Delfi aiškina, kas tiksliai yra uždrausta, ir kaip tai turėtų veikti.

Stabdomas ugdymo procesas

Didžiąją dalį tėvų ir jų vaikų palies draudimai, susiję su ugdymo procesu. Ministrų Kabineto sprendimu, nuo kovo 13 d. rekomenduojama, o nuo kovo 16 d. iki kovo 27 d. privalomai stabdomas ugdymo, mokymo ir studijų procesas visose švietimo įstaigose, t.y. universitetuose, kolegijose ir mokyklose, taip pat dienos ir užimtumo centruose, neveiks darželiai, neformaliojo švietimo įstaigos.

Vilniaus miesto savivaldybė ugdymo įstaigų (darželių, mokyklų, aukštųjų mokyklų) ir neformaliojo ugdymo (būrelių) veiklą sustabdė nuo penktadienio penkioms savaitėms iki balandžio 17 dienos, į šį periodą įtraukiant ir šv. Velykų atostogas.

Kilus nesusipratimui, kuriomis rekomendacijomis reikėtų vadovautis tokioje situacijoje, kai jos valstybiniu mastu ir savivaldos lygmeniu nesutampa, Visuomenės informavimo grupės apie koronavirusą vadovas Giedrius Surplys paaiškino, kad tą klausimą dar aiškinsis teisininkai.

„Idealiu atveju tie draudimai turėtų sutapti. Šiuo metu Vyriausybė rytoj nerekomenduoja vesti vaikų, bet mokyklų dar nerekomenduoja uždaryti, uždaro jas nuo 16 dienos. Vilniaus miesto savivaldybė tai daro jau nuo rytojaus. (…) Piliečiams jaudintis nereikia, nes bet kuriuo atveju Vilniuje mokyklos nedirbs, vadovaudamosis mero nurodymu, o paskui jau reikės laukti teisininkų išaiškinimų – kas ir kaip“, – sakė G. Surplys.

Kaip ketvirtadienį žurnalistams teigė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, kol kas tėvams, kurie neturi kur palikti atžalų karantino metu, bus išduodamas nedarbingumas.

„Tėvams, kuriems tektų prižiūrėti vaiką, kadangi nustos veikti ugdymo įstaigos, tai yra kol kas nedarbingumas, paskui bus kita forma pritaikoma, bet reikės įstatymą pakoreguoti. Bet yra ieškoma visokių būdų, kad žmogus tikrai galėtų 14 dienų grįžęs ir turėdamas pajamas išgyventi, bet tuo pačiu metu galėtų išbūti namuose, toje socialinėje saviizoliacijoje“, – sakė A. Veryga.

Vyriausybė pabrėžia, kad kitą savaitę bus patikslinta, kokių atostogų dalies (pavasario, vasaros) bus atsisakyta vėliau. Taip pat bus svarstoma dėl kitų mokymosi formų tokiu atveju, jei dviejų savaičių karantino nepakaktų. Pedagogai per mokinių atostogas dirba, tačiau įstaigos nustatyto darbą nuotoliniu režimu.

Nurodoma, kad savivaldybės privalės užtikrinti vaikų priežiūrą išskirtiniais atvejai įstaigose, jeigu to neįmanoma įgyvendinti namuose.

G. Surplys paaiškino, kad, jeigu tėvams aktualus šitas punktas, jie turėtų kreiptis į savivaldybės Švietimo arba Socialinės rūpybos skyrių.

„Mes kalbame apie tuos atvejus, kur yra arba asocialios šeimos, arba ten, kur nėra nei senelių, nei galimybės tėvams pasiimti nedarbingumą, tada – ką daryti? Tai turbūt kalbame apie pavienius atvejus“, – paaiškino Visuomenės informavimo grupės vadovas.

Sporto klubai, muziejai, teatrai, kino teatrai laikinai užvers duris

Pagal naujas taisykles, sporto renginiai – tik be žiūrovų. Nuo kovo 13 iki 27 dienos draudžiami kultūros, laisvalaikio, pramogų renginiai, įstaigų lankymas. Draudimas galioja ir sporto klubams, muziejams, teatrams, kino teatrams, naktiniams klubams.

„Skaitant Vyriausybės protokolinį nutarimą, tai visos sporto, laisvalaikio ir kultūros įstaigos (karantino laikotarpiu) nepriima fiziškai lankytojų. Čia nėra išlygų nei dėl lankytojų skaičiaus, nei dėl lauko ir vidaus, tiesiog tos įstaigos dviem savaitėms turėtų užsidaryti“, – paaiškino G. Surplys.

A. Veryga ketvirtadienį patikino, kad maitinimo įstaigų darbo laikas ribojamas nebus, tačiau išskyrė, kad naktiniams pasilinksminimams draudimai galioja.

