„Čia turimos mintyje ne tik operacijos, bet apskritai – planinis ligonių ištyrimas. Tokiose kaip mūsų mažose ligoninėse tai yra trečdalis mūsų biudžeto. Jeigu būtų toks finansavimas, kad sumoka tiek, kiek mes užsidirbame, tai ištemptume ne daugiau mėnesio. Paskui turėtume į skolas lįsti“, - Delfi sakė V. Grigas.

Ligoninės direktorius atvirai prisipažįsta, kad tokiomis sąlygomis kiltų iššūkių darbuotojams mokėti algas, įsigyti reikalingų priemonių.

„Juk negaliu išleisti darbuotojų nemokamų atostogų“, - kalbėjo V. Grigas.

Ligoninės vadovas tikėtųsi, kad Sveikatos apsaugos ministerija užtikrintų, kad ekstremalios situacijos metu, jeigu bus nutraukti planiniai darbai, įstaigos bus finansuojamos 1/12 sutartinės sumos, nepriklausomai nuo to, kiek jos paslaugų suteiktų.

Trūksta respiratorių

Įstaigos vadovas taip pat atvirai pripažino, kad dabartinėmis sąlygomis jų įstaigai trūksta respiratorių.

„Jų nėra, kur įsigyti. Kiek įstaigos buvo pasiruošę – tiek ir turi. Taip, tokie ligoniai turėtų pas mus nepatekti, bet tai nereiškia, kad nenutiks taip, kad jie pateks. Tai nereiškia, kad aš neturiu apsaugoti savo personalo“, - sakė V. Grigas.

Veryga: įstaigos finansinių netekčių nepatirs

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga per spaudos konferenciją penktadienį tikino, kad regioninių ligoninių nerimas, kad planinių procedūrų stabdymo atveju joms gali kilti finansinių sunkumų, yra nepagrįstas.

„Šiandien rytą dar pasikalbėjome su Valstybine ligonių kasa. Jie patys savo ruožtu informuos gydymo įstaigas. Joks planinių procedūrų stabdymas jiems finansiškai neatsilieps, ir įstaigos nuo to nenukentės.

Jokių pastangų, kad užsidirbti pinigus atlyginimų mokėjimui įstaigos neturi imtis. Jos tiesiog turi racionaliai planuoti procesus, ruoštis galimiems labai sudėtingiems scenarijams, ir dėl to finansiškai jos jokių netekčių nepatirs“, - tikino A. Veryga.