Pasak sinoptiko Tado Kantauto, panašus vėjas, tik galbūt šiek tiek silpnesnis už vakarykštį, buvo užfiksuotas 2015 m., tačiau negalėjo tiksliai pasakyti, ar tai tikrai buvo viena smarkiausių audrų.

„Neaišku, ar tokių audrų daugės ateityje, nes ir su šiuo ciklonu įvyko atsitiktinumas. Jeigu jis būtų slinkęs šiek tiek, pavyzdžiui, 100 km šiauriau arba piečiau, pas mus tokio vėjo nebūtų buvę. Kitaip sakant, tokios audros gali dažniau formuotis, bet jeigu nepataikys taip, kaip pataikė šįkart, tai ir nebus tokių vėjų. Vadinčiau tai daugiau atsitiktinumu“, – sakė sinoptikas.

Jo teigimu, tokios audros Lietuvoje pasitaiko ne kasmet ir nors nedrįso įvardyti jos kaip vienos smarkiausių, tačiau pritarė, kad žalos šįkart pridarė daug ir per pastaruosius metus tikrai buvo viena iš stipresnių.

„Tikrai nedažnai taip būna, kad žmogus žūsta, bet tai kartais lemia įvairios aplinkybės“, – nurodė specialistas.


Pajūryje nuniokoti paplūdimiai

Penktadienio naktį siautusi audra pajūryje apgadino paplūdimius, ypač nuniokoti Klaipėdos paplūdimiai, BNS sakė pajūrio savivaldybių atstovai.

„Labai stipriai suniokotas paplūdimys: sugadintos praktiškai visos apžvalgos aikštelės, beveik visi laiptai, suolai, o dalis jų apskritai yra nuplauta, nunešta į jūrą. Taip pat yra sugadintas gelbėjimo inventorius, kuris buvo prieinamas gelbėtojams, nors ir pritvirtintas“, – sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Pasak jo, vėjas nuplėšė Melnragėje esančios gelbėjimo stoties stogą, suniokotos vaikų žaidimo aikštelės.

„Jūra nuniokojo kopų žabtvores, nuplautos kopos, taip pat visų paplūdimių plotai yra smarkiai sumažėję“, – sakė uostamiesčio meras.

Anot jo, svarstoma kviesti talką pajūrio tvarkymui, nors ir nėra aišku, kiek tai bus įmanoma dėl koronaviruso grėsmės metu įvestų apribojimų.

Penktadienio naktį uostamiestyje iš krantų išsiliejus Danės upei, buvo užlieta Žvejų gatvė, tačiau neturima duomenų apie didelę žalą, apsemtus rūsius. Klaipėdoje trūko apšvietimo linijos, apgadinti šviesoforai, nusukti eismo ženklai, išversta apie 50 medžių.

Klaipėdos uosto direkcija skelbė, kad ketvirtadienio vakarą pajūryje siautėjusi audra buvo „viena stipriausių per pastarąjį dešimtmetį“.

Pasak Palangos komunalinio ūkio direktoriaus Gedimino Valinevičiaus, didžiausia problema – išvirtę medžiai. Taip pat buvo paplautas pajūris.

„Rimčiausios problemos – yra daug išgriuvusių medžių. Miestą tvarkome, Rąžės upelis buvo labai smarkiai ištvinęs, tai dabar visos pakrantės yra valomos, tvarkomos. Jūra pakilusi paplovė dešinę pusę nuo tilto“, – BNS sakė jis.

„Griūvantys medžiai tris apšvietimo stulpus, du suolelius sulaužė, šiukšlinę vieną. Didelių nuostolių tikrai nėra pridaryta“, – pasakojo G. Valinevičius.

Tvarkyti reikės ir pajūrio takelius, kurie, išplovus smėlį, liko pakibę ore. Netrukus toje vietoje, kuri buvo išplauta, planuojama pradėti papildymo smėliu darbus, todėl paplūdimys turėtų būti atstatytas.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorės pavaduotoja Lina Dikšaitė BNS sakė, jog didžiausią žalą patyrė Juodkrantė.

„Keturi laiptai yra nuplauti arba stipriai pažeisti audros, apsauginio kopagūbrio apie 600 metrų paplauta. Antras pagal pažeidimą yra Smiltynė, Kopgalis, yra labai daug smėlio nuplauta“, – sakė ji.

