„Šiandien Vyriausybė organizuoja neeilinį posėdį, kelios priemonės bus svarstomos. Kai bus apsispręsta, tai galėsime pasakyti, kaip tiksliai. Viena – dėl viešų renginių, tiek uždarų , tiek atvirų, kita priemonė – tai yra ugdymo įstaigos, trečia apie ką bus kalbama – kelionės: skrydžiai, ne tik skrydžiai, kai bus apsispręsta, tada galėsime pasakyti tiksliai“, - sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žurnalistams Seime po susitikimo su opozicinių frakcijų atstovais.

Pasak ministro, ketvirtadienį dar nebus svarstomas klausimas dėl kavinių, restoranų veiklos, bet neatmetama, kad prie šio klausimo bus sugrįžta artimiausiu metu.

Ministras aiškino, kad maksimali izoliacija yra reikalinga tam, kad būtų galima valdyti viruso plitimą ir išvengti Italijos scenarijaus.

„Panašu, kad žmonės visgi negirdi arba ne iki galo girdi, neįsiklauso. Dalis elgiasi tikrai pilietiškai, registruojasi, skambina, važiuoja, kaip reikia. Kiti eina į teatrus, vaikšto į šventes. Jeigu taip bus, tai bus negerai, bus kaip Italijoje. Turime jau dabar priimti sprendimus, kurie neabejotinai turės poveikio ir ekonomikai, ir bendrai šalies gyvenimui, bet geriau yra taip, negu paskui izoliuotis, kaip Italija darė“, – sakė A. Veryga.

Medikai turės ieškoti išeičių dėl savo vaikų priežiūros kūrybiškai

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius yra sakęs, kad siūlys dėl koronaviruso rizikos dviem savaitėms stabdyti ugdymo procesą. Sveikatos apsaugos ministras kol kas tiksliai negalėjo atsakyti, kur medikų bendruomenei tuo laikotarpiu reikės dėti savo vaikus, kai reikės eiti į darbą.

„Ten, kur ir dedame visi, kai būna vaikų atostogos vasarą. Turėsime organizuotis, galvoti. Tai yra vis tik ekstremali situacija, supraskime, kad turėsime kūrybiškai visi ieškoti sprendimų – galvosime visokius variantus.

Aišku, medikai neturi tos prabangos, jiems deja, bet šitoje situacijoje reikia dirbti. Tai turime kaimynus, senelius. Supraskime, kad tai nėra eilinė situacija. Turėsime susitelkti, būti pilietiški, kūrybiški, net neabejoju, kad sugalvos šeimos, ką daryti“, - sakė A. Veryga.

Nemato poreikio šeimos gydytojams dirbti su respiratoriais

Ministras tikina, kad medicinos įstaigos priemonių apsaugoti personalui turi pakankamai. Jo vertinimu, taip pat tokių priemonių užtenka ir šeimos gydytojams.

„Su šeimos gydytojais - ko reikėtų, to pakanka. Su respiratoriais ten žmonės neturėtų keliauti. Mūsų žinutė yra skleidžiama aiškiai, ir aš dar kartą primenu – jeigu kyla įtarimas, neiti pas šeimos gydytojus. Neiti į tokias vietas, kur žmonės gali kitus užkrėsti“, - kalbėjo A. Veryga.

Jam atrodo nepatogu, gydytojai visą dieną užsidėjus respiratorių dirbto.

„Jo neužteks vieno, juos reikia keisti kas kelias valandas. Kol kas tai yra perteklinė priemonė, nebent jie pradės dirbti su infekuotais žmonėmis, tada duosime tų respiratorių tiems, kas neturi, iš rezervo“, - sakė A. Veryga.

Turėjo klausimų ministrui

Delfi žiniomis, per uždarą susitikimą su opozicinių frakcijų atstovais ministro buvo siekiama pasiteirauti, kada Lietuvoje bus prieinami greitieji testai COVID-19 nustatyti. Taip pat – apie konkrečius dalykus – kokie yra jų tiekėjai, kaip šeimos klinikos ir kitos įstaigos bus aprūpintos testais.

Opozicinių frakcijų atstovų vertinimu, 5567 stebimi rizikos piliečiai nėra labai didelis skaičius. Jiems buvo nesuprantama, kodėl jiems neatliekami COVID-19 tyrimai, aptarus su infektologais, kuri menamo infekavimo diena informatyviausia.

