Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis žada, kad pensijų anuitetus žmonės gautų tokiu pat būdu, kaip ir senatvės pensijas – jie būtų atnešami į namus arba mokami į sąskaitas.

Seimui teikiamos Pensijų kaupimo įstatymo pataisos numato, kad greta standartinio ir atidėtojo pensijų anuiteto kaip pasirinkimo galimybė bus standartinis pensijų anuitetas su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu.

Vienkartine išmoka sukauptą turtą siūloma išmokėti, jei asmuo antroje pakopoje bus sukaupęs ne daugiau nei 5 tūkst. eurų, vietoje 3 tūkst. eurų.

Sukaupus daugiau nei 5 tūkst. eurų, bet neviršijus 10 tūkst. eurų, sukauptos lėšos būtų išmokamos periodinėmis išmokomis iki kol pasibaigs pinigai, o pasiekus ar viršijus 10 tūkst. ribą reikės įsigyti pensijų anuitetą – paslaugą, kuri garantuos kas mėnesį ar kelis mėnesius mokamą išmoką iki pat mirties.

Seimas pernai gruodį priėmė Pensijų kaupimo įstatymo pataisas, kuriomis pusmečiui pavėlintas pensijų anuitetų išmokėjimo perdavimas „Sodrai“.

Parlamentas 2018 metų birželį pritarė pensijų kaupimo reformai, kad nuo 2020 metų sausio centralizuotu anuitetų tiekėju taps „Sodra“, tačiau SADM vėliau nurodė, kad iki 2019 metų pabaigos nebus suspėta tinkamai pasirengti vykdyti naujas funkcijas, įdarbinti reikalingus specialistus ir atlikti kitus veiksmus.

Pensijų anuitetas – tai vienkartinė arba periodinės pensijos išmokos, mokamos iki gyvenimo pabaigos iš pensijų fonde sukauptų pinigų.