Apie tai trečiadienį praneša Baltarusijos Gardino miesto (Grodno) žiniasklaida, remdamasi oficialia Baltarusijos sveikatos apsaugos ministerijos informacija.

Baltarusijos naujienų portalas www.news.tut.by praneša, kad moteris kovo 9-ąją iš Italijos atskrido į Vilniaus oro uostą.

Vilnaus oro uosto atstovai patvirtino, kad kovo 9-ąją „Rynair“ kompanijos lėktuvas maršrutu Milanas – Vilnius į sostinę atskrido 12 valandą 10 minučių.

Juo iš Italijos į Lietuvą atskrido 26 keleiviai. Visi jie buvo patikrinti Vilniaus oro uoste dirbančių Nacionalinio sveikatos centro darbuotojų, paimti jų kontaktai.

Iš Vilniaus autobusų stoties naktiniu maršrutu į Gardiną (Baltarusija) baltarusė vyko naktį iš kovo 9-osios į 10-ąją.

Autobuso maršrutas iš Vilniaus autobusų stoties eina pro Druskininkų miestą, vėliau – per Raigardo – Privalkos pasienio kontrolės postą netoli Druskininkų, Švendubrėje.

Pirminiais duomenimis, autobusu važiavo keliolika keleivių.

Teigiama, kad visi, kurie autobuse buvo kertant valstybės sieną, identifikuoti ir stebimi Gardino srities medikų.

Ar buvo iš Vilniaus vykusių ir Druskininkuose išlipusių autobuso keleivių – kol kas nežinoma.

Autobusui kirtus Lietuvos – Baltarusijos valstybinę sieną, Švendubrės kaime, ties Druskininkų kurortu, esančiame Raigardo – Privalkos pasienio kontrolės poste 62-jų metų moteriai buvo paimti tyrimai dėl koronaviruso.

Kaip pažymi Baltarusijos sveikatos apsaugos ministerija, moteris nejautė jokių ligos simptomų; tyrimai pasienyje buvo paimti tik dėl to, kad keleivė grįžo iš užkrėsto Italijos regiono.

Iš viso, pasak Baltarusijos žiniasklaidos, nustatyta 19-ka pirminių moters kontaktų – kartu autobuse važiavę keleiviai, valstybės sienos apsaugos, muitinės ir medicinos tarnybų darbuotojai. Visi jie tiriami Gardino ligoninėje.

Neaišku, ar su minėto autobuso keleiviais kontaktų turėjo ir tą naktį Raigardo pasienio poste dirbę Lietuvos pareigūnai.

Teigiama, kad baltarusė pirmuosius simptomus pajuto antradienį, kovo 10-ąją, ir tą pačią dieną greitosios medicinos pagalbos automobiliu buvo nuvežta į Gardino infekcinę ligoninę.

Trečiadienį paaiškėjo, kad moters tyrimas dėl koronaviruso – teigiamas.

Raigardo – Privalkos pasienio kontrolės postas yra prie pat Druskininkų kurorto. Per jį į Lietuvą atvyksta daug turistų, norinčių laiką praleisti pramogomis garsėjančiame mieste.

DELFI kreipėsi dėl informacijos apie šį įvykį į Vyriausybės informavimo grupę. Iš Vyriausybės raštu gautas atsakymas, kad „įvykio aplinkybės aiškinamos“.

Pasienietei pasiūlytas šeimos gydytojas

Trečiadienio vakarą DELFI atsiųstame komentare Visuomenės informavimo grupės (VIG) vadovo pavaduotoja Lina Bušinskaitė sako, kad šiuo metu Lietuvos institucijose nėra jokių oficialių duomenų apie patvirtintą atvejį Baltarusijos pilietei.

Tačiau minėtu lėktuvo reisu atskridusius keleivius, tarp jų – ir Baltarusijos pilietę, kuriai patvirtintas susirgimas koronavirusu, tikrinusi Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnė, gavus informaciją apie viruso atvejį, nukreipta pas medikus.

„Šiuo metu nėra jokių oficialių duomenų apie patvirtintą atvejį Baltarusijos pilietei. Tačiau, remiantis rekomendacijomis, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnė, kuri tikrino Baltarusijos pilietę, užpildė anketą, kuri buvo perduota Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui. Pareigūnė išsiųsta namo. Su ja susisiekė NVSC darbuotojai dėl tolimesnių rekomendacijų.

Pareigūnė kreipsis į savo šeimos gydytoją dėl nedarbingumo. Valstybės sienos įgaliotinis raštu vėliausiai rytoj kreipsis į Baltarusijos Valstybės sienos įgaliotinį dėl koronaviruso fakto patvirtinimo Baltarusijos pilietei ir minėtos pilietės vykimo Lietuvos respublikos teritorijoje maršruto nustatymo“, – teigiama atsiųstame Vyriausybės sudarytos Visuomenės informavimo grupės pranešime.