Vilnius prabudo kitoks jau pirmąją karantino dieną. Ištuštėjusiose gatvėse – gerokai tuštesni ir troleibusai bei autobusai. Tačiau tai lengvai paaiškinama – nuo penktadienio, kovo 13-osios, ryto sustabdytas mokymo procesas, tad tėvams nereikėjo vežti savo atžalų į mokymo įstaigas, o vyresniems mokiniams nereikėjo stumdytis viešajame transporte.

Tai, kad sostinė gerokai ramesnė, pastebėjo ir Delfi kalbinta gėlių pardavėja. Sostinės centre gėlėmis prekiaujanti moteris tvirtino, kad klientų netrūksta, tačiau žmonių gatvėje gerokai mažiau.

„Klientai viruso nebijo, nuolatiniai klientai ateina ir su malonumu perka tai, ko jiems reikia, – pasakojo moteris ir pridūrė, kad ir pati saugosi nuo viruso. – Turiu dezinfekcinį skystį, rankas nusivalau prieš valgydama.“

O kaip pirmąją karantino dieną jai atrodo Vilnius? „Palyginti su vakar diena, tikrai sumažėjo (praeivių – Delfi). 50 procentų praeivių mažiau“, – kalbėjo moteris, tačiau nenorėjo prognozuoti, kaip miestas atrodys pirmadienį.

Kad miestas kiek ištuštėjo, patvirtino ir kavinėje dirbanti mergina. Ji svarstė, kad darbo dieną žmonių kiek mažiau turbūt dėl to, jog galintys dirbti nuotoliniu būdu tuo pasinaudoja ir nekeliauja į biurus. Vis dėlto, tikino ji, pirmadienį klientų turėtų net padaugėti: „Vaikams nereikia eiti į mokyklą. Manau, kad jie ieškos pramogų ir klientų kaip tik padaugės.“

Atšaukus koncertus, apie patiriamus nuostolius prabilo ir atlikėjai. Vilniaus senamiestyje sutikta atlikėja Jurga Šeduikytė Delfi pasakojo, kad ir jai teko atšaukti koncertą, tačiau ramino ir tvirtino, kad dabar puikus laikas pabūti su savimi ir gamtoje.

„Šeštadienio koncertą atšaukėme, bet galvojame visokių alternatyvių idėjų ir ką nors sugalvosime, – kalbėjo J. Šeduikytė. – Žinau, kad labai panikuoja muzikantai, bet siūlau išlaikyti rimtį ir ramybę, paanalizuoti, kodėl ta mūsų baimė yra tokio dydžio. Žmonės panikuoja, ir tai labai jaučiasi.“

J. Šeduikytė teigė, kad muzika niekur nedingsta.

Beje, jos nuomone, visos valstybės pastangos sustabdyti virusą yra geros ir turėtų visus nuraminti. „Labai fainoje šalyje gyvename, ji rūpinasi esama padėtimi ir daro viską, kad nebūtų blogai. Čia tik pliusas, o kad žmonės nemoka su savimi būti, tai čia kitas klausimas. Man tai įprasta ir aš tai labai mėgstu“, – nusijuokė atlikėja.

Dėl karantino daugeliui rekomenduojama dirbti nuotoliniu būdu, o grįžusiems iš rizikos zonų – dvi savaites praleisti namuose. Kai kurie tokių judėjimo ribojimų išsigando, tačiau J. Šeduikytė ir čia mato teigiamą pusę: „Gamta – visų namai. Laukia medžiai apsikabinimo.“

Tai, kad miestas gerokai ištuštėjo, pastebėjo ir miesto meras Remigijus Šimašius. Jis feisbuke paskelbė naujienas dėl viruso ir pasidžiaugė, kad vilniečiai laikosi rekomendacijų.

„Taip, miestas beveik sustojo – tą matome ir gatvėse, ir restoranuose, ir darbe. Skamba paradoksaliai, bet džiaugiuosi tuo – tik tokios priemonės gali stabdyti koronaviruso plitimą.“

Lietuvoje nustatyti 6 koronaviruso atvejai

Delfi primena, kad penktadienį buvo pranešta apie jau šešis koronaviruso atvejus Lietuvoje.

Penktadienį po pietų Vyriausybė informavo, kad Lietuvoje patvirtinti dar 3 nauji koronaviruso atvejai. Kaip informavo Klaipėdos miesto meras, 1 iš atvejų – Klaipėdoje, kiti 2, kaip informavo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, – Vilniuje ir Kaune.

Nuo penktadienio trumpuoju numeriu 1808 pradeda veikti koronaviruso karštoji linija. Skambinti į liniją galima visoje Lietuvoje, visą parą, nemokamai iš visų tinklų.


Ministras A. Veryga sakė, kad visai realu, jog gali atsirasti galimybė žmonėms dėl viruso išsitirti patiems.

Jis taip pat perdavė svarbų prašymą vyresnio amžiaus žmonėms.

„Norėčiau kreiptis į vyresnio amžiaus žmones ir paprašyti dabar labai susitelkti ir maksimaliai stengtis likti namuose. Kodėl vyresnio amžiaus žmonės? Jūs jau esate girdėję ir iš kitų šalių – pagrindinė grupė, kuriai kyla daugiausia komplikacijų ir būna daugiausia mirčių, – vyresnio amžiaus žmonės. Ką tai reiškia likti namuose? Paprašyti artimųjų parnešti maisto, nesilankyti maldos namuose, vengti viešų viešų ir maksimaliai pasisaugoti“, – žinutę perdavė A. Veryga.

Ministras prašo šeimų, kurie su vaikais lankėsi viruso židiniuose, nevežti vaikų prižiūrėti seneliams.

– Atsisakykite nebūtinų kelionių, ypač į šalis, kuriose yra koronaviruso protrūkis. – Kuo dažniau plaukite rankas, tai darykite kaskart po kontakto su svetimais paviršiais. – Rankas plaukite kruopščiai. Jei turite, galite naudoti pirštines, bet jas taip pat būtina plauti. – Venkite rankomis liesti veidą, tai galima daryti nebent iškart, kai nusiplovėte rankas. – Kuo dažniau vėdinkite patalpas.

Jei galimai turėjote kontaktą su sergančiuoju koronavirusu ir pajutote ligos simptomų, jokiu būdu neikite pas šeimos gydytoją. Neišėję iš namų skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112 ir praneškite apie įtariamą ligą. Kol atvažiuos medikai, niekur neikite.

Ištuštėjęs Vilnius: