotojų, bet ir klientų bei visuomenės sveikatos saugumą, tuo pat metu užtikrindama prekių, perkamų el. parduotuvėse, savalaikį pristatymą.

Bendrovė dirba įprastiniu režimu ir imasi papildomų saugos priemonių bei, siekiant mažinti socialinio kontakto kiekį, skatina visas siuntas siųsti ir atsiimti per paštomatus, kurių didžioji dalis – 298 iš 300 – įrengti atvirose vietose lauke, mokėjimas už paslaugas atliekamas bekontakčiu atsiskaitymo būdu – tai irgi sumažina riziką. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras informuoja, kad koronavirusas ilgai neišsilaiko ant aplinkos daiktų, tokių kaip laiškai ar siuntiniai, todėl vietoj apsipirkimo fizinėse parduotuvėse žmonės raginami dažniau apsipirkti internetu.

„Suprasdami, kad apsipirkimas internetu tampa dar viena svarbia prevencijos priemone, kuria siekiama mažinti žmogiškąjį kontaktą, dedame visas pastangas, jog prekės laiku pasiektų gavėjus, – pranešime cituojamas „Omniva LT“ generalinis direktorius Simonas Bielskis. – Vadovaudamiesi rekomendacijomis, bendrovės administracijos darbuotojai bent dvi savaites dirbs ir su klientais bendraus nuotoliniu būdu, o kurjeriai ėmėsi papildomų atsargos priemonių, užtikrinančių klientų saugą.“

Pasak S. Bielskio, darbuotojai įpareigoti laikytis ypatingos asmens higienos – tam suteiktos visos reikalingos priemonės. Kurjeriai dirba mūvėdami vienkartines, po kiekvieno kontakto keičiamas pirštines, yra dezinfekuojami kurjerių skaneriai, visi automobilių salonų paviršiai bei paštomatų ekranai, mokėjimų terminalai bei kvitų ir lipdukų dėklai. Taip pat, siekiant išvengti tiesioginio kontakto, rekomenduojama kurjerines siuntas nukreipti į paštomatus.

Bendrovės atstovas saugos priemonių ragina imtis ir visuomenę: naudojantis paštomatais mūvėti pirštines, priimant siuntas ar sveikinantis su kurjeriui – vengti rankų kontakto. Jo nuomone, bet kokios papildomos atsargumo priemonės yra tinkamos ir geros.

„Omniva LT“ praneša, kad situacijai dėl koronaviruso progresuojant, visos privačių klientų kurjerinės siuntos gali būti nukreiptos į paštomatus – apie tokį sprendimą bendrovė ketina iš karto informuoti klientus.

Bankai ragina klientus vengti apsilankymų bankų padaliniuose

Dėl koronaviruso (COVID-19) grėsmės SEB bankas nuo pirmadienio laikinai uždarys vieną klientų aptarnavimo skyrių. Kitų bankų skyriai kol kas veikia įprastai.

„Mes nuolat stebime ir analizuojame situaciją ir situacijai keičiantis į tai reaguosime. Klientus, jei nėra būtinybės, dėl jų pačių saugumo raginame vengti apsilankymų banko padaliniuose. Daugumą banko paslaugų galima gauti patogiai skaitmeninėmis priemonėmis nepaliekant savo namų“, – komentare Eltai nurodė SEB.

Anot banko, jei klientas negali išvengti atvykimo į padalinį, rekomenduojama iš anksto rezervuoti susitikimo laiką, taip mažinant galimas rizikas klientų sveikatai.

„Luminor“ banko klientų konsultavimo centrų vadovė Baltijos šalims Giedrė Blazgienė taip pat ragino klientus rečiau lankytis bankų skyriuose.

„Didelė dalis mūsų paslaugų ir produktų gali būti įsigyjami nuotoliniu būdu. Nuotoliniu būdu konsultuotis ir gauti paslaugas galima elektroniniu paštu, interneto banke, telefonu“, – nurodė G. Blazgienė.

SEB bankas nurodė papildomai įsigijęs medicininių kaukių, jas darbuotojams rekomenduojama užsidėti, jei tenka aptarnauti klientą, kuris atvyko su peršalimo ar gripo simptomais, taip pat kaukė duodama klientui, jei jis atvyko su peršalimo ar gripo simptomais.

Pasak SEB Baltijos šalių mažmeninės bankininkystės vadovės Sonatos Gutauskaitės Bubnelienės, iššūkis bankui buvo Vyriausybės sprendimas nuo kovo 16 iki 27 dienos privalomai stabdyti ugdymo, mokymo ir studijų procesą visose švietimo įstaigose.

„Vien banke maždaug 30 proc. darbuotojų turi vaikus iki 10 metų, kuriems reikės ieškoti sprendimų. Kai kuriems darbuotojams suteiksime galimybę dirbti namuose, tačiau kai tai nebus įmanoma, tėvai, neturintys kur palikti atžalų karantino metu, ims atostogas arba nedarbingumą“, – informavo S. Gutauskaitė Bubnelienė.

„Gali būti, kad mūsų žmogiškieji resursai laikinai šiek tiek mažės, dėl to gali tekti keisti kai kurių klientų aptarnavimo skyrių darbo laiką – jį trumpinti ar kai kuriuos net laikinai uždaryti, pavyzdžiui, nuo pirmadienio Vilniuje laikinai uždarysime vieną klientų aptarnavimo skyrių (Savanorių skyrių), sostinėje dirbs įprastu režimu likę 7 skyriai. Kol kas kitų skyrių Lietuvoje veiklos keisti neplanuojame“, – nurodė ji.

Nuo penktadienio visoje Lietuvoje dėl koronaviruso grėsmės uždrausti masiniai renginiai. Šiuo metu yra atšaukti visi kultūros, pramogų, sporto, laisvalaikio ir kiti renginiai, laikinai sustabdyta kino teatrų, teatrų, muziejų bei sporto klubų veikla.

Nuo kovo 16 dienos iki kovo 27 dienos taip pat bus nutrauktas ugdymo procesas visose švietimo įstaigose

Pasaulyje daugiau kaip 125 tūkst. žmonių užsikrėtė naujuoju koronavirusu. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, jis diagnozuotas 123 pasaulio šalyse. Mirusiųjų nuo koronaviruso jau yra daugiau kaip 5 000.