„Mūsų sūnus praėjusią savaitę grįžo iš Romos. Grįžo sveikas kaip ridikas, nepaisant to, sutarėme, kad keletą savaičių pabus namuose, nes maža ką.

Ir ką jūs manote – „maža ką“ atėjo. Naktį į trečiadienį jaunuolis pasibeldžia į duris, paprašo jų neatidaryti ir pasako, kad jam pakilo temperatūra. Kiek? 38.5. Išgerk vaistų, pakalbėkim ryte. Ryte – vėl temperatūra, skauda gerklę. Roma, temperatūra, 2020-ųjų kovas – nėra geri žodžiai viename sakinyje. Situacija itin sudėtinga. Atsisveikinimas su Močiute, Kovo 11-osios renginiai, Austėjai – mokykla“, – socialiniame tinkle rašo politikas.

Anot G. Landsbergio, šeima kreipėsi bendruoju pagalbos telefonu 112 ir į Visuomenės sveikatos centrą, tačiau neprisistatė, kad, tikina jis, dėl to nepasikeistų specialistų sprendimai.

„Sveiki, sūnus grįžo iš Romos, karščiuoja, ką reiktų daryti? Gal galima atlikti tyrimą? Kada grįžo iš Romos? Praėjusią savaitę – ketvirtadienį. Praėjusią savaitę ketvirtadienį Roma dar nebuvo užkrato epicentras, tyrimo tokiu atveju nedarome. Jei visiems leisime – nesusitvarkysime. Stebėkite ir, jei bus daugiau simptomų pvz. pradėtų dusti, skambinkite 112. Eina laikas, galvojame, ką daryti. Pagal galiojančią tvarką, galime nedaryti visiškai nieko.

Dar kiek pagalvojęs skambinu dar syki, mielieji, yra rizika, jei jis serga – sergame ir mes, aš turiu žinoti, ar galiu aš ir mano žmona eiti į darbą. Jei eisime sirgdami – užkrėsti galime daug žmonių. Nustembu – greitoji pažada atvažiuoti. Po beveik trijų valandų – atvyksta greitoji. Klausiu – ar galite padaryti tyrimą namuose? Ne, negalime, tik ligoninėje ir vaikas ligoninėje turi laukti rezultatų. Kiek? Šešias valandas. Kodėl negali laukti namie? Nes užkrės šeimą. Sakau, kad jis jau savaitę šeimą užkrėtinėjo. O būdamas ligoninėje gali užkrėsti kitus. O jei pats neserga – užsikrėsti. Toks esąs Verygos nurodymas. Išvedu sūnų. Austėja išvyksta mašina iš paskos. Vaikų ligoninė (ne infekcinė), atskira palata su įėjimu iš lauko“, – apie situaciją rašo konservatorių lyderis.

Pasak G. Landsbergio, gydytojas vaiką atėjo apžiūrėti po kelių valandų ir paaiškino, kad vaikų ligoninėje trūksta darbo rankų.

„Sūnui temperatūra vėl kyla, vaistų nepasiėmę, gerklę skauda, durys užrakintos, jokiu būdu negalima vaikščioti. Vaistus irgi, sako, jei gaus, tai tik temperatūrai mažinti. Po pusantros valandos ateina dviese paimti mėginio ir atlikti tyrimų. Kada bus atsakymas? Po paros. Ne po šešių valandų? Ne. Ką daryti dėl maisto, vandens ir vaistų?“, – klausimus kėlė politikas.

Kaip rašoma įraše, medikai nurodė, kad vaikui bus duota temperatūrą mušančių vaistų, tačiau maisto pasiūlyta nueiti įsigyti į artimiausią prekybos centrą.

„Maisto ligoninėje tokiomis aplinkybėmis nėra. Vandens irgi nėra. Arbatos irgi neduosime. Jei norite – eikite į „Maximą“, yra netoliese, ar grįžkite namo pasiimti, ko jums reikia. Į „Maximą“? Taip, kadangi Austėja simptomų neturi – gali eiti. Ir būtinai duokite jam vandens, nes jam temperatūra, tirštas kraujas – reikia daug gerti.

