A. Bendoraitytė dienas leidžia namuose, laikosi duotų nurodymų.

„Kaip atrodo įprasta diena? Atsikeli ryte, susitvarkai namus, padarai pusryčius, padarai pietus. Žiūrime televizorių, žaidi su vaikais, padedi jiems ruošti namų darbus. Tai, ką galima daryti tarp 4 sienų, nes išeiti negalima“, – sakė ji.

Moteris pasakojo, kad norint išeiti iš namų reikalingas leidimas.

„Jeigu išeiname, tai tik į parduotuvę nusipirkti maisto. (…) Kas gali, dirba iš namų, o tie, kurie turi važiuoti į darbą, tai daro su tam tikru leidimu – kišenėje turi turėti lapelį, kuriame parašyta, kad žmogus dirba ir turi teisę pajudėti iš namų“, – apie karantino sąlygas Italijoje pasakojo A. Bendoraitytė.

„Kol kas nereikia leidimo eiti į parduotuvę. Bet, kiek girdėjau, kiek teko susidurti su apsauga, tai jie tikrina, ar tu buvai parduotuvėje, prašo pristatyti parduotuvės čekį“, – sakė ji.

Už nurodymų pažeidimą skiriamos baudos.

„Taip, daugelyje miestelių stabdomos mašinos. Tiems, kurie pajuda iš savo namų be jokios priežasties, taikomos baudos, šiuo metu tikrai nemažai yra tokių atvejų“, – kalbėjo A. Bendoraitytė. Baudos – nuo 100 iki 3000 eurų.

Koronavirusas plinta Italijoje

„Ir tai – ne viskas, gali net rizikuoti būti suimtas. Paskelbtas karantinas, stengiamės kažkaip sustabdyti viruso plitimą, jis plinta labai greitai“, – kalbėjo ji.

„Visos maisto parduotuvės turės maisto visiems. Žinoma, panika didelė, žmonės bėga ir perka. Bet per visas televizijas prašo, kad panikuoti nereikėtų, nes maisto visiems tikrai liks“, – kalbėjo Italijoje gyvenanti lietuvė.

„Jeigu žmogus dirba su kitais žmonėmis, išduodamos kaukės, akiniai. Jei tai yra koks fabrikas, žmonės dirba su mechanikos priemonėmis, gal jiems užtenka tik kaukės. Pavyzdžiui, mano vyras dirba su kauke“, – apie apsaugos priemones pasakojo lietuvė.

Ji teigė, kad nuotaikos Italijoje įvairios.

„Nuotaikos įvairios: vieni bando juokauti, kiti rimtai į tai žiūri. Bet visi labai gerai suprantame, kad situacija rimta. Virusas greitai plinta, jau nepriklauso nuo amžiaus. Iš pradžių buvo sakoma, kad šis virusas dažniausiai sugriebia senolius, o dabar pamatėme, kad taip nėra. (…)

Žmonės tikrai bijo ir saugosi. Visi suprato, kad jei reikia sėdėti namuose, tą ir būtina daryti. Kad tas virusas iš mūsų iškeliautų“, – pasakojo moteris.

Koronavirusas plinta Italijoje

Italijoje užregistruota beveik 60 proc. mirties nuo koronaviruso atvejų už Kinijos ribų.

Reaguodama vyriausybė praėjusį mėnesį karantinavo 50 tūkst. žmonių 11-oje kaimų šalies šiaurėje.

Vėliau, sekmadienį, buvo uždaryti šiauriniai regionai, kuriuose gyvena daugiau kaip 15 mln. žmonių ir vyksta 40 proc. šalies ekonominės veiklos.

Antradienį ryte šios priemonės pradėtos taikyti visoje Italijoje. O trečiadienio pranešimas žymi dar didesnį suvaržymų laipsnį.