Šiais klausimais buvo diskutuota per neeilinį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdį. Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė paaiškino ketvirtadienį Vyriausybė jau priėmė sprendimus dėl Darbo kodekso, Nedarbo socialinio draudimo, Užimtumo, Civilinės saugos įstatymų pakeitimo.

„Tai yra viena paketo dalis. Dėl kitų priemonių dar yra dirbama. Vyriausybėje nuolatos pildomas planas, ką dar reikėtų keisti“, – sakė E. Radišauskienė.

Pasak viceministrės, pirmoji mintis – pakeisti dalinį darbą, ir tuo laikotarpiu, kai yra žmogui taikoma saviizoliacija, arba, kai jis prižiūri karantine esantį vaiką (ikimokyklinio amžiaus arba pradinuką), jam bus galima nustatyti dalinį darbą 14-ai dienų .

„Reiškia, 14 dienų žmogus neis į darbą, ir pateikus prašymą „Sodrai“ bus galima gauti dalinio darbo išmoką, kurios maksimali suma negalės viršyti 30 proc. šalies bruto VDU (tai yra 395,28 euro – Delfi)“, – sakė E. Radišauskienė.

Pasak viceministrės, grįžtantiems žmonėms darbdaviai siūlo, jeigu yra galimybė, dirbti nuotoliniu būdu.

„Jeigu tokia galimybė yra, bet darbuotojas atsisako dirbti nuotoliniu būdu, taip pat yra tikslinamas Darbo kodeksas, yra siūloma tokį žmogų nušalinti nuo darbo, nes jis iš esmės kelia grėsmę ir kitiems kolektyvo nariams“, – sakė E. Radišauskienė.

Kalbama apie prastovas, papildomas mokymų galimybes

Pasak viceministrės, taip pat siūloma naudotis prastova.

„Jeigu verslas patiria sunkumų, tai net į vieno darbuotojo atveju būtų galima taikyti prastovą. Tokiu atveju, ilgalaikėje prastovoje turėtų būti mokamas darbo užmokestis – ne daugiau kaip 40 proc. to žmogaus darbo užmokesčio, bet negali būti mažiau negu minimali mėnesinė alga (MMA)“, – sakė E. Radišauskienė.

Užimtumo įstatymu svarstomos papildomos galimybės žmonėms, kuriems gresia atleidimai.

„Matome, kad turizmo, transporto sektoriuose gali to būti. Tai mes tiesiog juos įtrauksime į aktyvias darbo rinkos politikos priemones, jie galės gauti mokymus, jeigu tai jiems bus reikalinga“, – sakė E. Radišauskienė.

Viceministrė nenorėjo plačiau kalbėti subsidijavimų tema.

„Yra darbo grupė, kuri atlieka savo darbą, ir planai bus pateikti Vyriausybėje“, – sakė E. Radišauskienė.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė pagyrė vežėjų asociaciją „Linava“, kad jie kreipėsi su klausimais, ką daryti. Ji paaiškino, kad tolimųjų reisų vairuotojai, grįžę į Lietuvą, turės būti 14 d. karantinuojami.

„Vairuotojų patikros prie sienų vyksta. Kiekviena valstybė taiko nuotolinius termometrus . Grįžę į Lietuvą šitie žmonės turės 14 d karantinuojami“, – sakė E. Radišauskienė.

Dabar save izoliavę asmenys ima „biuletenį“

Pasak viceministrės, šiuo metu žmonės, kurie yra izoliuoti, ima „biuletenį“.

„Yra nustatyta tvarka. Vakar buvo 944 tokie atvejai. Jie tiesiog gauna ligos išmoką. Mokama iš „Sodros“ biudžeto“, – sakė E. Radišauskienė.

Viceministrės teigimu, šiuo metu nėra panaudotos visos numatytos lėšos daliniui darbui apmokėti. 2020 m. tam yra numatyta 6,2 mln. eurų. E. Radišauskienė teigė, kad pirmadienį planuojamas susitikimas su verslo bendruomene, bus bandoma preliminariai įsivertinti, kiek maždaug darbuotojų tai galėtų paleisti.
„Tada bus skaičiavimai. Jie atsidurs bendrame Vyriausybės plane“, – sakė E. Radišauskienė.

Viceministrė paaiškino, kad dar Vyriausybė turės apsispręsti, kuriuose sektoriuose galėtų būti taikoma dalinio darbo galimybė.

Už tvarkos nesilaikymą numatoma atsakomybė

Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius paaiškino, kad tokioje situacijoje darbuotojai ir darbdaviai turi tartis, ir priimti bendrus sprendimus.

„Turi, galų gale, nugalėti protas“, – sakė J. Gricius.

Pasak vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus, atsakomybės teisinis reguliavimas yra numatytas Užimtumo įstatyme, Administracinių nusižengimų, Baudžiamajame kodeksuose. Priemonių tikslas yra atgrasyti.

„Privalome reaguoti, ir reaguosime visu griežtumu“, – kalbėjo J. Gricius.

Jis priminė, kad darbuotojas gali stabdyti savo veiklą arba atsisakyti dirbti nesaugiomis sąlygomis, ir kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją.

„Mes tiriame tokius atvejus. Kol kas tokių nusiskundimų negauta“, – sakė J. Gricius.

Skubų posėdį inicijavo komiteto nariai: Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovės Monika Navickienė ir Paulė Kuzmickienė, Mišrios Seimo narių grupės narys Rimantas Jonas Dagys bei Liberalų sąjūdžio atstovas Jonas Varkalys.