Opozicinių frakcijų atstovams rūpėjo išsiaiškinti, ar buvo įvertina riziką, kuri atsiranda, nutraukus nedarbingumo lapelių išdavimą ir tokiu būdu nutraukus karantinavimą, bei neatliekant tyrimų COVID-19 nustatymui. Jie mato riziką, kad tai visai sutrikdys infekcijos plitimo valdymą.

Parlamentarams rūpėjo, kodėl nutraukta galimybė mokamai išsitirti dėl koronaviruso. Jie norėjo išsaiškinti, ar taip yra dėl reagentų stokos, ar dėl kokių nors kitų priežasčių.

Opozicinių frakcijų atstovai konstatavo, kad Lietuvoje yra apsaugos priemonių tiekimo sutrikimas. Stacionarinės įstaigos galimai turi rezervą, tačiau pirminio lygio šeimos klinikos jį turi minimalų, o respiratorių FFP3 beveik visai neturi. Ministro buvo klausiama, ką jis planuoja daryti.

Opozicinių frakcijų atstovai atkreipė dėmesį, kad Bažnyčios atstovai derina savo veiksmus su SAM, kai kurie prevenciniai veiksmai jau pradėti.

Jiems rūpėjo sužinoti, kodėl iki šiol išlieka nesaugus Komunijos dalinimo būdas į burną, kuris gali būti tiesioginis koronaviruso platinimas labiausiai pažeidžiamų, t.y. senų žmonių kontingente.
Mano, kad priemonės nepakankamos

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime atstovė Irena Degutienė po susitikimo sakė, kad Lietuvoje taikomos rekomendacinės priemonės yra nepakankamos.

Ji atkreipė dėmesį, kad pagal Europos ligų kontrolės centro rekomendacijas nurodoma, kad dėl koronaviruso reikėtų tirti tuos, kas sloguoja, kosėja, nors ir neturi temperatūros.

„Arba, kaip Lietuvoje, pavyzdžiui, parėjusią savaitę gripo atvejų buvo dvigubai daugiau negu iki tol - tokius žmones reikėtų tirti imant kraujo mėginį, ar tai ne koronavirusas. Tuo tarpu, pagal mūsų sveikatos apsaugos ministro komentarą, aprašyme yra nurodyta patikrinti tik tuos, kurie buvo išvykę iš Lietuvos, ir buvo tose valstybėse, kur – karantinas, ir yra galimybė užsikrėsti.

Reiškia, prevencinio, simptominio veiksmo Lietuva nedaro, nors, kaip ministras pasakė, aprašą šiek tiek papildėme, įrašydami , kad reikia patikrinti ir tuos, kurie serga užsitęsusia sunkia pneumonija, tai yra plaučių uždegimu“, - sakė I. Degutienė.

Jos manymu, taip pat nepakanka visko reguliuoti tik rekomendacinėmis priemonėmis.

„Kaip matome, tų rekomendacijų ne visi klauso, arba mažai kreipia į tai dėmesį“, - sakė I. Degutienė.

Pasak jos, opozicinės frakcijos laikosi nuomonės, kad dėl ugdymo įstaigų ir viešų renginių reikėtų imtis griežtų priemonių – ne rekomendacijų, o bent porai savaičių sustabdyti procesą.

„Mes nežinome: kai daugiau ištirs – tada turėsime tikrą rezultatą, ne tik tuos tris atvejus“, - sakė I. Degutienė.

Ragina netaupyti

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narė Rasa Budbergytė ragino Vyriausybės netaupyti pinigų žmonių sąskaita.

„Šiandien girdime - ir apie nedarbingumo lapelius, ir apie tai, ar mokėsime medikams, kurie, jeigu sergamumas didės, kovos trigubai daugiau, negu jie paprastai uždirba, ar mes nupirksime brangius testus? Visur atsiremiame į pinigus. Mes raginame Vyriausybę netaupyti šiuo atveju pinigų, net ir galvojant kartu, kaip pastimuliuoti ekonomiką“, - sakė R. Budbergytė.

Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė, kad šiuo metu svarbu iškomunikuoti vieną žinią: „situacija yra įtempta. Reikalingas sąmoningumas ir atsakingumas tiek politikų, tiek visų piliečių, suvokiant, kad net, jei nepriklausai rizikos grupei, jai galbūt priklauso tavo artimieji, jai galbūt priklauso tėvai, seneliai, ir todėl visi turime labai solidariai ir pilietiškai elgtis“.