Taip pat šiose vietovėse ore pakibo kai kurie takai, todėl juos taip pat reikės sutvarkyti.

Pasak L. Dikšaitės, kol kas Kuršių nerijai audrų padaryta žala yra mažesnė nei pernai metais, kai nuplovimų pasitaikė gerokai daugiau, smarkiau pažeistas tuomet buvo ir apsauginis kopagūbris.

Penktadienio naktį Lietuvoje siautus stipriai audrai ugniagesiai 471 kartą vyko šalinti vėjo išverstų medžių. Daugiausia – 93 – kartus vykta į įvykius Klaipėdos apskrityje.

Klaipėdos uosto duomenimis, didžiausias fiksuotas vėjo greitis – 37,9 metro per sekundę, bangų aukštis siekė 5–6 metrus.

Žuvo moteris

„Delfi“ primena, kad ketvirtadienį Lietuvą pasiekė audra, vėjas ėmė laužyti medžius. Ugniagesiai informavo, kad gauta pranešimų ir apie Vilniaus apskrityje neišvažiuojamus kelius. Penktadienio rytą ESO skelbė, kad be elektros buvo likę dar daugiau nei 100 tūkst. namų ūkių.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) ketvirtadienį iki 22 valandos vakaro sulaukė per 200 iškvietimų dėl audros padarinių. Kaip BNS informavo PAGD Situacijų koordinavimo skyriaus atstovai, nuo 6 ryto iki 22 val. ugniagesiai iš viso buvo kviesti 254 kartus, daugiau nei 200 kartų jie vyko šalinti medžių, nutrauktų elektros laidų. Daugiausia iškvietimų dėl medžių sulaukta Vilniaus rajone ir mieste – 18, Tauragėje, Ukmergėje, Rokiškyje, Trakuose, Panevėžyje ir šių miestų apylinkėse – po 9-11, Klaipėdoje ir rajone – 8 kartus, Kaune ir Šakiuose – po 7 iškvietimus.

Ukmergėje, stipriam vėjui nuplėšus vieno pastato stogą, žuvo moteris.

Šaltesni orai ilgai neužsibus

Kaip informuoja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, šaltesni orai ilgai neužsibus.

Šeštadienio naktį ir rytą dalį Lietuvos sniegu pabalinęs ciklonas, šeštadienio dieną pamažu trauksis į rytus. Debesuotumas nuolat keisis, per daugelį rajonų slinks trumpalaikio pobūdžio krituliai – šlapdriba, sniegas. Pūs stiprus šiaurės vakarų vėjas, prieš pat kritulius ir kritulių metu, vėjas daug kur įsismarkaus iki 15–20 m/s. Mūsų šalis bus šalto oro masėje, todėl temperatūra įdienojus pakils tik iki 0–4 laipsnių šilumos. Vakarop slėgis kils, todėl debesys sparčiai sklaidysis, vėjas rims, ims šalti.

Sekmadienio naktį mūsų šalies orų valdymą perims anticiklonas. Vyraus mažai debesuoti ir sausi orai, tik nakties pradžioje kai kur, didesnė tikimybė šiaurės rytiniuose rajonuose, trumpai pasnigs. Vėliau visoje šalyje dangus bus giedras ar mažai debesuotas, kritulių nebus. Nestiprus šiaurės vakarų vėjas suksis iš vakarų, pietvakarių. Rytą temperatūra nukris iki 3–8, pajūryje 0–2 laipsnių šalčio. Užsilikusius drėgnus kelių ir šaligatvių ruožus sukaustys plikledis.

Sekmadienio dieną piečiau mūsų šalies praslinks anticiklono centras. Diena bus saulėta ir sausa, tik popietę šalies vakaruose pasirodys plonų saulės peršviečiamų debesų pluoštai. Nestiprus vėjas suksis iš pietvakarių, pietų, tik pajūryje vakare jis sustiprės. Šalto oro masė trauksis nenoriai, bet saulė orą sugebės įšildyti iki 3–8 laipsnių šilumos.

Pirmadienį sugrįš šiltesni orai, tačiau kartu atkeliaus tankesni debesys, vietomis ir negausus lietus.