„Darbo laikas jų nėra ribojamas, ir supraskime, kad maitinimo paslaugos, kas iš esmės yra baro užsiėmimas, nėra ribojamos, bet ten, kur yra kaip laisvalaikio renginys, tai naktiniame klube žmonės juk ne pavalgyti susirenka. Jie susirenka praleisti laiką, tai iš esmės atitiktų mūsų priimtą sprendimą, kad visi laisvalaikio, kultūros, sporto renginiai yra draudžiami nuo rytojaus 7 valandos ryto“, – žurnalistams ketvirtadienį Seime sakė A. Veryga.

Ribojimai numatomi renginiams

Pagal Vyriausybės protokolinį nutarimą, renginiai lauke, kuriuose dalyvautų mažiau nei 100 dalyvių, galėtų vykti tik tuo atveju, jei juose organizatoriai užtikrintų galimybes pasirūpinti rankų higiena bei garantuotų, kad renginyje nebus parvykusių iš paveiktomis teritorijomis paskelbtų šalių.

Taip pat, organizuojant renginius, turėtų būti atsižvelgta į auditoriją – didžiosios jos dalies neturėtų sudaryti rizikos grupėje esantys žmonės, t. y senjorai, sergantys lėtinėmis ligomis.

Kaip aiškino Visuomenės informavimo grupės vadovas, įstaigų spaudos konferencijos yra laikomos viešais renginiais.

Maisto prekių parduotuvėms ribojimai nėra numatomi, taip pat nebus ribojamas maitinimo įstaigų darbo laikas. Nebuvo priimtų sprendimų dėl ribojimų lankytis poliklinikose.

Atšaukiami skrydžiai, grįžusiems iš rizikos zonų – privaloma izoliuotis

Draudimai palies keliones. Šiuo metu ypatingai koronaviruso paveiktų šalių yra dešimt: Kinija, Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Italija, Prancūzija, Vokietija, Ispanija.

„Ten draudžiami skrydžiai ir draudžiama važiuoti, o grįžtant privaloma saviizoliacija“, – sakė G. Surplys.

Pasak jo, į tas ypatingai paveiktas šalis planuojama uždrausti skrydžius nuo kovo 13 d. , tai reiškia nuo vidurnakčio.

„Tik Italijai padaryta išimtis, kadangi yra daug žmonių, kurie šiuo metu grįžta, tai su visomis apsaugomis priemonėmis nutarta, kad iki pirmadienio grįžti leidžiame, išskristi jau nebeleidžiame nuo šios nakties. O nuo kovo 16 d. (skrydžių į Lietuvą) nebeleidžiame“, – sakė G. Surplys.

Kaip anksčiau sakė sveikatos apsaugos ministras, karantinuotis privalantys asmenys neprivalo imti neapmokamų atostogų, pirmiausiai jie su darbdaviu esą turėtų kalbėti apie nuotolinio darbo galimybes.

„Dėl neapmokamų atostogų jau būtų prieštaravimas Darbo kodeksui, tai gali būti įvairios formos, ir pirmiausiai žmogus su darbdaviu turėtų kalbėti dėl nuotolinio darbo tada, kai tai įmanoma. Ten, kur neįmanoma, tai yra kitos formos, bet tikrai ne nemokamos atostogos“, – patvirtino sveikatos apsaugos ministras.

Vilniuje stabdoma prekyba viešojo transporto vienkartiniais bilietais, nebekursuos naktimis

Vilniaus miesto savivaldybei šiandien paskelbus apie pasirengimą ir reagavimą į koronavirusą, sostinės viešajame transporte taip pat imamos taikyti papildomos priemonės.

Pranešime spaudai rašoma, kad autobusai ir troleibusai kursuos, tačiau bus dažniau dezinfekuojami, vėdinami.

Nuo kovo 13 d. viešajame transporte laikinai stabdoma prekyba vienkartiniais bilietais iš vairuotojų, taip pat nuo kovo 13 d. mieste nekursuos naktiniai autobusai.

Keleivių į viešąjį transportą taip pat prašoma lipti ne per priekines duris, laikytis atstumo vienas nuo kito ir atsižvelgti į kitas Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistų rekomendacijas.

Primenamos pagrindinės Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistų rekomendacijos:

- Venkite artimo kontakto su kitais žmonėmis, laikykitės atstumo.
- Čiaudėkite, kosėkite į nosinę arba vidinį alkūnės linkį.
- Nelieskite veido. Kruopščiai ir dažnai plaukite rankas muilu ir vandeniu.
- Jei jaučiate peršalimo ar gripo simptomus - likite namuose.
- Vėdinkite patalpas plačiai atvėrę langus ne mažiau kartą per valandą.