Namo grįžti sūnui negalima, nes, na... tokie nurodymai. Ką daryti? Tiesiog laukti, kol grįš rezultatai“, – rašo G. Landsbergis.

Politiko teigimu, tyrimo rezultatų teko laukti beveik parą, nes mėginiai tiriami tris kartus per dieną.

„Šeštą ryto, dvyliktą ir šeštą vakaro. Jei nespėja į dvyliktos valandos, tenka laukti šeštos ir taip toliau. Mano sūnaus – nors tyrimas paimtas apie trečią dienos – į šeštos vakaro nespėjo. Buvo padarytas kito ryto šeštą. Tada aštuonias valandas mėginys tikrinamas. Dar valandą rezultatas siunčiamas atgal į ligoninę. Ir aš noriu priminti, kad tai tėra vienas vaikas.

Tad, praėjus beveik parai, paaiškėja, kad tai – tik bjauri bakterija. Dešimt dienų geriami antibiotikai turėtų pataisyti situaciją. Jei jam būtų nustatyta korona, turėtų tirti ir mane, tyrimo rezultatus turėčiau šeštadienį. Jei ir man nustatytų, turėtų tirti žmones, su kuriais bendravau iki sūnaus ligos. O tokių būtų jau labai daug ir jie pasiekia dar daugiau žmonių. Jei tyrimai vyktų masiškai ir operatyviai, tie žmonės galėtų būti izoliuoti ir gydytis, o ne platinti virusą“, – rašo G. Landsbergis.

Politikas kritikavo tyrimų apimtis ir stebėjosi, kad privačiai išsitirti negalima.

„Akivaizdu, kad jų daroma per mažai, o ir tiems, kuriems pavyksta tai padaryti, yra sudėtinga. Privačiai darytis tokių tyrimų Lietuvoje yra neįmanoma, nes kaip sakoma- jie gali pinigautis. Apie „drive through“ testavimą, kaip Pietų Korėjoje ar Australijoje net nekalbame.

Man neramu dėl medikų, ar veikia procedūros, skirtos juos apsaugoti. Ne tik kai bus keletas atvejų, bet jei būtų daugybė sergančiųjų. Ypatingai JAV jaučiasi ši problema, testavimo trūkumas neleidžia stabdyti plitimo pačioje pradžioje“, – rašo G. Landsbergis.

Įrašo pabaigoje jis padėkojo medikams už darbą ir pridūrė, kad jei Lietuva nepradės veikti operatyviau, jo manymu, gali pasikartoti Italijos atvejis.

Papildyta

VUL Santaros klinikų Komunikacijos tarnybos atsakymas p. Gabrieliui Landsbergiui

„Norėtume jus patikinti ir nuraminti, kad VUL Santaros klinikų Vaikų ligoninėje medikų tikrai netrūksta, netrūksta ir jų Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje, kur yra įrengtos stebėjimo palatos ir šiuo metu guldomi vaikai, kuriems įtariama koronaviruso sukelta infekcija, – rašoma Santaros klinikų atsake į G. Landsbergio feisbuko įrašą.

– Palatose yra telefono ryšys, per kurį medicinos personalas bendrauja su pacientu. Reikalui esant tinkamai pasirengęs (su asmens apsaugos priemonėmis) medicinos personalas užeina į palatą apžiūrėti paciento. Stebėjimo palatoje pacientas, laukdamas tyrimo atsakymo, gali užtrukti iki paros laiko. Per tą laiką pacientui yra pasiūloma vandens, arbatos, džiūvėsių. Tačiau pacientai, gaunantys stebėjimo paslaugą, nėra maitinami taip, kaip stacionare gulintys ligoniai.“

Šiuo minimu atveju pacientu, buvusiu stebėjimo palatoje, rūpinosi mama. Nei mama, nei jaunuolis priekaištų ligoninės personalui neturėjo, rašoma klinikų laiške.

Stebėjimo palatose gulintiems pacientams ir jų tėveliams Santaros klinikos yra parengusi atmintinę: